επικαιρότητα

Ο ΜΠΑΡΟΖΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: Ποιος έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα – Τι λέει για τον ΓΑΠ και GrexitΤο Grexit δεν έχει βγει εντελώς από το τραπέζι καθώς όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει η Ελλάδα, σημείωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 6-7 Ιουνίου 2017.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαρόζο, μη-Εκτελεστικός Πρόεδρος της Goldman Sachs International και τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει ακόμη η άποψη στην Ευρώπη ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη από ό,τι για να μείνει και πως υπάρχουν πολύ σκληρότερες απόψεις από την γερμανική.

Όπως πρόσθεσε, μάλιστα σήμερα η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημική πρόκληση όπως το 2011-2012 και οι αγορές είναι πολύ πιο σίγουρες και προετοιμασμένες από ότι στο παρελθόν για κάποιο ατύχημα.

Ωστόσο, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει δώσει πολλά στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν οι εταίροι της, ενώ τόνισε πως, σύμφωνα και με την άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη, η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων όποτε θα είναι θετική για την ανάπτυξη και το μέλλον της Ελλάδας. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήδη ξεπερνά αυτή των ΗΠΑ, θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα, καθώς οι Έλληνες το αξίζουν, όπως σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική κρίση η οποία ξέσπασε κατά την διάρκεια της θητείας του στην Κομισιόν και στο πώς ο ίδιος ενήργησε, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πως ίσως η Κομισιόν δεν ενήργησε επαρκώς όπως θα έπρεπέ καθώς τότε δεν είχε τα εργαλεία για να το πράξει. Μόλις η Κομισιόν είχε τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη χώρα, ο ίδιος πρότεινε η Κομισιόν να αναλάβει τον ρόλο της Eurostat, αλλά απορρίφθηκε από την Γαλλία και τη Γερμανία.

Η Γερμανία απαίτησε να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μπαρόζο είπε πως ήταν απόφαση της Γερμανίας να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και των «συμμάχων» χωρών όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία. Το θέμα είναι πως το ΔΝΤ είχε την εμπειρία των διασώσεων που η Κομισιόν δεν είχε και η Μέρκελ τόνισε τότε ότι πρέπει να έχουμε την εγγύηση της παρουσίας του Ταμείου. Η Κομισιόν, όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, δεν την δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά αυτή την πρόταση ωστόσο συμφώνησε και προχώρησαν στην δημιουργία της γνωστής μας Τρόικα. Ωστόσο όπως τόνισε, τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι χώρες και όχι τα όργανα της Ευρώπης όπως η Κομισιόν, αλλά το Eurogroup και οι Σύνοδοι Κορυφής.

Για τον ίδιο η πιο δραματική στιγμή γύρω από το ελληνικό δράμα ήταν τον Νοέμβριο του 2011 στην σύνοδο των Καννών όπου έπεσε στο τραπέζι, από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η ιδέα του δημοψηφίσματος. Τότε, όπως τόνισε ο κ. Μπαρόζο, «θα είχαμε την τέλεια καταιγίδα. Δημιουργήθηκε ο απόλυτος πανικός στις αγορές, ενώ μετά την Ελλάδα η επόμενη στην σειρά ήταν η Πορτογαλία και ήδη σημαντικά προβλήματα είχαν τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία και ήταν πλέον ξεκάθαρο πως αν δεν υπήρχε σωστή επίλυση του ελληνικού ζητήματος τότε η ευρωζώνη θα οδηγούνταν σε κατάρρευση.

Τότε ο ίδιος φοβήθηκε για ένα Grexit αλλά παράλληλα ήταν βέβαιος πως η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Θυμάται πως τον Ιούνιο του 2012 κάλεσε τους επικεφαλής οικονομολόγους ευρωπαϊκών και αμερικάνικων τραπεζών και τους ρώτησε εάν πιστεύουν ότι Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Όλοι εκτός από έναν τραπεζίτη, απάντησαν πως μέχρι τα τέλη του 2012 η Ελλάδα θα έχει βγει, και όμως έκαναν λάθος, «και θα πρέπει να ζητήσουν και συγγνώμη», όπως σημείωσε. Έκαναν λάθος, όπως είπε, γιατί τελικά η πολιτική ήταν αυτή που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο και η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική από ότι πολλοί νομίζουν. Μπορεί να ακολουθείται η στρατηγική του muddling through ( των καθυστερήσεων και των λύσεων όπως-όπως), αλλά λειτουργεί, όπως τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος μετανιώνει για κάτι που δεν έκανε κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, απάντησε πως έκανε ότι μπορούσε έτσι ώστε οι πιστωτές να είναι πιο ευέλικτοι αν και ίσως θα έπρεπε να ήταν ο ίδιος, πιο «ηχηρός» σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ασυνειδητος στην οδό Σαμου έχει αφήσει ,εδώ και δεκα ημερες, τον βόθρο του σπιτιου του να ξεχειλίζει.
Τα βόθρο λύματα εχουν κατακλυσει το οδοστρομα της οδου Σαμου,και το πεζοδρομιο στην διασταυρωση με την οδο Δ.Αναστασιαδη. Μετά από πορεία μερικών μέτρων στον δρόμο και στο πεζοδρομιο,αυτά καταλήγουν στον υπόνομο της οδού Αναστασιαδη.
Σε ερώτηση γειτόνων προς Δήμο Ρόδου, ΔΕΥΑΡ, ΕΛΑΣ, υγειονομειο, όλοι δηλώνουν αν αρμόδιοι ενώ ο συνειδητος ιδιοκτήτης ως γνήσιος Ελληναρας υβριζει όποιον του κάνει παρατήρηση!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά