ροή ειδήσεων

Μαραθώνιος επαφών Κοτζιά σε Τσεχία, Κύπρο και ΡόδοΑμέσως μετά το ταξίδι του στην Κίνα, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό, στην διοργάνωση, Belt and Road Forum, ο κ. Κοτζιάς αναχώρησε σήμερα για την Τσεχία, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα βρεθεί και πάλι στην Κύπρο, για τη Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Σε αυτήν θα πάρουν μέρος σαράντα υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα στους οποίους και ο Ρώσος ομόλογός του, Λαβρόφ. Κατόπιν, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (22 – 23 Μαΐου), θα βρεθεί στη Ρόδο για τη διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή φορά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Διάσκεψη αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη διοργάνωση στο Ζάππειο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Στη συνέχεια θα παραβρεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ανοικτό, επίσης, είναι το ενδεχόμενο, τον Ιούνιο να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Η «ατζέντα» της επίσκεψης Κοτζιά στην Τσεχία, περιλαμβάνει την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το Κυπριακό, τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση -που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί διαφορετικές οπτικές επί του θέματος ανάμεσα σε Αθήνα και Πράγα- το Brexit, και τις προοπτικές της ΕΕ υπό το πρίσμα αφενός της εκλογής Μακρόν αφετέρου των επικείμενων εκλογών στη Γερμανία. Η επίσκεψη στην Πράγα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας - Τσεχίας παρουσιάζουν προοπτικές βελτίωσης. Στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί νέα δυναμική στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, με ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, αλλά και των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών. Μάλιστα, φέτος αναμένεται ρεκόρ αφίξεων Τσέχων τουριστών στη χώρα μας.Στόχος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη Ρόδο -η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά τον Σεπτέμβριο του 2016- είναι η προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να ανατραπούν στερεότυπα και να αναδειχθεί η σημασία της αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών. Μέρος θα λάβουν υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι, που θα ανταλλάξουν απόψεις ως προς τη συμβίωση και τη συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας (Live and Work Together in Peace and Stability). Η Ρόδος, περί το τέλος της δεκαετίας 1940, φιλοξένησε τις σημαντικότατες συνομιλίες για την επίλυση του Παλαιστινιακού και, μάλιστα, εκεί υπεγράφη η ιστορική συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου (24/2/1949).

Σχόλια

Δείτε επίσης

εικονογράφημα

εικονογράφημα
loading...
Εγγραφείτε