ροή ειδήσεων

Στο δυνατό χαρτί της CAIR ποντάρει η Ένωση Δωδεκανήσου



Καλύτερες μέρες αρχίζει δειλά-δειλά να βλέπει στον ορίζοντα η άλλοτε κραταιά Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πυκνές το τελευταίο διάστημα επαφές με τις τράπεζες, το μπλοκάρισμα, έστω και στο παραπέντε, του πλειστηριασμού ενός οικοπέδου-φιλέτου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων έξω από την πόλη της Ρόδου και οι ελπίδες ένταξης στον πρόσφατο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επιτρέπουν στον ιστορικό συνεταιρισμό να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ο πλειστηριασμός της 22ας Μαρτίου αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στην συντονισμένη δράση εργαζομένων και παραγωγών. Πρόκειται για ένα οικόπεδο περίπου 17 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις (παλαιό πυρηνελαιουργείο). Η αξία του τις καλές εποχές είχε εκτιμηθεί κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγγραφεί υποθήκες από τράπεζα λόγω οφειλών αλλά και από το ΙΚΑ Ρόδου, όπου υπάρχουν χρέη του συνεταιρισμού, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο στη Ροδιά είχε εκτεθεί σε πλειστηριασμό έναντι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ και τιμή πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ.

Η διαβεβαίωση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, από το βήμα της Βουλής, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού, ότι το ΙΚΑ δεν θα προβεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε πλειστηριασμό του οικοπέδου, σκόρπισε χαμόγελα στη διοίκηση. «Είμαι πιο αισιόδοξος από άλλες φορές. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος αλλά η επιχείρηση είναι βιώσιμη», ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρόδου, Δημήτρης Γεωργαλής. Από πλευράς του συνεταιρισμού, γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο όγκος παραγωγής στα οινοστάφυλα, να ανασυνταχθεί ο τομέας του ελαιολάδου και να γίνει ανασύνταξη και στον τομέα των ζωοτροφών.
Ιστορία 90 χρόνων

Με συνεταιριστική ιστορία που έχει τις ρίζες της στο 1928, δηλαδή προ της απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων, η άλλοτε ΕΑΣ Δωδεκανήσου, που είχε παλαιότερα 68 συνεταιρισμούς υπό τη σκέπη της, έχει πλέον μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό με 242 φυσικά μέλη και εξυπηρετεί περίπου 17.000-18.000 παραγωγούς. Και μπορεί να μην έχει τις δραστηριότητες που είχε παλαιότερα, αφού η ραφιναρία έχει «καταλήξει» από καιρό, όμως η CAIR, στην οποία είναι βασικός μέτοχος, παρά τη μείωση του όγκου παραγωγής στα οινοστάφυλα, εξακολουθεί να είναι ισχυρό χαρτί για την προσπάθεια διάσωσης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Υπέρ της διάσωσης της ΕΑΣ Δωδεκανήσου, που έχει περίπου 2 εκατ. ευρώ τζίρο ετησίως, έχει ταχθεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Δωδεκανήσου: Ηλίας Καματερός (ΣΥΡΙΖΑ), Δ. Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ). Μ. Κόνσολας (ΝΔ). Δ. Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.
Αγκάθι το τίμημα της γης για την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα

Το επόμενο διάστημα θα είναι αποφασιστικό για την ΕΑΣ Δωδεκανήσου, που τις καλές εποχές απασχολούσε πάνω από 10.000 παραγωγούς. Σήμερα, εκτιμάται ότι μόλις το 2% του πληθυσμού στα Δωδεκάνησα ασχολείται με τα αγροτικά προϊόντα και ο όγκος παραγωγής του συνεταιρισμού ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατ. κιλά σε οινοστάφυλα, ενώ απορροφά και άλλα προϊόντα.

Το «ΡΟΔΟγάλ» αποτελεί οριστικά παρελθόν, υπήρξαν προβλήματα στην αγορά με το ροδιακό ελαιόλαδο, η αγροτική γη είναι εξαιρετικά ακριβή, καθώς πρόκειται για τουριστική περιοχή και είναι εξοντωτικό το τίμημα για την ενοικίασή της από παραγωγούς. Όμως, τα οινοστάφυλα παραμένουν και δημιουργούν αυτό το εξαιρετικό σαμπανιζέ κρασί, ενώ υπάρχουν δυνατότητες, μέσω της συνεργασίας με ξενοδοχεία, για προώθηση δωδεκανησιακών προϊόντων.
Περιουσία

Ακίνητη περιουσία υπάρχει κυρίως στη Ρόδο και την Κω, οικόπεδο στην Κάρπαθο και διεκδικούμενα στην Κάλυμνο, υπάρχουν σούπερ μάρκετ, καταστήματα αγροτικών εφοδίων, αγροτικό μουσείο κ.ά.

«Ποιος ήμουν εγώ που νόμιζα πως μπορώ να σώσω την Ένωση;», μας ανέφερε, σε μια εξομολόγηση εκ βαθέων, ο αμπελουργός και τέως πρόεδρος της ΕΑΣ Δωδεκανήσου, Μανώλης Πιτροπάκης. «Ευτυχώς που οι άνθρωποι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι δεν έφαγα λεφτά». Σήμερα, όπως λέει, αγωνίζεται να αποδείξει πως δεν έγινε πλούσιος κι έχει πάνω από 20 δικαστήρια που είναι σε αναμονή. «Κυνηγούν εμένα, κυνηγούν τον προηγούμενο πρόεδρο, κυνηγούσαν και τον παραπροηγούμενο. τώρα γλίτωσε εκείνος γιατί πέθανε και κυνηγούν τα παιδιά του», μας είπε. «Χρειάζεται να υπάρξει θεσμική λύση, για να μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με τους συνεταιρισμούς, αλλιώς δεν θα θέλει να ασχολείται κανένας», μας ανέφερε ο νυν πρόεδρος, Δημήτρης Γεωργαλής.

ypaithros

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *