ροή ειδήσεων

Παναγιώτης Νίκας: Πέθανε ο πατριάρχης της αλλαντοβιομηχανίας στην Ελλάδα



Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Παναγιώτης Νίκας ο δημιουργός της πρώτης μεγάλης βιομηχανίας αλλαντικών στην Ελλάδα

Κωστής Χριστοδούλου



Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που είχε καταφέρει μαζί με τον Λουμίδη να κάνει το όνομα του συνώνυμο με το προϊόν που πουλούσε, γιατί ήταν υπερήφανος για αυτά, δεν ήταν άλλος από τον Παναγιώτη Νίκα ο οποίος έφυγε από την ζωή χθες σε ηλικία 85 ετών.



Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας από την Λακωνία ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε την βιομηχανία αλλαντικών στα μέσα της δεκαετίας του '60. Τόσο η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων (πλέον κάθε σπίτι στην Αθήνα διέθετε ηλεκτρικό ψυγείο) όσο και η ανάπτυξη των σούπερ μάρκετ τον οδήγησαν στο να αυξάνει συνεχώς την παραγωγή του και να ρίχνει στην αγορά νέα προϊόντα.

Το 1970 θα αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις θα ξεκινήσει την επίσημη δραστηριότητα του ως επικεφαλής της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ. Δύο χρόνια αργότερα η Νίκας θα ήταν η πρώτη εταιρεία που θα παρήγαγε παριζάκι και η πρώτη που θα έβγαζε αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ.


Ακολουθούν συνεχώς νέες καινοτομίες, η είσοδο της στο Χρηματιστήριο το 1991 (σ.σ. η πρώτη από τον κλάδο) και ένα πρότυπο και εμβληματικό εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο μέχρι το 2003 οπότε και αποφασίζει να πουλήσει την αλλαντοβιομηχανία στην Global Finance έναντι 60 εκατ. ευρώ. Μία κίνηση που όπως παραδέχθηκε στην συνέχεια ήταν λανθασμένη τόσο σε επίπεδο τιμήματος όσο και για τα διατροφικά σκάνδαλα που ακολούθησαν.



Ο ίδιος όμως δεν έχασε ποτέ την αγάπη του για την βιομηχανία και την παραγωγή παρόλο ότι είχε μπει στην όγδοη δεκαετία της ζωή του. Ασχολήθηκε ξανά με τα αλλαντικά μέσω της Λακωνικής Τροφίμων με την ελιά και το ελαιόλαδο μέσω της "Αλέα" ακόμη και με το εμφιαλωμένο νερό με το σήμα "Δίρφυς". Επίσης μαζί με τον αειθαλή Παντελή Παντελιάδη (My Market, Metro, φέτα Ήπειρος) δημιουργούν την μονάδα βιολογικής κτηνοτροφίας Οικοφάρμα Πελλοπονήσου.


Γιος του Παναγιώτη Νίκα είναι ο Γιώργος ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία μέσω της Μέγα Γύρος στην παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και την ανάπτυξη αλυσίδας ελληνικού φαγητού σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.

Το απόγευμα της Δευτέρας η διοίκηση της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ (σ.σ. ελέγχεται εδώ και μερικούς μήνες από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita) προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: "Η Διοίκηση της εταιρείας Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ καθώς και οι εργαζόμενοι της εταιρείας εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιδρυτή της ιστορικής εταιρείας Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 03/09/2017, σε ηλικία 85 ετών.

Ο Παναγιώτης Νίκας γεννήθηκε στη Λακωνία το 1932 και με όραμα τη δημιουργία ξεχωριστών αλλαντικών που βασίζονταν στην καλή ποιότητα και στην υψηλή ασφάλεια, το 1966 ίδρυσε την εταιρεία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ. Η εταιρεία για περισσότερα από 50 χρόνια, εξακολουθεί να δημιουργεί και να προσφέρει γευστικά, ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα.

Η εταιρεία εις μνήμην του ιδρυτή της εταιρείας, Παναγιώτη Νίκα θα προχωρήσει στη δωρεά του ποσού 3.000 Ευρώ για την ενίσχυση των σκοπών του «Χαμόγελου του Παιδιού»."

- Η εξόδιος ακολουθία του Παναγιώτη Νίκα θα τελεστεί αύριο Τρίτη, στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Σπάρτη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *