ροή ειδήσεων

Επιταχύνονται οι κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους



Στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προχωρεί η ευρωζώνη και προς το σκοπό αυτό δρομολογεί ήδη την επιστροφή περίπου 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (SMPs και των ANFAs) που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης,.

Από το 2014 έως σήμερα συνολικά 7,7 δισ. ευρώ από τα κέρδη των SMPs και των ANFAs δεν έχουν επιστραφεί. Σημειώνεται πως αν και τα επιστρεφόμενα ποσά από τα ANFA’s και SMP’s συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ (έως το 2038) δεν προσμετρούνται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο η είσπραξη τους θα κλείσει τρύπες στο μέτωπο των χρηματοδοτικών αναγκών.

Η γερμανική εφημερίδα Bild απεκάλυψε πως το Βερολίνο προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα 416,7 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank).

Τα ANFAs και SMPs θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα αυτά θα μειώσει ισόποσα τις ανάγκες της χώρας για νέο δανεισμό έως το 2020.

Πρόκειται για τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν πριν το 2012 από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, γνωστά ως ANFAs και SMPs, δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI του 2012, αλλά ανταλλάχτηκαν ώστε να εξαιρεθούν.

Με απόφαση του Eurogroup ήδη από το 2012 αποφασίστηκε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ομόλογα αυτά να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό σταμάτησε τον Ιούνιο του 2015 σε συνέχεια των ατυχών διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και επανενεργοποιήθηκε με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *