ροή ειδήσεων

Μείωση - μαμούθ σε καταθέσεις, ΑΕΠ και θέσεις εργασίας την οκταετία της κρίσης



Σε άκρως απογοητευτικά επίπεδα έχει οδηγήσει, η 8ετής οικονομική κρίση στη χώρα μας, τρεις σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό την θέση και την αξία μιας οικονομίας στο παγκοσμιοποιημένο περιιβάλλον. Παράγων πρώτος η ραγδαία μείωση κατά 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος (Α.Ε.Π) δηλαδή του πλούτου που παράγει η χώρα μας ετησίως.


Ο εθνικός αυτός πλούτος απομειώθηκε από 242 δις ευρώ το 2010 στα 174 δις ευρώ φέτος με αποτέλεσμα να χαθούν 67,8 δις ευρώ σε διάρκεια μόλις 8 ετών,απομείωση που συμβαίνει μόνο σε περιόδους πολέμου.

Παράγων δεύτερος οι τραπεζικές καταθέσεις που σχεδόν οι μισές έκαναν φτερά τα χρόνια της κρίσης από τα γκισέ των τραπεζών προς το εξωτερικό η κρύφτηκαν σε στρώματα σπιτιών η οπουδήποτε αλλού οδηγώντας την οικονομία σε αποταμιευτικό κενό..


Ετσι ενώ τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις ήταν 237,5 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2017 έπεσαν στα 122,5 δις ευρώ, παίρνοντας μόνον μια ανάσα μέσω επαναπατρισμού 2,5 δις ευρώ καταθέσεων από το ιστορικό χαμηλό των 120,8 δις ευρώ που κατεγράφη τον Ιούνιο του 2015.Με ένα λόγο μέσα σε μια 8ετία οι Τράπεζες έχασαν 116,7 δις ευρώ και εξ αιτίας αυτού του λόγου απαιτήθηκαν τρεις μέχρι σήμερα ανακεφαλαιοποιήσεις για την κεφαλαιακή τους επάρκεια .Την ίδια ώρα η αποταμίευση των πολιτών εμφανίζεται αναιμική κυρίως λόγω τυης υπερφορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων (φέτος έφτασε μόλις στο 10% του ΑΕΠ όταν στην Ευρωζώνη ήταν 35%).

Από την άλλη ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που έχει επιδεινώσει ιδιαίτερα την κατάσταση είναι αυτός που έχει να κάνει με το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες.Τα τραπεζικά ανοίγματα (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα κόκκινα δάνεια) καταμετρώνται στα 105 δις ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 190 δις ευρώ.Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 2010 τα κόκκινα δάνεια αντιπροσώπευαν το 4%-5% των χορηγούμενων δανείων. σήμερα αγγίζουν το 50% στερώντας έτσι ζεστό χρήμα από τις Τράπεζες προκειμένου να χορηγηθεί ως χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. .Μάλιστα όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ.Καραμούζης πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών η χώρα μας θα χρειαστεί 70-80 δις ευρώ ως χρηματοδότηση επενδύσεων για να επανέλθει στα επίπεδα του βιοτικού επιπεδου του 2009.

Τρίτος παράγων στον οποίο επέδρασε δραματικά η οκταετίας οικονομική κρίση είναι ο παράγων ανεργία.Στην 8ετία της κρίσης χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξευτεί στο 28% και μόνο τον τελευταίο χρόνο να υποχωρήσει στο 21%.Ο παράγων ανεργία συνδέεται από τη μια με τη μείωση των μισθών και των ημερομισθίων στους εργαζόμενους δημιουργώντας φτωχούς εργαζόμενους (λόγω των αυξητικών τάσεων της μερικής απασχόλησης) και από την άλλη οδηγώντας ένα καραβάνι εξόδου νέων με υψηλά προσόντα για εργασία σε χώρες του εξωτερικού (περίπου 450.000 άτομα)..

Πηγή: newpost

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *