ροή ειδήσεων

Κρυφές επιβαρύνσεις από τον προϋπολογισμό του 2018 και στο βάθος... κάλπες



Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει μποναμάδες από το κοινωνικό μέρισμα και υπόσχεται νέες παροχές και ελαφρύνσεις, ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή φέρνει νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και περικοπές.


Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί και θα ισχύσουν από τη διετία 2019-2020 για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Οι σημαντικότερες από αυτές τις επιβαρύνσεις είναι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ, μέσα από τις νέες αντικειμενικές αξίες, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις, η περικοπή του ΕΚΑΣ για περίπου 140.000 συνταξιούχους, το «ψαλίδι» κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά κτλ.


Τούτων δοθέντων, διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά ότι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών απέχει πόρρω από την αλήθεια. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός πως η φοροδοτική ικανότητα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχει εξαντληθεί προ πολλού, η κατάσταση γίνεται δύσκολη για την κυβέρνηση και δεν θεωρείται απίθανο να γεννήσει και πολιτικές εξελίξεις. Να φέρει δηλαδή στο προσκήνιο ξανά τα σενάρια εκλογών το 2018, προκειμένου η κυβέρνηση να αποδράσει από αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, σε αντίθεση με είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως εκείνος είναι που δεν έχει σχέδιο για να μειώσει τους φόρους, όπως προτάσσει στις εξαγγελίες της η ΝΔ.

«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, στην οποία σχεδόν 8 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα θα έπρεπε να διατεθεί για οριζόντιες φοροελαφρύνσεις και όχι σε στοχευμένες παροχές προς τους ασθενέστερους.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *