ροή ειδήσεων

Nestle-Unilever: Η χώρα που παρακολουθούσε τις πολυεθνικές να φεύγουν...



Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια χώρα που έχει... ιστορικό αποβιομηχάνισης και διαπιστωμένη εχθρότητα προς κάθε μορφή επένδυσης, μια χώρα όπου έχει γαλουχηθεί σε λογικές ότι τα πάντα στην οικονομία (πρέπει να) περιστρέφονται γύρω από ένα κράτος... πατερούλη, μοιραία βλέπει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να φεύγουν...

Χωρίς καμιά διάθεση υπεραπλούστευσης ή... στείρας γκρίνιας, σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, ασφαλώς παύει να είναι σύμπτωση. Και οι... συμπτώσεις αποχώρησης εταιρειών από την Ελλάδα, πολυεθνικών και μη, είναι πολλές. Όπως πάρα πολλές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους – ή και την παραγωγή τους κάποιες – σε χώρες πιο... βατές, είτε φορολογικά, είτε μισθολογικά, είναι γραφειοκρατικά και οργανωτικά.

Κάτι ασφαλώς κάνουμε λάθος στο (επιχειρηματικό) Βασίλειο της Δανιμαρκίας, παρ' ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που ρόλο στη φυγή πολυεθνικών παίζει η αλλαγή των καιρών και η μετατόπιση των παγκόσμιων ισορροπιών στις τιμές πρώτων υλών και κόστους εργατικών.

Πέρα από τη γνωστή υπόθεση της Eldorado Gold και το διαρκές «κρυφτούλι» με τις άδειες και τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, υπάρχουν μια σειρά από επενδύσεις που είτε δεν προχωρούν, είτε λιμνάζουν εδώ και χρόνια, είτε κωλυσιεργούν για... πολιτικούς, ψηφοθηρικούς ή καθαρά τοπικούς συντεχνιακούς λόγους.

Το Ελληνικό είναι ένα κλασικό παράδειγμα, όπως και η επένδυση στην Κασιόπη Κέρκυρας, στην Αφάντου της Ρόδου και πολλές άλλες. Χθες, δύο πολυεθνικές με σημαντική παρουσία στη χώρα μας, ανακοίνωσαν ότι ανακρούουν... πρύμναν σε ότι αφορά την επιχειρηματική τους έκθεση στην Ελλάδα!

Οι δύο χθεσινές αποχωρήσεις

Το πρωί, με ανακοίνωσή της, η Froneri Hellas, που είναι ελληνική θυγατρική της κοινοπραξίας που συνέστησαν από κοινού (50%-50%) ο Όμιλος Nestle με την R & R Ice Cream, έκανε γνωστό ότι κλείνει το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο, όπου εργάζονται 102 άτομα, ενώ το απόγευμα, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas ανακοίνωσε προς προχωρά στην πώληση του τομέα του ελαιόλαδου στην Ελλάδα και τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon!

Το πρώτο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στη χώρα, το οποίο το είχε αποκτήσει η Nestle από τη Δέλτα Παγωγού προ 11 ετών, ενώ η Ελαΐς - Unilever είναι η leader στην ελληνική αγορά ελαιόλαδου στη χώρα μας!

Η Froneri Hellas και το πρώην εργοστάσιο της Δέλτα Παγωτού που δέσποζε

Το εργοστάσιο της Froneri Hellas αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στη χώρα, δεδομένου ότι το είχε αποκτήσει η Nestle από τη Δέλτα Παγωγού προ 11 ετών.

To 2006 η Δέλτα Συμμετοχών αποφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική για το παγωτό, τη Δέλτα Παγωτού στη Nestle, έναντι συνολικού τιμήματος περί τα 111,1 εκατ. ευρώ. Αρχικά εξαγοράστηκε το 96,53% της εταιρείας, ενώ κατόπιν έγινε δημόσια πρόταση και η μετοχή της Δέλτα Παγωτού βγήκε από το ταμπλό του Χ.Α.

Η Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού, την περίοδο της εξαγοράς κατείχε ηγετική θέση στην αγορά παγωτού στην Ελλάδα, την Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Ρουμανία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο. Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει.

Η κρίση στην αγορά παγωτού, η εν γένει οικονομική στενότητα της χώρας, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διαρκής κινητικότητα στο χώρο με τις νέες ισχυρές δυνάμεις να βγαίνουν στο προσκήνιο (βλέπε Κρι Κρι), έφεραν σε αδιέξοδο το εργοστάσιο της Froneri Hellas που ήταν ζημιογόνο!

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο και να επαναπροσδιορίσει στόχους, οργάνωση και προτεραιότητες. Πρόκειται για απόφαση την οποία «υπαγορεύουν» οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Πλέον, η εταιρεία αναμένεται να καλύπτει της ανάγκες της στην Ελλάδα είτε με εισαγωγές είτε με outsourcing.

Πάντως, αναγνωρίζοντας την προσφορά των 102 εργαζομένων, θα τους προσφέρει ιδιαίτερα ελκυστικό «πακέτο» αποζημίωσης και συναινετικών αποχωρήσεων, πολύ παραπάνω από το... νόμιμο. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παρέχει ιδιωτική ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αποχωρούντες και τις οικογένειές τους όπως ισχύει μέχρι σήμερα και για περίοδο δύο ετών. Επίσης θα προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής επανατοποθέτησης στην αγορά, για όσους το επιθυμούν».

Ποια είναι η Froneri

Η Froneri είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2016 από την κοινοπραξία της Nestlé με την R&R, ενώ της δόθηκαν «προίκα» πολλά προϊοντικά χαρτοφυλάκια, στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

Έχει παρουσία σε 22 χώρες με πωλήσεις περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Στο εργοστάσιο του Ταύρου, παράγονται όλα τα δημοφιλή σήματα παγωτών που είχε δημιουργήσει η ΔΕΛΤΑ όπως BOSS, Magnum και Nirvana.

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever πουλά τις Άλτις, Ελάνθη και Solon

Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο όμιλος ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas προχωρά στην πώληση του τομέα του ελαιόλαδου στην Ελλάδα και τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon.

Σημειώνεται ότι η η Ελαΐς - Unilever με τα σήματα που κατέχει είναι leader στην ελληνική αγορά ελαιόλαδου με δεύτερη μεγαλύτερη την Μινέρβα. Σε έναν κλάδο λοιπόν που θεωρείται από τους... δυνατούς της ελληνικής γαστρονομίας, όντας στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών από πλευράς τροφίμων, το να αποχωρεί η leader εταιρεία, δεν είναι κάτι που έχει θετική «ανάγνωση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι κινήσεις είναι στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο των επιλογών του ομίλου, που ήρθε μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης Άνοιξης περί αποχώρησης από την κατηγορία των μαργαρινών. Πηγές τονίζουν ότι το εργοστάσιο δε θα κλείσει, αλλά θα πουληθεί σε άλλον ενδιαφερόμενο όμιλο.

Η μεταφορά των μαρκών αναμένεται να περιλαμβάνει το εργοστάσιο ελαιολάδου στην Πειραιώς, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτή την προϊοντική κατηγορία.

Επίσης, καθώς η διατήρηση παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα παραμένει στρατηγική επιλογή, η Unilever αποφάσισε να μεταφέρει πρόσθετη παραγωγή προϊόντων οικιακής φροντίδας στο εργοστάσιο του Ρέντη. Με αυτόν τον τρόπο, το συγκεκριμένο εργοστάσιο διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του ανάμεσα στα εργοστάσια της Unilever στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα παραμένει προτεραιότητα για την Unilever και η αναδιάρθρωση αυτή του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και κερδοφορίας της τοπικής εταιρείας, ενώ θα δώσει την ώθηση για εστίαση σε στρατηγικές κατηγορίες και επένδυση σε νέα προϊόντα στην τοπική αγορά».

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είχε επιχειρήσει και προ δέκα ετών να αποχωρήσει από τον κλάδο του ελαιόλαδου, όμως οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν, δεδομένου ότι οι προσφορές που είχε δεχτεί δεν ήταν ικανοποιητικές.

Το ιστορικό της Ελαΐς και η Unilever

Η Ελαΐς είναι από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες καθώς ιδρύθηκε το 1920. Η εταιρεία έχει εξαγοραστεί από τον αγγλοολλανδικό όμιλο Unilever, με τη μετοχική τους σχέση να χρονολογείται από τις αρχές της 10ετίας του 1960, όμως τη δεκαετία του '80 απέκτησε το 51% ελέγχοντας την επιχείρηση. Το πρώτο μισό της δεκαετίας του '90 επενδύθηκαν 4 δισ. δραχμές για τη δημιουργία νέας μονάδας φυσικού εξευγενισμού ελαίων.

Το 1994 η ΕΛΑΪΣ γίνεται η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα που πιστοποιείται με το πρότυπο Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001, ενώ το 1996 γίνεται η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιείται για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισής της με ISO 14001.

Παράλληλα, είναι η μόνη εταιρεία που από το 1999 χαρτογραφεί και αξιολογεί το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, κάθε χρόνο, ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες ποιοτικά και γευστικά ποσότητες για την τυποποίηση του Άλτις. Εδώ και χρόνια βρίσκεται εκτός ταμπλό χρηματιστηρίου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *