ροή ειδήσεων

Γράφουν - σβήνουν τη νέα "γενιά" από προαπαιτούμενα



Της Δήμητρας Καδδά

Το μνημόνιο με την ΕΕ θα υποστεί "προσαρμογές" στις απαιτήσεις του διαμορφώνοντας το νέο "δρόμο" προαπαιτουμένων, βασικών παραδοτέων και άλλων όρων για τους επόμενους μήνες έως τον Αύγουστο του 2018 που (θεωρητικά) ολοκληρώνεται. Αλλά το 3ο Μνημόνιο με το ΔΝΤ τώρα ξεκινά και μένει να φανεί αν αυτή τη φορά θα είναι ένα "λιτό" κείμενο όπως προαναγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακλώτος και όχι ένα μνημόνιο με πιο αναλυτικούς και πιο "σκληρούς" όρους από το ευρωπαϊκό, όπως συνέβη με το 2ο και το 2ο δάνειο/μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, πλέον αυξάνεται η σημασία της μη παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εγκαίρως. Και τούτο διότι οι αξιολογήσεις συνδέονται και με την είσοδο και παραμονή στο άρμα του QE (απαιτείται η αξιολόγηση να τελεί σε τροχιά εφαρμογής).

Πρέπει επίσης να μην καθυστερήσει η υπεραξιολόγηση του 2018. Ο λόγος για την αξιολόγηση που θα γίνει στο τέλος του προγράμματος με την ΕΕ (λήγει τον Αύγουστο του 2018) η οποία θα έχει την καθοριστική συνδρομή του ΔΝΤ και θα κρίνει την παράλληλη ή όχι εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων από το 2019.

Η πρώτη "φουρνιά"

Το πρώτο βήμα θα είναι να γίνουν τα "προαπαιτούμενα" της συμφωνίας αλλά και της καταβολής των δόσεων. Και αυτό το βήμα απαιτεί την οριστικοποίηση και την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων μετά το Πάσχα. Ακόμη όπως έχει γίνει σαφές δεν έχουν καν συμφωνηθεί τα μέτρα ειδικά στο πεδίο των συντάξεων με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να "διασώσει" μέρος των "προσωπικών διαφορών", δηλαδή να βάλει ένα "ταβάνι προστασίας" (ένα ποσοστό πάνω από το οποίο δεν θα κοπούν οι συντάξεις).

Πάντως, το ΔΝΤ σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης που θα γίνει στην Ουάσιγκτον βάζει ισχυρά στο "κάδρο" πέρα από το αφορολόγητο και τις συντάξεις και το εργασιακό. Σύμφωνα με το κείμενο που για λόγους διαφάνειας κοινοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup το ΔΝΤ "επαναβεβαίωσε ότι θα υποβάλει ένα δανειακό πρόγραμμα προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο" του. Αναφέρεται ότι "αυτό εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα μέτρα στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας" αλλά και ότι "εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή στο (ελληνικό) πρόγραμμα". Επισημαίνεται επίσης ότι η απόφαση θα ληφθεί "από το διοικητικό συμβούλιο με βάση την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των παρεμβάσεων στο χρέος, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016".

Πάντως το βράδυ της Πέμπτης αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο και "θα προσεγγίσουμε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με ανοιχτό μυαλό".

Η θέση της ΕΕ και οι μεγάλες "εκκρεμότητες" του SMoU

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της ΕΕ ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε πολλάκις τις τελευταίες ημέρες στις 200 παρεμβάσεις που έχει κάνει η Ελλάδα από το 2015 που ξεκίνησε το 3ο μνημόνιο όπως "συμπληρώθηκε" το 2016 (SMoU). Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει πολλά ακόμη. Και μένει να φανεί πόσα θα πρέπει να γίνουν τώρα και πόσα θα μεταφερθούν για επόμενες αξιολογήσεις.

Ουσιαστικά η 2η αξιολόγηση που ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2016 περιλάμβανε τον "λογαριασμό" των μέτρων έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016. Τώρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Με την αλλαγή του χρόνου, εντάχθηκαν στο "κάδρο" τα προαπαιτούμενα του τελευταίου τριμήνου του 2016 αλλά και κάποια του 2017 . Και μένει να φανεί τι θα γίνει άμεσα "απαιτητό".

Ένα μεγάλο θέμα είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ∆ημοσιονομικής Πολιτικής με το οποίο το ΥΠΟΙΚ θα δεσμεύεται για τις δαπάνες, τα έσοδα και τα πλεονάσματα που θα πρέπει να εξυπηρετεί την περίοδο 2018- 2021 που πρέπει να έρθει το αργότερο μέχρι τα μέσα Μάιου.

Εκκρεμούν μεταξύ άλλων και παρεμβάσεις για την απελευθέρωση επαγγελμάτων, αγορών, αλλά και θέματα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων με κεντρικό την πλήρη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στο Υπερταμείο, αλλά και συμφωνία για το καθεστώς συγκεκριμένων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να προσδιοριστούν μαζί με την τεχνική βοήθεια των "θεσμών" (ζητείται από ελληνικής πλευράς να εξαιρεθεί η μεταβίβαση συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, όπως η ΕΑΣ και η ΕΑΒ). Για τον Ιούνιο έχει οριστεί ένα ακόμα προαπαιτούμενο, αυτό της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση τις αγοραίες τιμές.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *