ροή ειδήσεων

Ιάκωβος Κοντούζογλου: Ο Έλληνας που έφερε την τέχνη στα σχολεία της Αυστραλίας



Πορτρέτο του Ελληνοαυστραλού καλλιτέχνη με μολύβι, διά χειρός Τζέφρι Κίλεϊ, κατόχου του βραβείου Primlott Framing Prize (φωτ.: Jack Condus / Facebook)


Με καταγωγή από το Καστελόριζο αλλά γέννημα-θρέμμα της επηρεασμένης από την ελληνική κουλτούρα Αδελαΐδας, πρωτεύουσας της Νότιας Αυστραλίας, ο ομογενής Ιάκωβος Κοντούζογλου ή Τζακ Κόντους όπως είναι γνωστός, θεωρείται ο άνθρωπος που έφερε την τέχνη στα σχολεία της Αυστραλίας.

Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και την εκπαίδευση βραβεύτηκε προσφάτως με το Μετάλλιο στη Γενική Κατηγορία του Τάγματος της Αυστραλίας (OAM) που απονέμεται στα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ.

Απόφοιτος του Κολεγίου Εκπαιδευτικών της Αδελαΐδας, το 1957, ο Κοντούζογλου άρχισε να διδάσκει καλές τέχνες στα σχολεία της αυστραλιανής πόλης. Το 1968 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική, και με την επιστροφή του στη Νότια Αυστραλία έγινε ο νεότερος σε ηλικία επιθεωρητής του μαθήματος των καλών τεχνών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της πολιτείας.


Ο ομογενής καλλιτέχνης στη Βασιλική Ένωση Τεχνών Νότιας Αυστραλίας

«Να διδάσκεται ο ελληνικός πολιτισμός στα σχολεία»
Όπως ο ίδιος δήλωσε στο SBS Greek και τον Πάνο Αποστόλου, προσπάθησε και κατάφερε να ενσωματώσει τις εμπειρίες που απέκτησε από τα ταξίδια του σε δεκάδες χώρες στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστραλίας.

Μάλιστα από τη θέση του προέδρου του οργανισμού Διεθνής Ένωση για την Εκπαίδευση, επισκέφτηκε 28 χώρες και γνώρισε συναδέλφους του που ασχολούνταν με τις τέχνες στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είχε προηγηθεί, ήδη από την παιδική του ηλικία, η πρώτη επαφή με την ελληνική κουλτούρα μέσα από τη σχέση που ανέπτυξε με την Εκκλησία.


Ο Ιάκωβος Κοντούζογλου σε ένα από τα ταξίδια του στη Βενετία

Στη συνέχεια, τα ταξίδια του στην Ευρώπη τον έκαναν να αγαπήσει τις τέχνες και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη επαφή.


Ταξίδεψε πολλές φορές στον τόπο καταγωγής του, το ακριτικό Καστελόριζο, και είδε τους αρχαιολογικούς χώρους που του έκαναν απίστευτη εντύπωση.

Γι' αυτό και πιστεύει ότι ο ελληνικός πολιτισμός πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία της Αυστραλίας με σοβαρότητα και όχι με απλοποιημένο τρόπο, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε τα ελληνικά πολιτισμικά στοιχεία και να τα συνδυάζουμε με τα ιδανικά της αυστραλιανής κουλτούρας», είπε στον Πάνο Αποστόλου.


Λατρεύει τη γη και παράγει ό,τι μπορεί. Έπειτα το μοιράζεται με συγγενείς, φίλους και συνεργάτες

Ευχή του διακεκριμένου ομογενούς είναι η τέχνη στην Αυστραλία να αποδειχθεί στο μέλλον εξίσου σημαντική με τον αθλητισμό, που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αυστραλιανή κουλτούρα. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί μια και «έχουν ισχυρή επιρροή στο νου των νέων ανθρώπων».

pontos-news

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *