ροή ειδήσεων

Κως: Εντοπίστηκε το ρήγμα που έδωσε τα φονικά Ρίχτερ



Νέα δεδομένα σχετικά με τα ρήγματα στην περιοχή της Κω έρχονται στο φως, με αφορμή τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό, που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και των τραυματισμό δεκάδων.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι επιστήμονες εντόπισαν το ρήγμα που έδωσε τον πολύ ισχυρό σεισμό τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου και την περίοδο αυτή παρακολουθούν τους εκατοντάδες μετασεισμούς.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αντιστροφής και βρήκαν την πηγή της παραμόρφωσης. «Το ρήγμα βρίσκεται κοντά στο νησί Καρά Αντά, δίπλα στις μικρασιατικές ακτές και έχει κλίση 40 μοιρών προς τη Μικρά Ασία», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς.

«Η σεισμικότητα φαίνεται να οργανώνεται σε δύο ομάδες επικέντρων, στα ανατολικά και στα δυτικά του σεισμικού ρήγματος, με μεγέθη δονήσεων από 2 Ρίχτερ έως 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρα σε βάθος από 5 έως 20 χιλιόμετρα». Παρά την πλούσια μετασεισμική ακολουθία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού. «Η πιθανότητα ενός μετασεισμού μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ παραμένει», εκτιμά ο κ. Γκανάς. «Θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο. Οι κάτοικοι λοιπόν του νησιού θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και να είναι προσεκτικοί», προσθέτει.

Η χαρτογράφηση του ρήγματος στο νησάκι Καρά Αντά έβαλε ακόμα ένα κομμάτι στο τεράστιο παζλ των υποθαλάσσιων ρηγμάτων του Αιγαίου. «Σήμερα έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τον υποθαλάσσιο χώρο, έχοντας καταγράψει εκατοντάδες ρήγματα. Ομως δεν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιείται συστηματική έρευνα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ στην εφημερίδα.

Η χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, καθώς οι επιστήμονες καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν οι διάφορες τάσεις στον φλοιό της γης στην περιοχή μας. «Ετσι μπορούμε να εκτιμήσουμε τι είδους και τι μεγέθους σεισμούς μπορούμε να περιμένουμε σε κάθε περιοχή, προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθεί η σεισμική ενέργεια, με τι επιτάχυνση κ.λπ. Αυτό που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βέβαια ο χρόνος γένεσης ενός σεισμού», τονίζει ο κ. Σακκελαρίου.



newsbomb.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *