επικαιρότητα

Ο ΕΟΠΥΥ ταλαιπωρεί τους ασθενείς και εξαθλιώνει τους ιατρούς από τον επόμενο μήνα.Μετά την πρόσφατη οδηγία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ στα ιατρεία των συμβεβλημένων ιατρών με τον ασφαλιστικό φορέα, εκτός από τον ιατρικό εξοπλισμό, θα πρέπει να τοποθετηθεί κι ένα χρονόμετρο ή μια κλεψύδρα.

Συγκεκριμένα η οδηγία αναφέρει:

1. Καθορίζεται ως μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφ/νων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, οι είκοσι (20) επισκέψεις. Ο χρόνος επίσκεψης καθορίζεται στα δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας.

2. Καθορίζεται ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφ/νων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, οι εκατό (100) επισκέψεις.Μια οδηγία που βρίθει λαθών και αδικιών τόσο έναντι των ιατρών, αλλά κύρια έναντι των ασφαλισμένων που επιλέγουν να εξυπηρετηθούν δωρεάν από τους συμβεβλημένους ιατρούς.

Υπάρχουν δεκάδες επιχειρήματα για να αποδειχθεί ως παράλογη η συγκεκριμένη οδηγία.

1ον Καθιστά τον ιατρό αντιπαραγωγικό προσβάλλοντας βάναυσα την προσωπικότητα του και διαταράσσει το πλέον ευαίσθητο κομμάτι στην άσκηση της ιατρικής που είναι η σχέση μεταξύ ιατρού – ασθενή. Ο κάθε συμβεβλημένος ιατρός είναι υποχρεωμένος ανά ημέρα να επιλέγει ποιος θα είναι εντός της εικοσάδας που θα εξυπηρετείται δωρεάν και ποιος θα πρέπει να πληρώσει.

2ον Η λογική ότι ο ελάχιστος χρόνος ανά εξέταση θα αναβαθμίσει την ιατρική εξέταση στερείται κάθε λογικής, διότι από ασφαλισμένο σε ασφαλισμένο υπάρχουν διαφορές, όπως για παράδειγμα:

α) Ο προσυπτωματικός έλεγχος χρειάζεται μια σειρά εξετάσεων που ανάλογα την εξοικείωση του ιατρού με τον Η/Υ είναι και ο χρόνος που χρειάζεται για να τον πραγματοποιήσει.

β) Υπάρχει διαβάθμιση στον χαρακτηρισμό και τη διαχείριση κάθε περιστατικού. Είναι το επείγον, το οξύ και το χρόνιο. Είθισται ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται μέσω ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ να είναι για παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων. Οπότε και ο χρόνος διαφέρει ανά ασφαλισμένο ανάλογα την συννοσηρότητα, την περιοδικότητα της παρακολούθησης και το βαθμό ρύθμισης των νοσημάτων.

γ) Η παρακολούθηση ορισμένων χρόνιων ασθενειών (π.χ. Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη, κ.α.) γίνεται κύρια κατ΄οίκον από τους ίδιους τους ασθενείς και ο ιατρός εντός ολίγων λεπτών ελέγχοντας τις μετρήσεις τους, μπορεί να κρίνει αν πρέπει να ακολουθήσει την ίδια θεραπεία ή αν πρέπει να τροποποιήσει την φαρμακευτική αγωγή.

δ) Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που εξετάσαμε προηγούμενα τον ασθενή κατ΄οίκον και απλά πρέπει να προγραμματίσουμε τη διενέργεια εξετάσεων ή και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

3ον Στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ τα ραντεβού ανά ασφαλισμένο καθορίζονται στα 10 λεπτά. Στα ιδιωτικά μας ιατρεία ανά 15 λεπτο. Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ ιατρών του Δημόσιου συστήματος και τους συμβεβλημένους στα ιδιωτικά ιατρεία.

4ον Το αριθμητικό πλαφόν ανά ημέρα και ανά εβδομάδα υπήρχε και επί Υπουργίας κ. Λοβέρδου και προεδρίας του κ. Βουδούρη και εντός διμήνου τροποποιήθηκε αναγνωρίζοντας τη δυσλειτουργία και την ταλαιπωρία που προκαλούσε τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασφαλισμένους.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμμένει ιδεοληπτικά στις αντιλήψεις της και ωθεί τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τις εφαρμόσει, εκδίδοντας παράλογες και ανεφάρμοστες οδηγίες.

Προσπαθεί να διώξει τους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά ιατρεία και να τους οδηγήσει στις δημόσιες δομές.

Προσπαθεί να οδηγήσει τους ιατρούς στο κλείσιμο των ιατρείων τους, έτσι ώστε να στελεχωθούν τα ΤΟ.Μ.Υ. ή τοπικές ομάδες υγείας ή ιατρεία της γειτονιάς.

Μια προσπάθεια που εν τη γενέσει της απέτυχε αφού δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συναδέλφων. Για τις 1200 θέσεις κατατέθηκαν λιγότερες από 600 αιτήσεις.

Τέλος, να θυμίσω πως ως ιατροί, δηλώνουμε αντίθετοι με την τακτική που εφαρμόστηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα κατά το παρελθόν και υιοθετήθηκε από το ευρύ κοινό, «πάμε στο ιατρό να γράψει τα φάρμακα μας».

Οι ιατροί δεν εκδίδουμε εκπτωτικά κουπόνια για απόκτηση φτηνών φαρμάκων ή εξετάσεων αλλά είμαστε οι θεράποντες ιατροί που εξετάζουμε και παρακολουθούμε όλο το πληθυσμό ώστε να έχει καλή υγεία.

Ασφαλισμένοι,

Σας ευχόμαστε καλή τύχη και καλή δύναμη από τον επόμενο μήνα…

Αν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε, μην τα «ψάλλετε» στους ιατρούς σας, αλλά στους υπεύθυνους και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και στους κυβερνητικούς βουλευτές σας.Μετά τιμής,

Ηλίας Τσέρκης

Παθολόγος

Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Ρόδου

Συντονιστής Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Νήσων Αιγαίου και ΚρήτηςΣχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ο καθηγητής που μιλησε στην εκπομπη " Επιλογες" της ΕΡΤ 1 για την δολοφονία της Ελενης, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω αχάριστος. Η Κοινωνία της Ρόδου ποναει και το βλέπουμε καθημερινά σε συζητήσεις μεταξυ μας αλλά και στα ΜΚΔ. Τα λόγια του προσβάλουν τον Ροδιακη λαό.

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά