επικαιρότητα

Παρέμβαση ΗΠΑ στην Άγκυρα μετά την ενημέρωση Κοτζιά για την τουρκική επιθετικότητα


«Να γνωρίζετε ότι έχουμε κόκκινες γραμμές και η παραβίασή τους θα προκαλέσει τη σφοδρή αντίδρασή μας», φέρεται να ενημέρωσε προ ολίγων ημερών την Ουάσιγκτον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων Βασίλη Σκουρή και Θάνου Μωριάτη, που δημοσιεύονται στη νέα καθημερινή εφημερίδα «Ειδήσεις», ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα επισκέφθηκε -χωρίς να ανακοινωθεί η συνάντηση- το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε αυτοσυγκράτηση, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ το τελευταίο που επιθυμεί την παρούσα στιγμή είναι ένα θερμό επεισόδιο ή -πολύ περισσότερο- μια ανάφλεξη στο Αιγαίο.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Αθήνα ενημέρωσε τους συμμάχους της και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση, γράφουν οι Ειδήσεις, θεωρεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ικανό να προκαλέσει όχι απλώς ένα θερμό επεισόδιο, αλλά και ευρύτερη σύγκρουση.

Αντίδραση αναμένεται να υπάρξει και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψή του, την επόμενη Δευτέρα (6 Μαρτίου) και Τρίτη (7 Μαρτίου), σε Ρόδο, Κάλυμνο και Ψέριμο.

Οι επισκέψεις αυτές είναι ενταγμένες στο πλαίσιο εορτασμών της 70ής επετείου από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Ο Πρ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αντικρούσει με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα τους τουρκικούς ισχυρισμούς για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά και για τα καθεστώς των Δωδεκανήσων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια σε διεθνές επίπεδο που θα αντικρούει την εκστρατεία που πραγματοποιεί τελευταία η Τουρκία για τα «δικαιώματά» της στο Αιγαίο. Ο Νίκος Κοτζιάς εντός του Μαρτίου αναμένεται να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία.
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

S M S

Αντιδήμαρχο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ θα έχουμε;
Αρε που είσαι Χατζή... με τον Γιαννακάκη ;;;

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης