ροή ειδήσεων

Υπουργικό «καμπανάκι» προς αερολιμενάρχες να υπογράψουν την παραχώρησηΜε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου απαντά η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στη Fraport, διαδικασία που, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

Με την ολοκλήρωσή της, ο επενδυτικός όμιλος θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ το κατ’ αποκοπή τίμημα του 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στα αεροδρόμια, που θα ολοκληρωθούν ώς το 2021 και θα απορροφήσουν 330 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο βήμα έγινε χθες με την κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, με την οποία καλούνται οι αερολιμενάρχες ή οι αναπληρωτές τους να υπογράψουν τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής, που θα είναι χωριστά για κάθε αεροδρόμιο.

Θα περιγράφονται αναλυτικά τα κτίρια και οι άλλες εγκαταστάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία ή χρήση της ΥΠΑ, καθώς και όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβαστούν στους επενδυτές για 40 χρόνια. Προβλέπεται να καταγραφούν ακόμη και οι καταναλώσεις ηλεκτρικού και νερού!

Η κοινή υπουργική απόφαση αφορά τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας (Ομάδα Α), Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σάμου και Σκιάθου (Ομάδα Β).

Από την πλευρά της η ΟΣΥΠΑ συνεχίζει τους πολύχρονους αγώνες για να μην υλοποιηθεί η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων και χθες ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αναφέροντας ότι η πρωτοβουλία αποσκοπεί «στην προστασία του εθνικού, οικονομικού και κοινωνικού ρόλου των αεροδρομίων, της δημόσιας περιουσίας των κρατικών αεροδρομίων, την αξιοπρέπεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

Στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται ότι η δικαστική προσφυγή «σκοπό έχει να καταδείξει με αδιάσειστα στοιχεία την αποικιοκρατική μορφή της συμφωνίας ξεπουλήματος των 14 κρατικών αεροδρομίων και να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να βρει τους ενόχους αυτού του εγχειρήματος, που εξυπηρετεί ξένα και μόνο συμφέροντα, υποδουλώνοντας τη χώρα και υποθηκεύοντας το μέλλον του τουρισμού».

Σχόλια

Δείτε επίσης

εικονογράφημα

εικονογράφημα
loading...
Εγγραφείτε