ροή ειδήσεων

ΠΑΜΕ: Καταδικάζει τις διαγραφές συνδικαλιστών από την πλειοψηφία του κλαδικού Σωματείου Ρόδου



«Η ενέργεια της διαγραφής έρχεται να υλοποιήσει σχεδιασμούς των ίδιων των ξενοδόχων», τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Την απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να διαγράψει για έξι μήνες από τα μητρώα του σωματείου τρεις εργαζόμενους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ενέργεια αντιδημοκρατική, αντισυνδικαλιστική και παράνομη.

Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω συνδικαλιστική πλειοψηφία «τιμώρησε» δύο συνδικαλιστές εκλεγμένους στη διοίκηση και ένα μέλος του κλαδικού συνδικάτου, επειδή αντιπαρατίθενται στις επιλογές της, αποκαλύπτουν το ρόλο της ως στηρίγματος των εργοδοτών και διεκδικούν μέσα από τα επιχειρησιακά τους σωματεία Συλλογικές Συμβάσεις.

«Τιμωρούν» τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία σημειώνει πως τα δείγματα γραφής της πλειοψηφίας του κλαδικού σωματείου έχουν αποτυπωθεί με τρόπο σαφή σε μια σειρά από περιπτώσεις: «Πρόκειται για την ίδια πλειοψηφία που πριν από δύο χρόνια διέγραψε, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, 4.000 εργαζόμενους, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, μεταξύ αυτών και δεκάδες μέλη από το ψηφοδέλτιο που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Είναι η ίδια πλειοψηφία που θεωρεί "συκοφαντία" - και απαντά με μηνύσεις - κάθε συνδικαλιστική αντιπαράθεση στη γραμμή της, με την οποία όχι μόνο αρνείται την οργάνωση αγώνων, αλλά στηρίζει τις επιλογές των κυβερνήσεων και τα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα. Η πλειοψηφία αυτή έχει καταργήσει τις μαζικές διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις. Οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων - όποτε γίνονται - είναι διαδικασία "fast track"».

Οπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η απόφαση της πλειοψηφίας του σωματείου κάνει πράξη σχεδιασμούς των ίδιων των ξενοδόχων, αφού θέτει στο στόχαστρο την προσπάθεια να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στην επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και «τιμωρεί» τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία υπενθυμίζει πως η τοπική κλαδική Σύμβαση, που υπέγραψε πριν από λίγους μήνες η πλειοψηφία του σωματείου, διατηρεί για ακόμη τρία χρόνια τους μειωμένους από το 2013 μισθούς, καταργεί το πενθήμερο με διευθυντικό δικαίωμα και υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε δουλειά 7 ημερών, με εξαντλητικά ωράρια με μεγάλη φθορά στην υγεία τους. Την ίδια στιγμή, ακόμα και αυτή η Σύμβαση δεν εφαρμόζεται και στα περισσότερα ξενοδοχεία επικρατούν ακόμα χειρότεροι όροι αμοιβής και εργασίας...

«Η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας αντικειμενικά θα βρεθεί στο προσκήνιο, ό,τι κι αν κάνουν μαζί κυβέρνηση, εργοδοσία και τα στηρίγματά τους στα συνδικάτα. Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη σύγχρονη δουλεία», σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, και συνεχίζουν: «Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε έντιμο συνδικαλιστή από κάθε κλάδο, που δεν ταυτίζει το ρόλο του με αυτόν της πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, να καταδικάσει τις διαγραφές των τριών συναδέλφων και να απαιτήσει να σταματήσει κάθε προσπάθεια να εμποδιστεί η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Καλούμε κάθε εργαζόμενο στον κλάδο να κάνει δική του υπόθεση την αλλαγή της κατάστασης στο σωματείο, την οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση των πραγματικών μας αναγκών».

Παρέμβαση επιχειρησιακών σωματείων στο ΣΕΠΕ

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των τριών επιχειρησιακών Σωματείων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Miramare», «Amilia Mare» & «Paradise Village» και «Sheraton» συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Ν. Ηλιόπουλο, προκειμένου να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού.

Οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων διεκδικούν πλαίσιο προστασίας των εποχικών εργαζομένων στον κλάδο. Μεταξύ άλλων, απαιτούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων πρόωρων απολύσεων των εποχικών, πολύ πριν από το κλείσιμο των ξενοδοχείων, καθώς και μέτρα για την απαγόρευση της δραστηριότητας των «δουλεμπορικών» εργολαβικών συνεργείων που εξαπλώνονται ραγδαία στα εποχικά ξενοδοχεία. Ανέδειξαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εξαιτίας της αναστολής της υποχρεωτικότητας και της επεκτασιμότητάς της, τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη σύνθεσης προσωπικού, τη δραματική εντατικοποίηση της δουλειάς. Τέλος, στηλίτευσαν τη στάση απλής καταγραφής που τηρεί η Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμα και μπροστά σε προφανείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

rizospastis

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *