ροή ειδήσεων

Το νέο όπλο της γης ενάντια στους αστεροειδείς



Η γη δεν είναι πλέον απροστάτευτη απέναντι στους επικίνδυνους αστεροειδείς. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η ερευνητική ομάδα DART (Double Asteroid Redirection Test) οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του πρώτου γήινου «όπλου» ενάντια στους αστεροειδείς.


Η NASA προχώρησε πρόσφατα στην παρουσίαση της ερευνητικής ομάδας DART (συντομογραφία των Double Asteroid Redirection Test) η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της πρώτη γήινης ασπίδας προστασίας του πλανήτη ενάντια στους αστεροειδής. Αν και ο τελευταίος μεγάλος αστεροειδής έπληξε τον πλανήτη μας περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πίσω, η NASA ισχυρίζεται πως είναι πολλά τα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα και είναι πιθανό να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές.

Εν συντομία στην παρουσίαση της ομάδας DART, αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις όπου αστεροειδής έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η πρώτη έλαβε χώρα το 1908 όταν αστεροειδής κυριολεκτικά εξαφάνισε δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους στη Σιβηρία και η δεύτερη το 2013 όταν μετεωρίτης εξερράγη μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα με τα θραύσματά του να τραυματίζουν περισσότερους από 1500 ανθρώπους στην πόλη Chelyabinsk στη Ρωσία.

Η ομάδα DART πάντως βρίσκεται πολύ κοντά (σ.σ η πρώτη αποστολή είναι προγραμματισμένη για το 2020) στην λύση από τους «ενοχλητικούς» και «απρόσκλητους» επισκέπτες της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ομάδας έχει αναπτυχθεί ένα ειδικό σύστημα το οποίο θα είναι σε θέση να εντοπίζει βάση πορείας και μεγέθους τους επικίνδυνους αστεροειδής και χτυπώντας τους με ηχητικό κύμα (9 φορές μεγαλύτερο σε ένταση από την ταχύτητα μίας σφαίρας) να τους εκτρέπει της πορείας τους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο σήμερα η γη απειλείται από αστεροειδής ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας υπήρξε καθησυχαστικός σημειώνοντας «δεν υπάρχουν σήμερα αστεροειδείς, ορατοί με τα δικά μας τουλάχιστον μέσα που να απειλούν τον πλανήτη».

Σχόλια

  1. Το άρθρο είναι κακομεταφρασμένο και ανακριβές.
    Για αρχή,καθώς το διάστημα είναι κενό,δέν υπάρχει υπάρχει μέσο μετάδοσης ηχητικών κυμάτων.
    To σκάφος,θα στοχέυσει τον μικρότερο εκ των δύο αστεροειδών του δυαδικού συστήματος Didymos,διαμέτρου 160 μέτρων,τον οποίο και θα χτυπήσει με ταχύτητα περίπου 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (περίπου έξι φορές γρηγορότερα από μιά σφαίρα) και αναμένεται να εξαερωθεί κατά την πρόσκρουση.
    Ο λόγος που στοχέυουν δίδυμο σύστημα,είναι πως καθώς βρίσκονται σε τροχιά μεταξύ τους,οι αλλαγές στην τροχιά μετά την πρόσκρουση θα είναι πιό εύκολο να μετρηθούν.
    Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί το 2024,όταν το σύστημα Didymos Θα έχει απομακρυνθεί από το περίγειο (η ελάχιστη απόσταση από την Γή).
    Σκοπός του πειράματος είναι να συλλέξουν δεδομένα που θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό αποτελεσματικών συστημάτων εκτροπής αστεροειδών που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τον πλανήτη μας,γιατί με τα υπάρχοντα συστήματα,δέν είναι δυνατή η έγκαιρη εκτροπή ακόμα και μικρότερων αστεροειδών-μιά αναλογία είναι το να προσπαθείς να εκτρέψεις της πορείας του ένα αυτοκίνητο που έρχεται καταπάνω σου με 200,χ.α.ω.,έχοντάς το αντιληφθεί όταν αυτό είναι στα 500 μέτρα μακριά και έχεις στην διάθεσή σου ένα περίστροφο με μία σφαίρα.
    Το άρθρο στα αγγλικά βρίσκεται (και) εδώ: http://www.zdnet.com/article/nasa-pushes-ahead-with-plan-to-deflect-asteroids/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την ανάρτηση του σχολίου,εκτιμώ την στάση σας και αν χρειαστεί να θέσω υπ'όψιν σας κάποα ανακρίβεια στο μέλλον,θα το κάνω λίγο πιό κομψά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *