ροή ειδήσεων

Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής, το νομοσχέδιο για απαλλαγή από συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια



Στην παραγωγή μηλίτη στοχεύει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως έγραψε η Υ.Χ., το οποίο περιλαμβάνει απαλλαγή από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια μέχρι το 2018, οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους δασικούς χάρτες.

Μάλιστα, πρόταση κατέθεσε ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης τα κατασχεμένα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιούνται για εκτιμήσεις από ΕΛΓΑ κ.ά. ή κι άλλων αγροτικών φορέων, αντί να μένουν αδιάθετα και να σαπίζουν στις αποθήκες του ΟΔΔΥ, αλλά και σε ό,τι αφορά στο άρθρο 7 να ενταχθούν στην απαλλαγή από ΦΠΑ, όχι μόνο φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα συνεταιρισμών, εφόσον δίνουν δωρεάν τρόφιμα στα σχολεία.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της Αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε από ΚΚΕ ενώ τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα. Το αιτιολογικό του ΚΚΕ, κατά τον εισηγητή του νομοσχεδίου, Σάκη Βαρδαλή, ήταν ότι δεν λύνεται με το ζήτημα αυτό το θέμα του ΦΠΑ, όπως συνέβη με την περίπτωση των αγροτών, που έδιναν καπνά στην Καπνική Μιχαηλίδης κι έμειναν με πιστωτικό ΦΠΑ.

Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο είχε γενικότερη αποδοχή, ως προς τις διατάξεις που αφορούν στους αγρότες αλλά και στις παραχωρήσεις οικημάτων, προς τις τοπικές κοινωνίες, όπως συνέβη με μεγάλο ιστορικό ακίνητο της Ρόδου, με μεγάλο κήπο στο κέντρο της πόλης, που περνά στα χέρια του δήμου Ροδίων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Παυλίδης εξήγησε πως με το νομοσχέδιο αυτό με το άρθρο 7 υποστήριξε πως πολλές επιχειρήσεις προβαίνουν σε δωρεές τροφίμων και τόνισε πως διευρύνεται η κατηγορία των αγαθών, των οποίων η δωρεά εξαιρείται από την υποχρέωση απόδοσης Φ.Π.Α, κάτι που λειτουργούσε αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση δωρεών.

«Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε και υποστηρίζουμε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην προσπάθεια περιορισμού της επισιτιστικής κρίσης. Επίσης, στην επόμενη διάταξη τροποποιείται ο κώδικας Φ.Π.Α στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, που πουλούν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων εμπόρων ή αγροτικών συνεταιρισμών. Στην περίπτωση που η εκκαθάριση εκ1δίδεται μηνιαία, η απόδοση Φ.Π.Α του μεσάζοντα γίνεται προς τον αγρότη, ο οποίος είναι και υπόχρεος για την καταβολή του Φ.Π.Α», τόνισε ο βουλευτής Κέρκυρας, Κώστας Παυλίδης.

Θετικά είδαν κι εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης το άρθρο 18 για τη συστέγαση και τη λειτουργία από κοινού ζυθοποιείων και μονάδων παραγωγής ποτών ζύμωσης.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και για την παραγωγή για τη μηλίτη, για την οποία δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο κι αναμένεται να έρθει και νέα παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα δει θετικά τις δυο προτάσεις Αραχωβίτη, είτε στο συγκεκριμένο είτε σε επόμενο νομοσχέδιο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αυτοκίνητα, που μένουν αδιάθετα και να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα στην ευνοϊκή διάταξη για την απαλλαγή από το ΦΠΑ, εφόσον είναι μέλη συνεταιρισμών, που προχωρούν σε δωρεάν διανομή τροφίμων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *