ροή ειδήσεων

Οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο - Σε περίοπτη θέση η Τουρκία



Η τρομοκρατία, οι εμφύλιες συγκρούσεις και ο αυξανόμενος λαϊκισμός συνθέτουν μια άκρως ανησυχητική εικόνα για τον πλανήτη, που πλέον θυμίζει πυριτιδαποθήκη, όπου αρκεί μια σπίθα για να φέρει την καταστροφή.

Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξαν οικονομολόγοι που συνέλεξαν τα στοιχεία από 159 χώρες και δημιούργησαν έναν χάρτη επικινδυνότητας που αφορά όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο.


Ο απολογισμός των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει ότι πρόκειται για την πιο αιματοβαμμένη περίοδο της νεότερης ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς ο αριθμός των ενόπλων συγκρούσεων με ανθρώπινα θύματα έχει διπλασιαστεί από το 2007 μέχρι σήμερα.

Μόνο δραματική, εξάλλου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων διεθνώς κατά 2,8 φορές από το 2008. «Πέρα από το θέμα της ασφάλειας, μεγάλη σημασία έχει και η πολιτική σταθερότητα τόσο για τις οικονομίες των κρατών όσο και για τις επιχειρήσεις», εξηγεί ο οικονομολόγος Μάριο Γιουνγκ, που μαζί με τους συναδέλφους του κατήρτησε τον χάρτη για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας Coface.

Τρομοκρατία
Ιδιαιτέρως ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στην Τουρκία, που συμπεριλαμβάνεται στις 26 πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο. Οι ερευνητές αξιολογούν το πολιτικό ρίσκο στο 59,8%, δηλαδή μια ανάσα από το 60% που σηματοδοτεί τον «πολύ υψηλό κίνδυνο αστάθειας».

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της κλίμακας με ποσοστό 100%, μαζί με χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η Νιγηρία, όπου μαίνονται εμφύλιες συγκρούσεις.

Ασφαλέστερες χώρες η Νέα Ζηλανδία και η Ισλανδία, ενώ και η Ιαπωνία βρίσκεται εκτός διακεκαυμένης ζώνης. Η Ελλάδα εντάσσεται στην «πράσινη» ζώνη, εκεί δηλαδή όπου οι κίνδυνοι κλυδωνισμών και τρομοκρατικής επίθεσης περιορίζονται στο ελάχιστο.

Μαρία Αδαμίδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *