ροή ειδήσεων

Τα 50 ρήγματα στο Αιγαίο που ανησυχούν τους σεισμολόγους μετά τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω



Ρήγματα με δυναμική που ιστορικά έχουν προσεγγίσει τα 7 Ρίχτερ κρύβει το ανατολικό Αιγαίο, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό ανάμεσα στους σεισμολόγους μετά από τους φονικούς σεισμούς στη Λέσβο και την Κω.




Όπως αναφέρει η Real News οι Έλληνες σεισμολόγοι έχουν επαναφέρει στο τραπέζι χάρτες ρηγμάτων, σεισμολογικά δεδομένα των τελευταίων μηνών και καταγραφές προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τις διαθέσεις του Εγκέλαδου, που χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά νησιά και τα παράλια της Μικράς Ασίας.



Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, τα 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην Κω προήλθαν από τον ίδιο σχετικά σεισμογόνο χώρο όπου λίγο νοτιότερα στις 23-4-1933 είχε σημειωθεί καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ με 200 νεκρούς.




Σε μια αποκαλυπτική επιστημονική εργασία ομάδας Ελλήνων επιστημόνων, όπου καταγράφονται όλα τα ρήγματα του ελληνικού χώρου – συνολικά 159 – κωδικοποιούνται και αυτά του ανατολικού Αιγαίου.





Στην εργασία αυτή απεικονίζονται 50 ρήγματα ανάμεσα στα οποία είναι και αυτά που έδωσαν τους πρόσφατους σεισμούς σε Λέσβο και Κω. Τα μέλη της ομάδας που αποτελούσαν οι Β. Παπαζάχος, Μ. Τρανός, Γ. Καρακαΐσης και Α. Σαββαΐδης χώρισαν τα ρήγματα του ανατολικού Αιγαίου στις κατηγορίες «Μικρά Ασία» και «Β. Αιγαίο – Μαρμαράς».

Στη μελέτη γίνεται λόγος για σημαντική παρουσία βορειοδυτικών και νοτιοανατολικών ρηγμάτων στο κεντρικό – ανατολικό τμήμα της Μ. Ασίας. Όπως σημειώνεται «τα ρήγματα αυτά προκαλούνται από οριζόντιο εφελκυσμό, ο οποίος έχει κατά μέσο όρο διεύθυνση Βορρά – Νότου και οφείλεται στην ταχύτερη προς τα νοτιοδυτικά κίνηση του μπροστινού μέρους τις μικροπλάκας του Αιγαίου σε σχέση με το πίσω μέρος της».

Διερευνώντας την περίοδο επανάληψης των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο των 6 Ρίχτερ, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αυτή αντιστοιχεί σε 71 έτη σε ό,τι αφορά στο νοτιοανατολικό όριο της μικροπλάκας του Αιγαίου.

Η σύγκρουση των πλακών στο ανατολικό Αιγαίο, σε μια ζώνη που οι σεισμολόγοι ονομάζουν «μεταβατική» έχει ως συνέπεια την ύπαρξη αυτών των ισχυρών σεισμών. Μάλιστα σύμφωνα με μετρήσεις, οι ταχύτητες που αναπτύσσονται εκεί αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς το Νότο με τη μετατόπιση να υπολογίζεται γύρω στο 1,5 -3 εκατοστά το χρόνο.

Όπως δήλωσε στη Real News ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Εργαστηρίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γ. Παπαδόπουλος, η ευρύτερη περιοχή έχει πολύ άσχημο σεισμικό παρελθόν με καταστροφικούς σεισμούς που συνοδεύτηκαν και από τσουνάμι.

«Ευτυχώς η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, γεγονός που μας κάνει να μιλάμε με περισσότερη σιγουριά για τον κύριο σεισμό στην Κω, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μετασεισμό που θα πλησιάζει ακόμα και τα 6 Ρίχτερ», τόνισε.

Τέλος έπειτα από ανάλυση των πρώτων 12 ωρών της μετασεισμικής ακολουθίας, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μ. Σκορδίλης προσδιόρισε τον σεισμογόνο χώρο.

«Η διάσταση του σεισμογόνου χώρου, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής δείχνει ότι το σεισμικό ρήγμα έχει διεύθυνσης περίπου ανατολικά – δυτικά και μήκος 30 χιλιόμετρα. Ένα σεισμικό ρήγμα αντίστοιχου μήκους δικαιολογεί εκδήλωση μέγιστου σεισμού της τάξης περίπου των 6,5 Ρίχτερ, δηλαδή αντίστοιχου μεγέθους με αυτό του κυρίως σεισμού. Η πρώτη εικόνα είναι θετική, αλλά αντιπροσωπευτική θα έχουμε μετά από 48 ώρες», είπε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *