ροή ειδήσεων

Κυβερνητικό "όχι" για μείωση φόρων στον Τουρισμό


Δύο καλές ειδήσεις και μια μεγάλη απογοήτευση έκρυβε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Στα θετικά της συζήτησης αφενός οι αισιόδοξες προοπτικές για την καλή πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, αφετέρου οι εκτιμήσεις για προσέλκυση 35 εκατ. τουριστών στην Ελλάδα το 2021 και έσοδα στα 20 δισ., με επιπλέον 6-7 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια ώρα όμως, οι επιχειρηματίες του Τουρισμού εισέπραξαν ένα μεγάλο "όχι” αναφορικά με την απόσυρση του μέτρου για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από τις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του φόρου, προσβλέποντας μάλιστα σε μεγαλύτερα έσοδα όσο ενισχύονται οι εισπράξεις από τον Τουρισμό, σε σύγκριση με τα 150 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν αποφασίστηκε η επιβολή του μέτρου. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζει πως εφόσον ο τουριστικός κλάδος φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία, μπορεί να αντέξει την επιπλέον φορολόγηση.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης έθιξε για ακόμη μια φορά στον πρωθυπουργό τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όσο και για την αγορά- ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου- η επιμονή σε νέους φόρους. Σημείωσε δε πως η προβλεπόμενη φετινή άνοδος σε επισκεψιμότητα και εισπράξεις δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αντίθετα θα συμβεί υπό προϋποθέσεις.

Μια από τις αυτές είναι η επαναφορά του ΦΠΑ σε βασικές υπηρεσίες, όπως η διαμονή και η εστίαση, σε επίπεδα που να πλησιάζουν τους φορολογικούς συντελεστές των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου. Μεγάλες είναι και οι πιέσεις που ασκούν οι tour operators του εξωτερικού για μια ξεκάθαρη απάντηση εκ μέρους της Κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφώσουν την τιμολογιακή τους πολιτική για το επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την τουριστική περίοδο που ξεκινά σε περίπου ένα μήνα από τώρα, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, οι διεθνείς αφίξεις θα ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρσι λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν κοντά στα 28 εκατ., εφόσον όμως ότι οι οδικές αφίξεις μείνουν σταθερές.

Τα στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators δείχνουν πως έχουν προγραμματιστεί 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (500 χιλ. σε Αθήνα και ένα εκατ. σε υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές, με κυρίαρχη τη Γερμανία. Αντίστοιχα, αν η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, εκτιμάται πως τα συνολικά έσοδα θα κινηθούν μεταξύ 14,2 – 14,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο Τουρισμός φέτος θα δώσει μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ.

Οι επιχειρηματίες του χώρου, εκτός από τη μείωση της φορολόγησης και τη μη επιβολή νέων επιβαρύνσεων, κρούουν το "καμπανάκι” για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και για τη δημιουργία κλίματος ηρεμίας και εμπιστοσύνης στην οικονομία, που θα δώσει ώθηση στην προσέλκυση και προώθηση τουριστικών επενδύσεων.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *