επικαιρότητα

Με «πλούσιο ποινικό μητρώο» το τουρκικό πλοίο που πυροβόλησε το ελληνικό λιμενικό ανοικτά της Ρόδου«Άσχημες μυρωδιές βγαίνουν από το πλοίο που ενεπλάκη σε επεισόδιο με την Ελλάδα», γράφει η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ»

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» σε είδηση με τίτλο «Άσχημες μυρωδιές βγαίνουν από το πλοίο που ενεπλάκη σε επεισόδιο με την Ελλάδα», αναφέρει ότι και ο καπετάνιος του, αλλά και η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο έχουν «πλούσιο ποινικό μητρώο».

Όπως μεταδίδει η Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια του Star στηβν Τουρκία, το 2010 ο καπετάνιος ήταν καπετάνιος σε ένα άλλο πλοίο από αυτά που συνόδευαν στη Γάζα το Μαβί Μάρμαρα, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας, εναντίον όμως του οποίου Ισραηλινοί κομάντος είχαν επιτεθεί και σκοτώσει δεκάδες Τούρκους ακτιβιστές.Ο καπετάνιος Σαμί Καλκαβάν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συνέλαβαν μετά οι Ισραηλινοί και είχε κρατηθεί για ένα διάστημα. Η Αθήνα μάλιστα έλαβε την πληροφορία αυτή από το Τελ Αβίβ μετά το περιστατικό χθες στο Αιγαίο.Επίσης, το συγκεκριμένο πλοίο ανήκει σε συγγενή (ονόματι Ζεϋνέπ Ντουντάρ – γυναικείο όνομα) του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στο Μάρντιν της Τουρκίας, Γιουσούφ Ντουντάρ.

Τα πλοία της εταιρείας ACT έχουν πολλές φορές περάσει από ελέγχους της τουρκικής ακτοφυλακής και το «ποινικό τους μητρώο δεν είναι καθόλου καθαρό», όπως υπογραμμίζεται. Έχει μητρώο για λαθρεμπόριο όπλων ακόμη και παράνομη διακίνηση προσφύγων.

Το 2013 σε πλοίο τους εταιρείας έγινε έλεγχος και βρέθηκαν 3400 ολμοβόλα. Το πλοίο προέρχονταν από την Ουκρανία και πήγαινε στην Υεμένη και το φορτίο του επισήμως το είχε δηλώσει ως «εξοπλισμός κουζίνας».

Το 2014 το πλοίο «Μπαρίς» που ανήκει στην ίδια εταιρεία είχε ξεκινήσει από τη Μερσίνα και στα ανοιχτά της Κρήτης παρουσίασε βλάβη και για το λόγο αυτό έπρεπε να δέσει στην Κρήτη. Στο πλοίο τότε βρέθηκαν 700 Σύροι πρόσφυγες, εκ των οποίων 100 παιδιά. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το πλοίο φαινόταν να το έχει νοικιάσει μία ελληνική εταιρεία!

star.gr

Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα