επικαιρότητα

Ίσως η πιο σημαντική εικόνα: Τα νέα παιδιά που διδάσκονται πατριωτισμό από τον Νίκο Κοτζιά«Ενεργητική, πατριωτική και πολυδιάστατη πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», τόνισε σε διάλεξή του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή τη βράβευσή του από το Πανεπιστήμιο Πειραιά για τη συνολική του προσφορά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.


Το σημαντικότερο όλων ίσως είναι ότι στο κοινό υπήρχαν πάμπολλοι φοιτητές, νέοι Έλληνες επιστήμονες, που μπολιάζονται με τις πατριωτικές αρχές που τόσο έχουν δεινοπαθήσει από τις «εκσυγχρονιστικές» απόψεις που έχουν σημαντική «εκπροσώπηση» στα πανεπιστήμιά μας.

Για αυτό εξάλλου είναι ίσως η ωραιότερη φωτογραφία αυτή που δημοσιεύουμε, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών με ολόγυρά του τα παιδιά, τη γενιά που θα πάρει τη σκυτάλη και θα εγγυηθεί στις επόμενες δεκαετίες την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της αρχαίας και σπουδαίας πατρίδας μας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να παραμένει αδρανής ούτε παθητική, αλλά χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Χαρακτήρισε την ευρύτερη περιοχή «εύθραυστη» και έκανε λόγο για ένα τρίγωνο αστάθειας με κορυφές τη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο, ενώ επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική μας χρειάζεται -και για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες- να βελτιώσει τις χωρητικότητες της χώρας, οικοδομώντας και επενδύοντας στους θεσμούς και τους ανθρώπινους πόρους.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ορίζεται από τα τρία «Δ», δηλαδή διαμεσολάβηση, διαβούλευση και διαιτησία, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει συναίσθηση της ισορροπίας ισχύος.

Κάνοντας εκ των πραγμάτων έναν απολογισμό δράσης, ο κ. Κοτζιάς μίλησε για τη θετική ατζέντα συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές χώρες και υπενθύμισε τη δημιουργία νέων δομών διαλόγου και συνεργασίας, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, τα τριμερή σχήματα στην ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο, τα τετραμερή σχήματα συνεργασίας και τα διακυβερνητικά συμβούλια συνεργασίας.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, τη χαρακτήρισε ως νευρική, αναθεωρητική δύναμη, η οποία βρίθει αντιθέσεων, ενώ για το Κυπριακό υπογράμμισε ότι πρωτίστως πρόκειται για πρόβλημα κατοχής, τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να ξαναγίνει φυσιολογικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.

Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδιώξει τη σύσφιξη της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες και διευκρίνισε ότι μοντέλο των σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες είναι η εξαιρετική στρατηγική συνεργασία που υφίσταται με τη Βουλγαρία.

Ειδικά για τα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνοχή, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και επιδοκίμασε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την πορεία εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε, επίσης, λόγο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και για την αδυναμία της να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις, ενώ επεσήμανε ότι, παρά τα δημοκρατικά επιτεύγματα της Συνθήκης του Άμστερνταμ και της Συνθήκης της Νίκαιας, δόθηκε προσφάτως χώρος για την ανάπτυξη εξωθεσμικών μορφωμάτων, όπως το Eurogroup, των οποίων η λειτουργία δεν υπόκειται στον δημοκρατικό έλεγχο.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα εδώ κ δύο μέρες αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα απευθύνθηκα παντού Αλλά κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει...θα παρακαλούσα πολύ να με ενημερώσετε κ να με ακούσετε κ να βρούμε μια λύση σχετικά με το κλείσιμο του δρόμου κ πιο συγκεκριμένα το γεφύρι Μακκαρη... έχουμε την επιχειρήσει (πρατήριο υγρών καυσίμων) κατανοώ την επικινδυνότητα κ βέβαια αποδέχομαι όλα Αλλά το μόνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι το γεγονός ότι μου κλείσατε απ τον κόμβο Λίνδου προς Ροδο κ πιο συγκεκριμένα στην διασταύρωση κατασκήνωση Μασσαρι Γιατί εκεί η επιχείρηση απ το γεφύρι είναι ένα χιλιόμετρο δρόμος θα σας παρακαλέσω να κλείσετε το δρόμο πιο πάνω κ συγκεκριμένα έξω απ την επιχειρήσει μου ...Υπάρχουν δύο χωριά που τους εφοδιαζω με καύσιμα κ πέρα απ αυτό έχουμε σύμβασης με το ΚΤΕΛ κ δεν μπορούν να έρθουν όπως επίσης κ με τουριστικά γραφεία για την καλοκαιρινή σεζόν... σας παρακαλώ πολύ ακούσετε την διαμαρτυρία μου κ βοηθήστε να βρεθεί μια λύση προσωρινή

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά