ροή ειδήσεων

Τράπεζες: 4.000 νέες απολύσεις υπαλλήλων



Ασφυκτικές πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις προσωπικού ασκούν οι δανειστές, ο SSM και τα ξένα funds

Πιέσεις στις τράπεζες για νέες μειώσεις προσωπικού ασκούν οι δανειστές, ο SSM και τα ξένα funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιό τους.

Από την αρχή της κρίσης, το προσωπικό των τραπεζικών ομίλων έχει μειωθεί, από τα 64.000 άτομα, στα 41.000, ενώ έχουν κλείσει σχεδόν τα μισά υποκαταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης διετίας θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 4.000 άτομα από την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τα «πακέτα»

Η μείωση θα γίνει με πολύ μικρότερα πακέτα από αυτά που δόθηκαν στις προηγούμενες εθελούσιες εξόδους, τα οποία ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Την αποχώρηση χιλιάδων εργαζομένων από τις τράπεζες ζητούν επιτακτικά τα ξένα funds, που μέσα από τις τελευταίες ανακατατάξεις έχουν διεισδύσει στη μετοχική σύνθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αποκτώντας σημαντικό λόγο στις αποφάσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης των τραπεζών της ευρωζώνης, κάτι που φαίνεται και από την πρόθεσή του να επιταχύνει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό λόγω των κεφαλαιοποιήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που έχουν καταρρεύσει το τελευταίο δίμηνο. Συνολικά, από τον Ιούλιο η χρηματιστηριακή αξία τους έχει υποχωρήσει κατά 4,1 δισ. ευρώ. Η πίεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει τις διοικήσεις των τραπεζών σε άμεση μείωση του προσωπικού, χωρίς τα παχυλά πακέτα εθελουσίας εξόδου του παρελθόντος.

Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απολύσεις, εφόσον το προσωπικό βρεθεί χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν η περαιτέρω συγκέντρωση των εργασιών και η συγχώνευση εσωτερικών διευθύνσεων και τμημάτων. Συνολικά, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποχωρήσουν την επόμενη διετία γύρω στα 4.000 άτομα μέσα από την εφαρμογή νέων προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, ενώ θα διακοπεί η λειτουργία 180 υποκαταστημάτων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *