ροή ειδήσεων

Αξιοπρεπές αντίο η Ελλάδα, 0-0 με την Κροατία



Η Ελλάδα πάλεψε μέχρι το 90' για μια τιμητική νίκη απέναντι στην Κροατία, αλλά έμεινε στο 0-0 κι αποκλείστηκε απ'το Μουντιάλ της Ρωσίας εξαιτίας του 4-1 του πρώτου αγώνα στο Ζάγκρεμπ.


Το 4-1 του πρώτου αγώνα στο Ζάγκρεμπ άφηνε στην Ελλάδα ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας. Με την πρόκριση χαμένη, οι παίκτες του Σκίμπε πάλεψαν για να πετύχουν έστω μια νίκη, αλλά έμειναν στο 0-0 απέναντι στην Κροατία που κοίταξε τα μετόπισθεν και κατάφερε να αμυνθεί με ασφάλεια.


Η υπόθεση πρόκριση ήταν ούτως ή άλλως στην κατηγορία των ποδοσφαιρικών θαυμάτων μετά το 4-1 του Ζάγκρεμπ. Η Εθνική πάλεψε στη ρεβάνς, έδειξε πως θέλει να κλείσει τα προκριματικά με μια εμφάνιση που θα μετριάσει τις κακές εντυπώσεις απ'τη συντριβή του πρώτου αγώνα.

Οι διεθνείς φάνηκε πως ήθελαν να κάνουν πράξη τις δηλώσεις του Παπασταθόπουλου, που πριν τον αγώνα είχε δηλώσει πως, ακόμα και αν δεν πάρουν την πρόκριση, θέλουν τουλάχιστον να πάρουν τον αγώνα. Δεν τα κατάφεραν, αλλά στο τέλος κέρδισαν το χειροκρότημα της κερκίδας για την προσπάθειά τους.
ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Έξι αλλαγές έκανε ο Μίκαελ Σκίμπε σε σχέση με τον πρώτο αγώνα στην Κροατία. Μανωλάς και Τοροσίδης επέστρεψαν στην άμυνα, ενώ ο Ρέτσος ξεκίνησε ως αριστερό μπακ. Μόνο ο Παπασταθόπουλος διατήρησε τη θέση του απ'τους πέντε που ξεκίνησαν στο 5-3-2 του Ζάγκρεμπ. Μπακασέτας-Χριστοδουλόπουλος ήταν τα νέα πρόσωπα μπροστά απ'την άμυνα, που ξεκίνησαν στα άκρα στο 4-3-3 του Σκίμπε.






Οι Κροάτες δεν είχαν σπουδαίο λόγο να προβούν σε πολλές αλλαγές. Οι ενοχλήσεις είχαν αφήσει τον Μάντζουκιτς έξω απ'τον πρώτο αγώνα, αλλά στο Φάληρο ο επιθετικός της Γιουβέντους ξεκίνησε στη θέση του Κράμαριτς. Οι υπόλοιποι δέκα διατήρησαν τη θέση τους, δείγμα κι αυτό της σοβαρότητας με την οποία οι Κροάτες αντιμετώπισαν τη ρεβάνς, παρά το 4-1 του πρώτου αγώνα.






Με την έναρξη του αγώνα φάνηκε πως η Ελλάδα κατέβηκε με 4-1-4-1 σε θέση άμυνας, με τον Τζιόλη μπροστά απ'την αμύνα και την τετράδα Μπακασέτα, Ταχτσίδη, Τζιολης, Λαζαρου πίσω απ'τον Μήτρογλου. Απ'την άλλη η Κροατία, μας περίμενε με ένα 4-4-2 και τους Κάλινιτς-Μόντρις να πιέζουν τους στόπερ στο χτίσιμο των επιθέσεων.
Για τη νίκη μέχρι το τέλος


Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Μπιέρν Κάιπερς

Βοηθοί: Σάντερ Βαν Ρόκελ, Έρβιν Ζέινστρα



ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Ρέτσος, Τζιόλης, Ταχτσίδης, Ζέκα, Χριστοδουλόπουλος (59' Γιαννιώτας), Μπακασέτας (59' Φορτούνης), Μήτρογλου (78' Πέλκας).

ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς (91' Μίτροβιτς) , Μπρόζοβιτς, Κράμαριτς, Πέρισιτς (86' Ρέμπιτς), Κάλινιτς (78' Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.



Γκολ: /

Κάρτες: 24' Ταχτσίδης /

Κόκκινες: /



ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΠΟ

Η Ελλάδα προσπάθησε εξαρχής να πάει το ματς στη δύναμη, με τους διεθνείς να πηγαίνουν δυνατά στις μονομαχίες και να διαμαρτύρονται σε κάθε φάση προς τον διαιτητή, προσπαθώντας να τον επηρεάζουν. Η Εθνική είχε την κατοχή, αλλά μεγάλη αδυναμία στο να πατήσει περιοχή ή να κλείσει την Κροατία στα καρέ της.

Δύο μακρινά σουτ, από Μπακασέτα στο 13' και Σωκράτη στο 24' ήταν οι πρώτες τελικές μας, με το σουτ του Παπασταθόπουλου να γίνεται απ'το ημικύκλιο της περιοχής και να φεύγει λίγο έξω απ'το δεξί δοκάρι του Σούμπασιτς.

ΕΝΑ ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Οι Κροάτες μπήκαν περισσότερο στο ματς μετά το 20', όταν και ο Κάλινιτς άρχισε να κερδίζει συνεχόμενα φάουλ απ'τους Έλληνες αμυντικούς και να δίνει το δικαίωμα στους φιλοξενούμενους να μας κρατήσουν μακριά και να αρχίσουν να επισκέπτονται τα καρέ μας.

Στο 23' ο Βρσάλκο είχε από μακριά το πρώτο σουτ των Κροατών, ενώ στο 28' ο Πέρισιτς ταλαιπώρησε τον Τοροσίδη και σούταρε λίγο άουτ, στο μοναδικό σουτ εντός περιοχής που έγινε στο πρώτο ημίχρονο.
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΑΤΗΣΑΜΕ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΔΟΚΑΡΙ Ο ΠΕΡΙΣΙΤΣ

Στα τελευταία λεπτά έγιναν οι δύο καλύτερες στιγμές του πρώτου ημιχρόνου. Στο 42' ο Ταχτσίδης έβγαλε ωραία κάθετη προς τον Μήτρογλου στα δεξιά της περιοχής και ο επιθετικός της Μαρσέιγ σέντραρε προς την μικρή περιοχή. Η Ελλάδα είχε για πρώτη φορά τρεις παίκτες στο "κουτί", αλλά η κεφαλιά του Ζέκα πήγε προς τα πίσω και εμπόδισε τον Μπακασέτα να πάρει αυτός την κεφαλιά και να απειλήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες.

Η Κροατία απάντησε ένα λεπτό αργότερα, με μια "οβίδα" του Πέρισιτς εκτός περιοχής, που βρήκε στην εσωτερική πλευρά του αριστερού δοκαριού του Καρνέζη και πέρασε παράλληλα απ'την εστία.
"ΚΟΥΤΣΗ" Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΕ ΡΕΤΣΟ-ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ

Γενικώς, η Εθνική ήταν "κουτσή", αφού στην αριστερή πλευρά ο Σκίμπε είχε ως μπακ τον Ρέτσο, που δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα επιθετικά, και τον Μπακασέτα, που είχε κακές επαφές με την μπάλα και ερχόταν μονίμως κεντρικά, αφήνοντας χώρο που δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο Ρέτσος.

Μοιραία, Λάζαρος-Τοροσίδης είχαν πάνω τους όλο το φορτίο και γενικώς η Ελλάδα μπορούσε να ακουμπήσει την μπάλα στην επίθεση μόνο σε Μήτρογλου-Λάζαρο.
ΔΙΠΛΗ ΑΛΑΓΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Ο Σκίμπε άλλαξε τους ακραίους του στο 59'. Ο Φορτούνης μπήκε στη θέση του Μπακασέτα στα αριστερά και ο Γιαννιώτας στη θέση του Χριστοδουλόπουλου στα δεξιά. Ένα λεπτό πριν την αλλαγή, ο Μήτρογλου γύρισε και σούταρε εκτός περιοχής, με την μπάλα να φεύγει χαμηλά άουτ.

Η Εθνική συνέχισε να παλεύει, έστω και αν φαινόταν πως δεν έχει τρόπο να κλείσει ή να απειλήσει την Κροατία. Απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, οι περισσότερες επιθέσεις μας κατέληγαν σε "τυφλές" σέντρες, που καθάριζαν εύκολα οι Κροάτες απέναντι στον απομονωμένο Μήτρογλου.

Στο 66' ο Τοροσίδης έκανε ένα φανταστικό κλέψιμο ψηλά στον Μόντριτς και ο Γιαννιώτας είχε την ευκαιρία να μπει στην περιοχή, αλλά προτίμησε την παράλληλη σέντρα, αντί να γυρίσει προς τα πίσω στον Μήτρογλου που περίμενε μόνος του.
ΠΡΩΤΟ ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ 87'

Στο 78' ο Μήτρογλου αποχώρησε με ενοχλήσεις στη μέση με τον Πέλκα να μπαίνει στη θέση του και τον Φορτούνη να πηγαίνει στην κορυφή της επίθεσης. Ένα λεπτό αργότερα ο άσος του ΠΑΟΚ σκόραρε σε κενή εστία από πάσα του Τοροσίδη, αλλά η φάση είχε σταματήσει σωστά για οφσάιντ του Τοροσίδη που πήρε την μπάλα από σουτ του Ταχτσίδη.

Στο 87' ο Ταχτσίδης είχε την πρώτη τελική της Ελλάδας εντός περιοχής, όταν μετά από φάουλ του Φορτούνη σούταρε πάνω στον Σούμπασιτς. Το σουτ αυτό ήταν και το πρώτο του αγώνα που βρήκε εστία, σε ένα ματς που μέχρι το 72' και οι δύο ομάδες μαζί είχαν μόλις πέντε(!) επαφές στην αντίπαλη περιοχή.

Στο 90' ο Γιαννιώτας πάτησε περιοχή, αυτή τη φορά γύρισε σωστά την μπάλα προς τα πίσω, αλλά του σουτ του Πέλκα έφυγε ψηλά άουτ.
Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου στο σφύριγμα της λήξης. Η Εθνική μπορεί να μην κατάφερε κάτι παραπάνω απ'το 0-0, αλλά πάλεψε για μια "αχρείαστη" νίκη μέχρι το 90' κι ο κόσμος το αναγνώρισε.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Δεν έβγαλε εύκολες κάρτες, ούτε "μάσησε" απ'τις διαμαρτύριες των διεθνών. Έμπειρος, άνετος, δεν είχε προβλήματα.
Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Καλύτεροι για την Εθνική ήταν το δίδυμο των στόπερ. Μανωλάς και Σωκράτης έδωσαν πολλές μονομαχίες ψηλά στο γήπεδο απέναντι στους Κροάτες και βγήκαν νικητές στις περισσότερες απ'αυτές.

Θα δώσουμε τον τίτλο στον Μανωλά για τον υπέροχο τρόπο που "άδειασε" τον Μόντριτς στο σημαιάκι του κόρνερ.
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η διάθεση των διεθνών να πάρουν το ματς. Με το 1-4 στην πλάτη, οι παίκτες του Σκίμπε πάλεψαν μέχρι το 90' για να πετύχουν ένα γκολ, ασχέτως αν ήξεραν πως δεν θα τους στείλει στη Ρωσία. Αν μη τι άλλο, καλό δείγμα όσον αφορά το κλίμα και τον επαγγελματισμό των παικτών.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Οι επιλογές του Σκίμπε για την αριστερή μας πλευρά. Μπροστά ο Μπακασέτας, που παίζει κεντρικά και δεν έχει δημιουργία σε κλειστό χώρο, πίσω του ο Ρέτσος που δεν έχει ανεβάσματα, πόσο μάλλον με ανάποδο πόδι. Κανένας εκ των Σταφυλίδη-Τζαβέλλα στα αριστερά, στον πάγκο ο καλύτερος δημιουργός μας, ο Φορτούνης, στον πάγκο και ο Πέλκας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *