ροή ειδήσεων

81χρονος Ιάπωνας θέλει να σώσει τον ιστορικό πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω [εικόνα]



Τον πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω, που παρουσιάζει προβλήματα «γήρανσης», θέλει να σώσει επιχειρηματίας από την Ιαπωνία, ο οποίος ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται για τον 81χρονο Οκανα Τετσούγια, ο οποίος είναι φανατικός φίλος της Ελλάδας και παράλληλα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη χώρα μας, στο εμπόριο ελαιολάδου.

Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας επισκέφθηκε σήμερα το νησί της Κω και είχε συνεργασία για το θέμα αυτό με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκο Θεοδωρίδη.



Ο κ. Οκάνα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη διάσωση του πλάτανου πριν από δύο χρόνια και μάλιστα ομάδα ειδικών επιστημόνων που έφθασε στο νησί με πρωτοβουλία του, έχει καταρτίσει σχετική μελέτη επί του θέματος.

Η μελέτη αυτή, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τελεί υπό έγκριση.

Μόλις η μελέτη εγκριθεί, ο Ιάπωνας επιχειρηματίας σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Ιπποκράτειον» στην Ιαπωνία θα προχωρήσει σε καμπάνια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες.



Διατηρητέο μνημείο της φύσης

Σύμφωνα με τη wikipedia o πλάτανος του Ιπποκράτη βρίσκεται στην πόλη της Κω, κάτω από τον οποίο σύμφωνα με τον μύθο, ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του.
Επίσης θεωρείται ότι ο απόστολος Παύλος δίδαξε κάτω από το δέντρο.

Το δέντρο αποτελεί από το 1985 (ΦΕΚ 589/Β/1985) διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Ο πλάτανος βρίσκεται στην Πλατεία Πλατάνου, μπροστά από το κάστρο των Ιπποτών και το Διοικητήριο και δίπλα στο τζαμί Γκαζί Χασσάν (ανεγέρθη το 1776), στο κέντρο της πόλης της Κω.

Το σημερινό δέντρο έχει ηλικία περίπου 500 ετών και είναι πιθανόν να είναι απόγονος του αρχικού δέντρου το οποίο έστεκε εκεί την εποχή του Ιπποκράτη.

Με την πάροδο των αιώνων, το ξύλο του κορμού και των μεγάλων σε ηλικία κλαδιών έχει σαπίσει από διάφορους μύκητες και ξυλοφάγα έντομα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κουφάλα στο εσωτερικό του.
​​

πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, wikipedia, kos.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *