ροή ειδήσεων

Mία κίνηση-ασπίδα για την υγεία των γυναικών!


Σχεδόν 2.400 μαστογραφίες πραγματοποιήθηκαν δωρεάν σε γυναίκες, κυρίως ανασφάλιστες,
σε 26 δήμους της χώρας μέσα σ’ ένα χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιούν από κοινού η ΚΕΔΕ και η ΕΑΕ.

Από το σύνολο αυτών των μαστογραφιών, σε 53 γυναίκες εντοπίστηκαν ύποπτα ευρήματα. Τον απολογισμό αυτής της τόσο σημαντικής δράσης, έκαναν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Οι δήμοι όπου διεξήχθησαν οι μαστογραφικοί έλεγχοι είναι οι εξής: Παρανεστίου, Αργιθέας, Δεσκάτης, Νεστορίου, Αγράφων, Πρεσπών, Ακτίου-Βόνιτσας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Σκιάθου, Μετσόβου, Βιάννου, Ορχομενού, Ζαγορίου, Σαμοθράκης, Οροπεδίου - Λασιθίου, Ναυπακτίας, 'Αρτας, Φλώρινας, Δράμας, Μακρακώμης, Αμφιλοχίας, Κεφαλλονιάς, Τήνου, Λαμίας, Φαρκαδόνας, Ρόδου αλλά και στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών στον «Ελεώνα».

Τόσο ο κ. Πατούλης όσο και ο κ. Φιλόπουλος εξέφρασαν τη βούλησή τους για την επέκταση αυτού του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από τις δυο πλήρως εξοπλισμένες κινητές μονάδες της Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Βασικός στόχος του προγράμματος, εκτός από την παροχή δωρεάν μαστογραφικού ελέγχου, είναι η ενημέρωση και η διανομή ενημερωτικού υλικού, τόσο για τον καρκίνο του μαστού όσο και για εκείνον του τραχήλου της μήτρας, το κάπνισμα, τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Ο κ. Φιλόπουλος επισήμανε ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας 5.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, ενώ 2.000 πεθαίνουν.

«Τεράστια σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση. Και η μαστογραφία απ' όλες τις εξετάσεις είναι η κυριότερη», είπε.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που έχουν οι κινητές μονάδες.

Όπως ανέφερε, μπορούν να επισκεφθούν κοινότητες όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχες δομές υγείας, ενώ έχει καταγραφεί ότι τις επισκέπτονται ευκολότερα οι γυναίκες απ’ ό,τι επισκέπτονται ένα νοσοκομείο ή μαστογραφικό κέντρο για να κάνουν την εξέτασή τους.

Έφερε δε, ως παράδειγμα, την Ολλανδία, αναφέροντας ότι διαθέτει 52 κινητές μονάδες μαστογραφίας και μόνο 16 σταθερές δομές. Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για το οικονομικό κόστος των εξετάσεων που πραγματοποιούν οι δυο κινητές μονάδες. Σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, το κόστος ανά εξέταση είναι 14,68 ευρώ, όταν στον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 16 ευρώ και στην Ολλανδία σε 45 ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα, η οποία είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα σημειώσουν αύξηση τα κρούσματα καρκίνου του μαστού λόγω της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκονται, λόγω της κρίσης, οι γυναίκες στη χώρα μας.

Επίσης, ανάφερε ότι υπολείπονται πολλά ακόμη να γίνουν στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, ενώ επισήμανε ότι «εξαιτίας του ότι πολλά μαστογραφικά κέντρα υπολείπονται σε ποιότητα, "χάνονται" καρκίνοι ή χειρουργούνται γυναίκες χωρίς να υπάρχει ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι θα «πυκνώσει το πρόγραμμα επισκέψεων των μονάδων», δεδομένου ότι αποτελεί «θεσμική υποχρέωση και απόλυτη προτεραιότητα η προώθηση δράσεων αλληλεγγύης και στήριξης των χιλιάδων συμπολιτών μας, μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών δομών και δομών προαγωγής της υγείας που λειτουργούν οι δήμοι της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, «τα αποτελέσματα του προγράμματος δείχνουν ότι ο μόνος τρόπος να υποστηριχθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είναι οι εποικοδομητικές συνέργειες με έγκριτους επιστημονικούς φορείς, αλλά και με τις υπηρεσίες των δήμων μας. Πιστεύουμε στην αξία της πρόληψης αλλά και της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα υγείας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *