ροή ειδήσεων

Ο «υπερτουρισμός» απειλεί την Ευρώπη



Φαινόμενο της εποχής, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των ντόπιων πληθυσμών, το «overtourism», «χτυπά» την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν, με αποτέλεσμα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί να «πλημμυρίζουν» από επισκέπτες, γεγονός, που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι προχωρούν ακόμη και σε διαδηλώσεις.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο τουρισμός λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για τις τοπικές οικονομίες. Για παράδειγμα, η Ισπανία κερδίζει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω του τουρισμού. Η βιομηχανία δημιουργεί τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας και ο πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, την χαρακτηρίζει ως «κινητήρα της χώρας». Το 2016, μάλιστα, ο τουρισμός αντιστοιχούσε στο 16% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Εντούτοις, ενώ τα οφέλη για την οικονομία της χώρας είναι τεράστια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι Ισπανοί διαδηλώνουν κατά του υπερτουρισμού.
Διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού

Το γεγονός ότι ορισμένοι ντόπιοι αντιτίθενται στον τουρισμό δεν είναι καινούργιο, όμως η αυταπάτη με την οποία διαμαρτύρονται είναι. Στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα υπάρχουν αφίσες στους τοίχους, οι οποίες αναγράφουν: «Τουρίστες = τρομοκράτες» ή «Ο Τουρισμός σκοτώνει την πόλη». Οι ντόπιοι φοβούνται ότι, μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν οι τιμές ενοικίασης και ο υπερπληθυσμός.

Τον περασμένο Μάιο, 200 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δόμους της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, φωνάζοντας «paella, paella». Ο διοργανωτής της διαδήλωσης ήταν η πρωτοβουλία πολιτών «Η πόλη είναι για τους κατοίκους, όχι για τους επισκέπτες». Διαμαρτυρίες διεξήχθησαν και στην Ανδαλουσία.

Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης με τη σειρά τους διαμαρτύρονται για το φαινόμενο του υπερτουρισμού στην πόλη τους. Τον Μάιο, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του δημάρχου της πόλης, Ada Colau, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Αλλά υπήρξαν και ειρηνικές διαδηλώσεις στις αρχές του έτους.

Η Βενετία στην Ιταλία είναι ένα ακόμη παράδειγμα υπερτουρισμού. Φέτος οι διαδηλώσεις ήταν πιο δυναμικές, με τους Ιταλούς να διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά των τουριστών, που σε κάποιες περιπτώσεις βουτούν από τις γέφυρες στη λιμνοθάλασσα, κάνουν ντους στα σιντριβάνια, περπατούν μισόγυμνοι, κ.ο.κ…

Πριν από λίγες εβδομάδες, 2000 άτομα ενώθηκαν ενάντια στην «πώληση της πόλης».

Η κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται στην Ισπανία και την Ιταλία, αλλά επεκτείνεται και στην Πορτογαλία. Στη Λισαβόνα, πρωτοβουλίες όπως «Οι άνθρωποι που ζουν εδώ» έχουν καθιερωθεί, σαν μια κίνηση ενάντια στον υπερτουρισμό.
Κίνδυνος έντασης των διαδηλώσεων λέει UNWTO

Σχολιάζοντας τις κινήσεις διαμαρτυρίας, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ταλέμπ Ριφάι, έκανε λόγο για μια πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. «Οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, αλλά συστηματικό πρόβλημα», προθέτει ο Harald Pechlaner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Eichstädt. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, εάν οι πολιτικοί δεν ενεργήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτές οι διαμαρτυρίες ενδέχεται να πάρουν τεράστιες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) συμβουλεύει τις τοπικές κοινότητες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη ροή του τουρισμού, με το να προωθούν τους τουρίστες στις περιοχές εκτός του κέντρου των πόλεων. Το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη αποτελούν καλά παραδείγματα αυτής της πρακτικής.

Στο Ντουμπρόβνικ, από την άλλη, κάμερες έχουν εγκατασταθεί στην παλιά πόλη, για την καταμέτρηση των επισκεπτών, με την προοπτική να ληφθούν μέτρα επιβράδυνσης της εισροής τους, αν χρειαστεί. Πολλές ιταλικές πόλεις, πάλι, έχουν εισαγάγει περιορισμούς στους τουρίστες. Εν τω μεταξύ, στις Βαλεαρίδες Νήσους εισήχθη νόμος, ο οποίος περιορίζει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στα νησιά.

ΠΗΓΗ WWW.MONEY-TOURISM.GR

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *