επικαιρότητα

Η ΔΕΥΑΡ ενημερώνει τους καταναλωτές του νησιού μας για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημαΑγαπητοί συμπολίτες μας,

Με τη παρούσα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το θέμα της υδροδότησης του Βορείου Τριγώνου της Ρόδου και να επισημάνουμε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα μείωσης των ποσοτήτων στα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ οφείλεται αποκλειστικά στην ανεπάρκεια πόσιμου νερού για τους λόγους που περιγράφονται στην συνέχεια.

Η ανομβρία, των τελευταίων ετών, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των αντλούμενων ποσοτήτων νερού, αφού οι στάθμες των γεωτρήσεων έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Αυτό το φυσικό πραγματικό γεγονός σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση λόγο τουριστικής – καλοκαιρινής περιόδου δημιουργεί πρόβλημα έλλειψης νερού σε μεμονωμένες περιοχές του Νησιού, αφού το νερό δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών των Πολιτών και των Επιχειρήσεων. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι κυρίως περιοχές που ευρίσκονται σε υψηλά υψόμετρα.

Οι ανάγκες νερού προς κατανάλωση την καλοκαιρινή περίοδο ανέρχονται σε περίπου 2500 κυβικά μέτρα νερό την ώρα από τα οποία , τα 2100 κυβικά μέτρα νερό την ώρα αντλούνται από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις μας. Το έλλειμμα των 400 περίπου κυβικών καλύφθηκε πέρυσι με την παροχή νερού από το Φράγμα Γαδουρά από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2016 οπότε και σταμάτησε εξολοκλήρου η λειτουργία του έως και σήμερα. Το πρόβλημα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην υδροδότηση της πόλης δεν οφείλεται σε πλημμέλεια, πράξη ή παράλειψη της ΔΕΥΑΡ, αλλά στο γεγονός ότι η κατανάλωση είναι τόσο μεγάλη που οι γεωτρήσεις μολονότι αντλούν νερό 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα δεν επαρκούν, να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Η Επιχείρηση προγραμμάτιζε τις ενέργειες της με την προοπτική λειτουργίας του έργου «Υδροδότηση Νήσου Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά».

Έχοντας υπόψη της τα παραπάνω δεδομένα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα επάρκειας νερού, η ΔΕΥΑΡ καταβάλει μία σειρά ενεργειών ώστε να διασφαλιστεί κατά το μέγιστο βαθμό η ομαλή υδροδότηση.

Η ΔΕΥΑΡ θέτει σε λειτουργία και αξιοποιεί υφιστάμενες ανορυγμένες γεωτρήσεις (κατασκευή δικτύων, ηλεκτροδότηση κ.α) ενώ παράλληλα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να «ισορροπήσει» την υπάρχουσα διαθέσιμη ποσότητα νερού σύμφωνα με τις ανάγκες των διάφορων περιοχών, μετακινώντας ποσότητες νερού από περιοχή σε περιοχή και από δεξαμενή σε δεξαμενή, ώστε η όχληση στους καταναλωτές να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.
Με τις ενέργειες αυτές θα παρατηρούνται φαινόμενα διακοπής υδροδότησης, κυρίως τις νυχτερινές ώρες (μετά τις 12:00 μμ) στις περιοχές Άγιοι Απόστολοι, Ανάληψη, Ροδοπούλα, Άνω Ροδίνι, Καλυθιές (Μελισσάς), Κοσκινού (Απάνεμος-Αγγελή-Λατομεία) και Ιαλυσός (Κανδυλί-Φιλέρημος).

Η ΔΕΥΑΡ παρακαλεί τους πολίτες να συνδράμουν με τις ενέργειες τους στα παρακάτω μέτρα ορθής διαχείρισης του διαθέσιμου νερού:

- Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση -και συνάμα σπατάλη του νερού- και μοιραία και τον λογαριασμό σας.
- Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
- Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό την δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.
- Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.
- Να πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.
- Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.
- Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.
- Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
- Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να σπαταλούν νερό, παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας».

Στους καλλιεργητές-χρήστες του νερού άρδευσης :

- Να επιλέγετε το σύστημα της στάγδην άρδευσης ως πιο κατάλληλο σύστημα για την εξοικονόμηση νερού στις περιπτώσεις που θεωρείται επιβεβλημένη η άρδευση.
- Να αρδεύετε τις καλλιέργειες, είτε κατά τις νυκτερινές ώρες, είτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
- Να αποφεύγετε την άρδευση όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, για την αποφυγή μεγάλης εξάτμισης.
- Να ελέγχετε συχνά τα δίκτυα μεταφοράς του νερού για τυχόν διαρροές και κακή λειτουργία.
- Να περιορίζετε τις υδροβόρες καλλιέργειες και να αποφύγουν κατά το δυνατόν την φύτευση νέων καλοκαιρινών καλλιεργειών.

Από τη πλευρά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ρόδου καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή υδροδότηση της πόλης της Ρόδου αλλά και ολόκληρου του νησιού μας, πρέπει όμως να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάντλητο, αλλά είναι ένα αγαθό που η φύση λόγο κλιματικών συνθηκών και αλλαγών το παρέχει όλο και σε λιγότερες ποσότητες και για το λόγο αυτό απαιτείται η συνδρομή όλων μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ

ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Σχόλια

 1. Ανώνυμος4/7/17, 10:51 μ.μ.

  Κυριε προεδρε τις Δευαρ καταρχας επρεπε τοσα χρονια να ειχες παρει τα μετρα σου για ολα αυτα ...και οχι τωρα που φτασαμε εδω ....δεν βλεπω να γραφεις για τα ξενοδοχεια που εχουν τις πισινες τιποτα ομως ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος5/7/17, 9:15 π.μ.

  ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ.ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Κ ΤΩΝ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΝΕΡΟ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ (7000-12000ppm)ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΔΗΛΑΔΗ, ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΤΙ? ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΥΘΥΝΗ? ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΛΟΓΩ ΑΛΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΕ Κ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΩΣ ΥΔΡΕΥΣΗ?ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΩΣ ΔΕΥΑΡ Κ ΩΣ ΑΝΘΠΩΠΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΕΩΣ Κ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ Κ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΑΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΠΡΟΚΕΙΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΗΝΗ Κ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ,ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ Κ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος5/7/17, 11:37 π.μ.

  εσεις τις δικες σας διαρροες ποτε τις επισκευάζετε;
  αφου ειχαμε προβλημα με το νερο γιατι αδειασατε την δεξαμενη στο υδραγογειο στους Αγιους Αποστολους;
  μια φορα το Νοεμβριο του 2016 και αλλη μια το Μαρτιο του 2017. κυβικα νερου ετρεχαν στον δρομο.
  τοτε ειχαμε νερο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος5/7/17, 2:33 μ.μ.

  εδω και 10 μερεσ στα κολυμπια στον κεντρικο δρομο εχει μεγαλη διαροη κ λιμναζοντα νερα προφανωσ απο ζημια. Ο κ. Ζαννετουλησ δεν τα βλεπει που πηγαινει καθημερινα στο κιοταρι? Εκτοσ και αν ειναι περισσεια απο τα σαραντα κυβικα που βρηκε στη μεγαλη γη τρομαρα τους. Ο γεολογοσ αραγε υπογραφει ευρεση νερου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα