επικαιρότητα

Εντοπίστηκε μαύρη κηλίδα στον Ήλιο. Τι σημαίνει για τη ΓηΗ ανακάλυψη μίας τεράστιας κηλίδας, διαμέτρου 75.000 μιλίων, στην επιφάνεια του Ηλίου απειλεί με "μπλακάουτ" τους δορυφόρους και τις επικοινωνίες στη Γη
Χρήστος ΔεμέτηςΟι επιστήμονες της NASA εντόπισαν μία τεράστια μαύρη κηλίδα στην επιφάνεια του Ηλίου, κάτι που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό.Η διάμετρος της "κηλίδας" αυτής φτάνει τα 75.000 μίλια και είναι ορατή από τη Γη, πράγμα που είναι πολύ σπάνιο στα χρόνια που ερευνάται το διάστημα.


Η μαύρη κηλίδα εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να προκαλέσει μια τεράστια "καταιγίδα ακτινοβολίας", όπως αναφέρεται από τη NASA, η οποία ενδέχεται να πλήξει τον πλανήτη μας επηρεάζοντας τους δορυφόρους και τις επικοινωνίες στη Γη.

"Μία τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη εκπληκτικές, μοναδικές αύρες σε όλον τον κόσμο, με χρωματισμούς που όμοιούς τους δεν έχει δει ο άνθρωπος στον ουρανό", αναφέρει επιπρόσθετα η NASA.

Παρόλα αυτά η πιθανότητα να συμβούν τα παραπάνω, εκτιμάται στο 25%.


Οι ηλιακές κηλίδες είναι παροδικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην επιφάνεια του Ηλίου, τη λεγόμενη φωτόσφαιρα, της οποίας και θεωρούνται οι περισσότερο εντυπωσιακοί και ενδιαφέροντες σχηματισμοί της. Είναι ορατές ως σκοτεινές μικρές ή μεγαλύτερες κυκλικές επιφάνειες - κηλίδες.

Προκαλούνται από μαγνητική δραστηριότητα, η οποία παρεμποδίζει τα ρεύματα μεταφοράς θερμότητας από το ηλιακό εσωτερικό, δημιουργώντας έτσι περιοχές με μειωμένη επιφανειακή θερμοκρασία. Παρότι μία ηλιακή κηλίδα έχει θερμοκρασία ως και 5000 βαθμών Κελσίου, η αντίθεση με το περιβάλλον υλικό των 5800 βαθμών, την καθιστά εύκολα ορατή ως σκοτεινή κηλίδα.


Μπορεί να φθάσει σε διάμετρο τα 120.000 χιλιόμετρα, να είναι δηλαδή εξαπλάσια της Γης, πράγμα που καθιστά τις μεγαλύτερες κηλίδες ορατές ακόμα και με γυμνό μάτι κατά την ανατολή ή τη δύση του Ηλίου.

Ο αριθμός των κηλίδων στην ηλιακή επιφάνεια αυξάνεται γρήγορα και μετά μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό κάθε περίπου 11 χρόνια. Ο μέσος χρόνος ζωής μιας ηλιακής κηλίδας είναι περίπου δύο εβδομάδες.

Φωτογραφία: NASA

Σχόλια

  1. Καλό θα είναι βέβαια κάποιος να μήν προσπαθήσει να δεί την κηλίδα χωρίς ειδικό εξοπλισμό και ας είναι ορατή από την γή
    !Τα γυαλιά που χρησιμοποιούν οι ηλεκτροσυγκολλητές,προσφέρουν επαρκή προστασία για λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα