ροή ειδήσεων

Ντοκουμέντα της Ενσωμάτωσης στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Δωδεκανήσου


Ντοκουμέντα και σημαντικά αρχεία τα οποία αποτυπώνουν την Ιστορία της Δωδεκανήσου φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Δωδεκανήσου, στην Ρόδο. Έγγραφα, φωτογραφίες , αρχεία και συλλογές συγκαταλέγονται στα στοιχεία τα οποία χαρτογραφούν την ιστορική εξέλιξη των νησιών στον χρόνο.

Στην Ρόδο, την Κάρπαθο , την Λέρο και τα άλλα νησιά βρίσκονται ακόμα εν ζωή άνθρωποι που σε μικρή ηλικία τότε, έζησαν τις ιστορικές στιγμές και σήμερα αναζητούν , οι ίδιοι και οι απόγονοί τους, πολύτιμα στοιχεία για τις οικογένειές τους, που συμπεριλαμβάνονται και αυτά στα ΓΑΚ.



Έτος Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου ανακηρύχθηκε το 2107 από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων και πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζεται στα νησιά σε όλη την διάρκεια του έτους, στο πλαίσιου του εορτασμού των 70 χρόνων από την ένωσή τους με την Ελλάδα.

Η Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα διήρκεσε από το 1912 έως το 1945 και τελείωσε με την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου και στα αρχεία των ΓΑΚ Δωδεκανήσου υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα των αρχείων της Ιταλικής κατοχής, αλλά και η περίδος της μεταβατικής Βρετανικής διοίκησης.

«Είμαστε επι ποδός , κάνουμε προετοιμασίες για την εκδήλωση και αναζητούμε σχετικές αρχειακές πηγές, να αναπτερωθεί το αίσθημα των κατοίκων γιατί έχουν περάσει μέσα από πολλές κακουχίες μέχρι να έρθει η ημέρα της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης των νησιων μας στην μητέρα Ελλάδα» λέει στον «Αθήνα 9.84» η κα Ειρήνη Τόλιου, προισταμένη των ΓΑΚ Δωδεκανήσου και σημειώνει ότι τα αρχεία έχουν υλικό από τον 12 ο αιώνα έως και σήμερα.





«Έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του αρχείου διοίκησης των νησιών που άφησαν οι Ιταλοί όταν έφυγαν, αποθησαυρίζουμε από εκεί και βλέπουμε όλη την ιστορία μέχρι σήμερα μέσα από τα διοικητικά έγγραφα. Είναι η ιστορία που αποτυπώνει την καθημερινότητα που ζούσαν οι κατακτητές και ο ελληνικός λαός. Ήταν κλειστά τα ελληνικά σχολεία, είχαμε κυριαρχία ξένων λαών, την υποδούλωση, την μυστική ιταλική αστυνομία που κατέγραφε καθημερινά τους κατοίκους, τις πράξεις , τα φρονήματά τους» λέει η κα Τόλιου στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα».

«Όλα αυτά προσπαθούμε να τα αναδείξουμε στο κοινό . Τα αρχεία είναι προσβάσμα και έχουμε διεθνές κοινό καθώς γίνονται μεγάλες έρευνες. Επίσης γίνεται μια προσπάθεια ψηφιοποίησης γιά ένα αρχείο καθώς συνεργαζόμαστε με το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον το οποίο σε 46 χώρες ψηφιοποιεί αρχεία εβραικού περιεχομένου. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και είναι προσβάσιμο στο κοινό σε όλο τον κόσμο».

Μεγάλο ενδιαφέρον

Όπως σημειώνει η προισταμένη των ΓΑΚ Δωδεκανήσου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο των αρχείων το οποίο δεν αφορά μόνο την ιστορική έρευνα αλλά και πολλές σύγχρονες οικογένειες.

«Υπάρχει ενδιαφέρον ερευνητών για την Ιταλοκρατία κυρίως για προσωπικούς φακέλλους ανθρώπων και των οικογενειών τους οι οποίοι, στον 21 ο αιώνα, αναζητούν στοιχεία και πώς τους είχαν καταγράψει τότε οι Ιταλοί.

Ενδιαφέρονται για το γενεαλογικό δέντρο και κυρίως ψάχνουν να μάθουν την ιστορία των προγόνων τους , τι κατέγραφαν για αυτούς οι Ιταλοί. Έτσι βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε , για την δράση τους, την καθημερινότητα , τα φρονήματα , την αντίσταση» λέει χαρακτηριστικά η κα Τόλιου και αναφέρεται σε ένα φάκελλο, που μελέτησε πρόσφατα, μέσα στον οποίο υπήρχε και μία Ελληνική σημαία. Την οποία είχαν κατάσχει οι Ιταλοί και παρέμεινε εκεί επί 70 χρόνια.





«Έχουμε επίσημα έγγραφα της παράδοσης, στοιχεία από την διοίκηση που αποτυπώνει το μεταβατικό στάδιο και επίσης ένα πολύ ωραίο αρχείο από την Δημογεροντία της Σύμης όπου αποτυπώνονται πτυχές εκείνης της περιόδου.

Ένα πολύ σημαντικό αρχείο που άνοιξε τώρα και ταξινομήσαμε πρόσφατα ειναι η Βρετανική και ελληνική διοίκηση που έχει όλες τις πτυχές του Πρωτοκόλλου παράδοσης των Άγγλων προς τους Έλληνες.

Στα αρχεία βλέπουμε τον μόχθο του ελληνικού λαού με τις καταπατήσεις και τις απαλλοτριώσεις που είχε δεχθεί και να γυρνούν πράγματα και κτήματα».





Στα ΓΑΚ Δωδεκανήσου έχουν προσφέρει την συλλογή τους και πολλοί ιδιώτες

Συνοπτικά τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Δωδεκανήσου περιλαμβάνουν τα εξής αρχεία και συλλογές :

Χειρόγραφα και έντυπα βιβλία (αρχέτυπα και μεταγενέστερα).

Το αρχείο της κοινότητας Σύμης, της ύστερης τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης (βλέπε ψηφιακές αρχειακές συλλογές).

Το Αρχείο της Ιταλικής Διοίκησης Δωδεκανήσου 1912-1943. Ένα μέρος του, περίπου 1600 φάκελοι, ταξινομήθηκε χρονολογικά και καταγράφηκε σε καταλόγους, κατά τα έτη 1949-56, (υπάρχει συνοπτικό ευρετήριο).

Το αγγλικό αρχείο Καρπάθου των ετών 1945-47, της Βρετανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδ/σου (υπάρχει συνοπτικό ευρετήριο).

Το Αρχείο της Γενικής Διοίκησης Δωδ/σου των ετών 1948-55.

Το Αρχείο της Νομαρχίας Δωδ/σου των ετών 1955 κ.ε.

Συλλογή από Ιταλικά Διατάγματα 1912-1943.

Συλλογή αρχείου με αρνητικές γυάλινες φωτογραφικές πλάκες, της περιόδου της Ιταλοκρατίας της Ρόδου.

Συλλογή από Φωτογραφικό υλικό (σε ασπρόμαυρη εκτύπωση) από της γυάλινες πλάκες (διαστ. 24Χ30) περ. 142.

Οθωμανικό Αρχείο Άσπρης Θάλασσας (Αιγαίο), 18ος αι. – αρχές 20ού αι.
Αρχείο Αρχιτεκτονικών Σχεδίων.



Γιώργος Αποστολίδης
athina984





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *