ροή ειδήσεων

Βουλή (live): Στο όριο η πλειοψηφία για να περάσει η διόρθωση φύλου των 15χρονων



Στο όριο κινδυνεύει να βρεθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ψηφιστεί η ρύθμιση για την διόρθωση φύλου των 15χρονων. Η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο θέμα της ηλικίας διαμορφώνει νέα δεδομένα καθώς ενεργοποίησε την αντίδραση της ΔΗΣΥ.

Η ονομαστική ψηφοφορία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 13:00.





Δημοκρατική Συμπαράταξη: Απόσυρση του άρθρου 3 ή «παρών»

Την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου στα 15 έτη, ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη και σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί, προτείνει αλλαγές, ώστε όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις να προσδιοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε σαφές ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επί της επίμαχης διάταξης θα είναι «παρών».

Επιπλέον διευκρίνισε ότι τόσο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, που βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη, όσο και ο ίδιος, αλλά και ο εισηγητής του νομοσχέδιου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο βουλευτής Γιάννης Τσελέπης, επειδή θα απουσιάζουν, θα αποστείλουν επιστολική ψήφο.

«Το νομοσχέδιο χρήζει περαιτέρω αλλαγών. Φάνηκε ότι ήταν ένα γονατογράφημα στο οποίο μέχρι τελευταία στιγμή γίνονται τροποποιήσεις. Πρέπει να αποσυρθεί για ν΄ ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος πάνω σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και ευαίσθητο θέμα» τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ομιλία Στ. Θεοδωράκη

«Σήμερα που συζητάμε για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου πρέπει να σκεφτόμαστε τις ζωές των ανθρώπων που τους αφορούν, ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας και κάποιοι από εσάς κάνετε πως δεν τους βλέπετε» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ομιλία του στη Βουλή, ενώ σημείωσε ότι σήμερα «είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η βασική αξία της δημοκρατίας είναι η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας» και κάλεσε τους συναδέλφους του να «νομοθετήσουν χωρίς φόβο, χωρίς να κρύβονται, και χωρίς το βλέμμα να είναι στην κάλπη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην περιθωριοποίηση, αλλά και στο bullying το οποίο αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που προσδιορίζονται ως trans. Όπως είπε, όμως, η αλλαγή φύλου, όπως και η αλλαγή του καταχωρισμένου φύλου, δεν είναι μια χομπίστικη επιλογή, δεν είναι καπρίτσιο, δεν είναι κάτι που κάποιος κάνει γιατί είναι της μόδας. Είναι μια περιπέτεια που πολλές φορές έχει πολύ πόνο. Είναι ένας μονόδρομος για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων.

Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική και σε κάποιους «ακραίους της Ορθοδοξίας» που αντί να μιλήσουν με επιχειρήματα καταφεύγουν σε άναρθρες κραυγές και κατηγορούν πολιτικούς ότι τάχα μου δεν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας. «Τα ιερά και τα όσια – όπως εκείνοι τα θεωρούν βέβαια. Γιατί και για μένα, και για πολλούς από εμάς –θέλω να πιστεύω- τα ιερά και τα όσια της πατρίδας είναι να μην έχεις παιδιά και αποπαίδια. Η αγάπη και η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας είναι η βάση των χριστιανικών διδαχών. Το κέντρο είναι ο άνθρωπος, και όχι οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, ο φόβος. Αυτό πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας: ότι δεν υπάρχουν "παιδιά ενός κατώτερου Θεού"» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική και στην αντιπολίτευση που υιοθετεί την άποψη «Να μην ψηφίζουμε τίποτε που δεν ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ». Όπως είπε: «Όταν κινδυνεύει η χώρα, όπως το καλοκαίρι του 2015, και όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε αυτό που επιτάσσει το πατριωτικό καθήκον στα μεγάλα εθνικά θέματα και αυτό που λέει η συνείδησή μας για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, χωρίς παζάρια. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να γίνουμε αυτό που πάντα απεχθανόμασταν, δηλαδή πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η νέα προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα -και αυτές τις μέρες δημιουργείται- αυτό θα κάνει! Θα είναι παρούσα. Δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα».

Στο όριο η πλειοψηφία

Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Κων. Μπαργιώτας αν και εμφανίστηκε θετικός επί της αρχής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει άλλο άλλοθι» και ότι «αν δεν επιδιώξει τη συναίνεση στο εσωτερικό της, δεν μπορεί να βγαίνει - ως διφυής προσωπικότητα - μαζί σε ό,τι αφορά τις περικοπές συντάξεων, μισθών, οικονομικών προνομίων και χώρια εκεί που θέλουμε να πουλήσουμε κοινωνικό πρόσημο». «Είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο, ήμασταν από την αρχή. Είμαστε θετικοί επί της αρχής.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα πρέπει να αναζητεί στο εσωτερικό του πρώτα τις συναινέσεις που χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κράτησε επιφυλάξεις για την συζήτηση επί των άρθρων ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις. Σημειώνεται ότι κατά του ηλικιακού ορίου των 15 ετών για διόρθωση φύλου τάχθηκε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δ. Κρεμαστινός.

Με δεδομένη και την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τη ΝΔ, την Χ.Α., η οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, η ψήφιση της επίμαχης ρύθμισηςδημιουργεί σε πολιτικό επίπεδο «πονοκέφαλο» στον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει με λιγότερες από τις 151 ψήφους, ωστόσο δημιουργείται πολιτικά ένα ζήτημα για την κυβέρνηση αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία για μια νομοθετική διάταξη που δίχασε τα κόμματα.

Επιπλέον, η καταψήφιση του άρθρου 3, όπου περιλαμβάνεται και η διάταξη για τους 15χρονους, συνιστά καταψήφιση του πυρήνα του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς το επίμαχο άρθρο αφορά συνολικά τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.



Ψηφίζει ο Γάκης αν και θα προτιμούσε την αλλαγή φύλου από τα 17 έτη

Θα ψηφίσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης την διάταξη για την μείωση του ορίου ηλικίας για την φυλομετάβαση στα 15 έτη, αν και όπως είπε στην Βουλή, θα ήταν ευτυχής να παρέμενε η αρχική διατύπωση για τα 17 έτη. Ωστόσο εμφανίστηκε να καλύπτεται από την νομοτεχνική βελτίωση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ, Κοντονή για την συγκρότηση με κοινή υπουργική απόφαση διεπιστημονικής επιτροπής η οποία θα γνωματεύει σχετικά. Μάλιστα επιχείρησε να εμφανιστεί «στοχοποιημένος» λέγοντας ότι «μια προσωπική άποψη, μια ένσταση, μια διαφωνία έγινε αιτία να εμφανιστώ ότι καταψηφίζω το νομοσχέδιο». «Λάθος άνθρωπο στοχοποίησαν», είπε ο κ. Γάκης, σημειώνοντας ότι «η μείωση του ορίου ηλικίας εξ ανάγκης προσδιόρισε και έβαλε στο παιχνίδι την ύπαρξη μιας ομάδας επιστημόνων».Και έτσι, όπως εξήγησε, «παρεμβαίνουμε και εξασφαλίζουμε το ελάχιστο της αξιοκρατικής διαδικασίας της αλλαγής φύλου». Πάντως ανέφερε ότι «θα ήμουν ευτυχής να μέναμε στην αρχική διατύπωση των 17 ετών» για την αλλαγή φύλου.



Επίθεση Φίλη κατά Ιεραρχίας για την αλλαγή ταυτότητας φύλου

Επίθεση κατά της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Αν και χαρακτήρισε την αντιπαράθεση αυτή συμβολική, καθώς αφορά εξαιρετικά λίγους συμπολίτες μας, ωστόσο εστίασε στην δυναμική παρέμβαση της Εκκλησίας, λέγοντας ότι «η ιεραρχία ξαναμπαίνει μπροστά πολιτικά και διεκδικεί πολιτικό ρόλο» και χαρακτηρίζοντας «μανιφέστο» τις θέσεις που διατύπωσε η Ιερά Σύνοδος.

Ο κ. Φίλης προέτρεψε στον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας λέγοντας πως «όταν κατεβαίνει κανείς στον στίβο της πολιτικής, όταν επανέρχεται η γνωστή ευλογία υπέρ της δεξιάς του κυρίου, τότε σε αυτή την πολιτική επιδίωξη της εκκλησίας, οι ίδιοι οι πιστοί, όλοι οι πολίτες διεκδικούν να υπάρξει μια λύση δημοκρατικού χαρακτήρα και η λύση αυτή είναι η συνταγματική αναθεώρηση που θα καθιστά σαφείς τους ρόλους Εκκλησίας – Πολιτείας». Μάλιστα σημείωσε ότι «δεν λέω διαχωρισμός, διότι δημιουργούνται παρεξηγήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας, αλλά για χωρισμό πρόκειται». «Άλλο η Εκκλησία και άλλο η Πολιτεία», υπογράμμισε ο κ. Φίλης, ενώ επικαλέστηκε τον Πάπα για να πει ότι «δεν είναι όλες οι χριστιανικές εκκλησίες σε αυτό το κήρυγμα που σπρώχνει ανθρώπους προς την περιθωριοποίηση». Κατηγόρησε δε την Εκκλησία για «παιχνιδίσματα με την Χρυσή Αυγή» και την κάλεσε «να σέβεται τον τρόπο ύπαρξης που διεκδικεί ο κάθε άνθρωπος». «Το τελευταίο που μπορεί να παραπλανήσει τους πολίτες, είναι κηρύγματα που οδηγούν σε λαοσυνάξεις. Είναι εκτός εποχής όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο», είπε.

Αιχμές περί ηγεμονίας

Όσον αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι αποτελεί «οργανικό μέρος μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και όχι άλα καρτ αριστερή νομοθέτηση, ή αντιπερισπασμό απέναντι στο εξοντωτικό μνημόνιο, αλλά για μια προσπάθεια για το μετά». Όπως εξήγησε άλλωστε «αυτό που διακυβεύεται είναι η ηγεμονία για το μέλλον». «Αν η χώρα θα ξεφύγει από τους αναχρονισμούς και αν θα ενταχθεί βγαίνοντας από την κρίση σε έναν ορίζοντα ευημερίας και συνεχώς εξελισσόμενης δημοκρατίας».Και όπως παρατήρησε «σήμερα δεν έχει κριθεί αυτή η ηγεμονία». «Μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία εκλογικά αλλά δεν έχει κριθεί, κρίνεται κάθε μέρα μέσα από τις μάχες για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «αν οι πολίτες δεν έχουν θέση στη νέα εθνική προσπάθεια, τότε από την κρίση θα βγούμε με αρνητικό τρόπο». «Για αυτό έχει σημασία ποιος κυβερνά σε αυτή την πορεία εξόδου από την κρίση.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *