ροή ειδήσεων

Χαμένοι στη μετάφραση ή στη μάχη εντυπώσεων;


- Το «Ε» ρίχνει φως στο «αμφιλεγόμενο» περιεχόμενο της συνάντησης Γιουνκέρ με τους νησιώτες δημάρχους στις Βρυξέλλες
- Πώς προέκυψαν… δύο «Αναπτυξιακά Προγράμματα» για τα νησιά και ποιος ενοχλήθηκε παραπάνω από το… χάσιμο (;) στη μετάφραση

Ούτε η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου κατάφερε να ρίξει φως στο «αμφιλεγόμενο» περιεχόμενο της συνάντησης των πέντε νησιωτών δημάρχων του «δικτύου» με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μια ακριβώς εβδομάδα μετά την επίσκεψη των δημάρχων στις Βρυξέλλες, το… έξτρα «Ειδικό Πρόγραμμα» που φέρεται να υποσχέθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για τα νησιά και επικοινωνήθηκε μέσω της ΚΕΔΕ διαψεύδεται από κυβερνητικές «διαρροές» στον Τύπο και επαναπροσδιορίζεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλώντας ερωτηματικά αναφορικά με το πόσο… πολύ μπορεί να χάθηκαν στη μετάφραση οι δήμαρχοι του δικτύου, συζητώντας με τον πρόεδρο της Ε.Ε., αλλά κυρίως με το αν πράγματι η Ευρώπη σκοπεύει να συνδράμει με έναν εξειδικευμένο τρόπο στα προβλήματα των νησιωτικών κοινωνιών.


Το «Ε», σε μια προσπάθεια να ρίξει φως σε μια υπόθεση που περνάει αδικαιολόγητα «στα ψιλά», αποκαλύπτει το πώς προέκυψε το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» σαν «όρος» στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες και ταυτίστηκε και με το ομότιτλο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, αναδεικνύοντας παράλληλα τον απροσδόκητο «ανταγωνισμό» που προέκυψε μεταξύ των δημάρχων πια του «δικτύου» και την ελληνική κυβέρνηση, που αντί να προάγει τις νησιωτικές επιδιώξεις για επιπλέον βοήθεια προς τα νησιά μάλλον τις τορπιλίζει.

Με δύο δεσμεύσεις και μια σημαντική «νίκη» επέστρεψαν στην Ελλάδα οι δήμαρχοι Λέσβου (Σπ. Γαληνός), Χίου (Μαν. Βουρνούς), Σάμου (Μιχ. Αγγελόπουλος), Κω (Γιωργ. Κυρίτση) και Λέρου (Μιχ. Κόλλιας), μετά την επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο πριν από μια ακριβώς εβδομάδα.

Η πρώτη ήταν η ετήσια παράταση της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες και η δεύτερη εκείνη που ανακοινώθηκε από την ΚΕΔΕ ως εξής: «Δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ (25 εκατομμύρια για το βόρειο Αιγαίο και 25 εκατομμύρια ευρώ για το νότιο Αιγαίο)». Μάλιστα η «δέσμευση» αυτή συνοδευόταν από την ενημέρωση του κ. Γιουνκέρ πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί τα νησιά η Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου για να εξειδικεύσει τη δυνατότητα ενίσχυσης των νησιών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.



Τα δύο προγράμματα

Την επομένη της ανακοίνωσης αυτής, ήρθε ως γνωστόν η ενημέρωση για την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση στη Λέσβο για να παρουσιάσει ουσιαστικά το εξαγγελθέν από τον Δεκέμβρη του 2016 «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» της ελληνικής κυβέρνησης για τα νησιά μέσω εθνικών πόρων, για να προκληθούν οι εύλογες απορίες σχετικά με το αν υπάρχουν τελικά μπροστά στα νησιά δύο «Ειδικά Αναπτυξιακά» προγράμματα ή αν το ένα πρόγραμμα μπαίνει εν είδει… «μπάμπουσκας» στο άλλο.

Την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ από τη Λέσβο έβγαζε την ανοιχτή δυσαρέσκεια κυβερνητικών στελεχών προς το πρόσωπο του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, χρεώνοντάς του μέχρι και το λάθος στη… μετάφραση που εμφάνιζε δύο… προγράμματα με ακριβώς τα ίδια χρήματα (σ.σ. 50 εκ. ευρώ για βόρειο και νότιο Αιγαίο), ενώ άλλες πηγές έκαναν λόγο μέχρι και για έντονη δυσαρέσκεια του ιδίου του κ. Γιουνκέρ για την παρερμηνεία (;) των δηλώσεών του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από πολλά ρεπορτάζ αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης που ξεκαθάριζαν πως υπάρχει ένα και μόνο πρόγραμμα για τα νησιά, εκείνο της κυβέρνησης με εθνικούς πόρους.



«Κανένα πρόγραμμα, ίσως έρθει η Κρέτσου…»

Οι πηγές αυτές, ωστόσο, από προχθές έγιναν πιο συγκεκριμένες και από τα αρμόδια χείλη της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσας Μπερτό ξεκαθαρίστηκε πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση για επιπλέον χρηματοδότηση των νησιών, παρά μόνο η «πιθανότητα να οργανωθεί μια επίσκεψη στα νησιά τής κ. Κρέτσου».

Αναλυτικότερα, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. απάντησε σε σχετική ερώτηση περί ύπαρξης «αναπτυξιακού πακέτου» για τα νησιά: ««Όπως γνωρίζετε, οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου -Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος και Κως- ήταν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, στις 7 Μαρτίου, και -όπως είπατε- είχαν αρκετές συναντήσεις εδώ στην Κομισιόν. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξε καμία συζήτηση σχετικά με επιπλέον χρηματοδότηση συγκεκριμένα για τα νησιά. Αυτό που συζητήθηκε ήταν η πιθανότητα να οργανωθεί μια επίσκεψη της επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου στα νησιά προκειμένου να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η Κομισιόν έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κατάσταση μέσω τόσο των πόρων του τμήματος της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων όσο και των έκτακτων πόρων και του Μηχανισμού Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Και όπως ξέρετε, πολλά απ’ αυτά τα χρήματα διοχετεύονται στις κεντρικές αρχές της Ελλάδας ή στους διεθνείς συνεργάτες μας και ΜΚΟ που εργάζονται επιτόπου».



Έτσι βγήκε το «Ειδικό Αναπτυξιακό» των Βρυξελλών

Πώς ακριβώς όμως προέκυψε αυτή η «παρεξήγηση» που έκανε εμφανώς άνω - κάτω την κυβέρνηση; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», στη διάρκεια της συζήτησης του κ. Γιουνκέρ με τους πέντε δημάρχους των νησιών, ο πρόεδρος της Ε.Ε., αφού εξήρε την προσπάθειά τους και τη γενικότερη στάση τους στο προσφυγικό, τους είπε επί λέξει: «Αν σας έλεγα να μας ζητήσετε κάτι συγκεκριμένο σαν βοήθεια αυτήν τη στιγμή, τι θα ήταν»; Με τους δημάρχους να συνεννοούνται μεταξύ τους για να αποφύγουν να ζητήσουν ο καθένας κάτι… ειδικό ενδεχομένως για τα νησιά τους και να απαντούν πως θα ήθελαν ένα «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» για τα νησιά από την Ευρώπη…

Η διατύπωση λοιπόν αυτή, που παραπέμπει στο εξαγγελθέν πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης με πόρους από το ΠΔΕ, κατάφερε να δημιουργήσει μια παρεξήγηση που εξελήφθη μέχρι και ως «καπέλωμα» της πρωτοβουλίας Τσίπρα από τον κ. Γιουνκέρ και να απασχολεί ως σήμερα με μια σαφή διάθεση υποβάθμισης της απευθείας επικοινωνίας των δημάρχων με την Ευρώπη, που αναπόφευκτα υποκρύπτει και έναν «άτυπο ανταγωνισμό» μεταξύ των δημάρχων, που πλέον βρίσκονται σε θέση να συνομιλούν μέχρι και με τον κ. Γιουνκέρ χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός και της κυβέρνησης. Η τελευταία έχει λάβει και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρώπη για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό…

emprosnet


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *