ροή ειδήσεων

Καρκινοπαθείς σε απόγνωση - Μεγάλες ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα



Προ δύο εβδομάδων οι αρμόδιοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» ενημέρωσαν τους ογκολογικούς ασθενείς ότι δεν θα υποβληθούν στη θεραπεία τους ελλείψει χημειοθεραπευτικών φαρμάκων


Στην αναμονή βρίσκονται πολλοί ογκολογικοί ασθενείς που ακολουθούν πρόγραμμα χημειοθεραπείας σε δημόσιο νοσοκομείο. Το ταμείο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχει «στερέψει», παρά τη μικρή «οικονομική ένεση» που τους έκανε η κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα σε πολλά νοσοκομεία να παρουσιάζονται ελλείψεις ή σημαντικές καθυστερήσεις ογκολογικών φαρμάκων. Ηδη προ δύο εβδομάδων οι αρμόδιοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» ενημέρωναν τους ογκολογικούς ασθενείς που συνέρρεαν από νωρίς ότι δεν θα υποβληθούν στη θεραπεία τους εκείνη την ημέρα ελλείψει χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο «Λαϊκό», απ' όπου εστάλη αίτημα για βοήθεια στους αρμοδίους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

«Σήμερα μπορεί να μην κάνω θεραπεία»


«Η αγωνία που βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς οι οποίοι σκέφτονται "σήμερα θα πάω και μπορεί να μην κάνω θεραπεία" έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της. Πράγματι, έρχονται στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και δεν γνωρίζουν πάντα αν θα την κάνουν ή όχι. Πάντα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορεί να τους διώξουν, και αυτό είναι οδυνηρό, διότι επηρεάζει την ήδη κακή ψυχολογία τους. Η θεραπεία τους πάει πίσω και λόγω των καθυστερήσεων και λόγω της κακής ψυχολογίας τους. Εκτός όμως από την αγωνία, ειδικά οι άνθρωποι που έρχονται από την επαρχία ταλαιπωρούνται απίστευτα. Ετσι κι αλλιώς, αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για να υποβληθούν στην, απαραίτητη για τη ζωή τους, θεραπεία. Σκεφθείτε τι νιώθουν όταν ενημερώνονται ότι αυτή θα αναβληθεί. Και επειδή κανένας δεν μπορεί να τους πει αν η θεραπεία τους θα γίνει την άλλη ή την παραπάνω μέρα, και επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πηγαινοέρχονται, αναγκάζονται να μένουν σε ξενοδοχείο» σχολιάζει γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας και προσθέτει: «Το χειρότερο όμως όλων είναι όταν οι διοικητικοί λένε σε εμάς τους γιατρούς: "Εχω φάρμακο για πέντε αρρώστους. Διάλεξε σε ποιους θα δώσεις. Αυτό είναι τραγικό και μπορεί να δημιουργήσει, δυστυχώς, και άλλου τύπου συναλλαγές».


Σύμφωνα με τον καρδιολόγο και έναν εκ των εμπνευστών της λειτουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού κ. Γιώργο Βήχα, πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν κάθε μέρα από τα νοσοκομεία για τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν. Οι ελλείψεις οφείλονται στους μειωμένους προϋπολογισμούς, εξαιτίας των οποίων τα χρήματα των περισσότερων νοσοκομείων έχουν σωθεί από τον Σεπτέμβριο. Οπως διευκρινίζει ο επιμελητής Α' της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Πάνος Παπανικολάου, από το φθινόπωρο πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα είχαν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους.

«Τα χρήματα δεν φθάνουν για να βγει η χρονιά»


Οπως αναφέρει, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» είχε εξαντληθεί ο προϋπολογισμός από τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας στα μέσα του Οκτωβρίου είχαν απομείνει 800.000 ευρώ από τα 28 εκατομμύρια της επιχορήγησης, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» είχαν μείνει μόνο 50.000 ευρώ στο ταμείο. «Αυτό συνέβη» εξηγεί «επειδή το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που δεν δόθηκε στα νοσοκομεία έκτακτη οικονομική επιχορήγηση. Επίσης, οι προϋπολογισμοί του 2017 ήταν ίδιοι ή και ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με το 2016, παρότι αυξήθηκε η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία». Μπροστά σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου να δώσει συμπληρωματική επιχορήγηση στα νοσοκομεία. «Εδωσαν κάποια λιγοστά χρήματα, τα οποία δεν φθάνουν για να βγει η χρονιά. Σε πολλά νοσοκομεία δε, εξακολουθούν οι διοικητές να ζητούν από τους διευθυντές κλινικών να μεταθέτουν περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, αλλά δεν είναι επείγοντα, στο 2018. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν φθάνουν... Πρέπει να ξαναδώσουν τα ίδια ποσά άλλες οκτώ φορές για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς να νοσοκομεία» αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.



Νοσοκομεία ζητούν βοήθεια από τα Κοινωνικά Ιατρεία


Σημαντική αύξηση των αιτημάτων των νοσοκομείων προς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού διαπιστώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Βήχας. «Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου», αναφέρει, «πληροφορηθήκαμε πως στο Αττικό Νοσοκομείο δεν υπήρχαν φάρμακα για χημειοθεραπείες. Δεν υπήρχε έλλειψη από κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο αλλά από πολλά φάρμακα. Οι χημειοθεραπείες για λίγες ημέρες ήταν "στον αέρα". Αμέσως επικοινωνήσαμε μαζί τους και στείλαμε ό,τι απόθεμα είχαμε στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όσα φάρμακα είχαμε από αυτά που χρειάζονταν. Ανάλογο πρόβλημα παρουσιάστηκε την Τρίτη και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.



Δεν υπήρχε κανένα φάρμακο για τις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Ανθρωποι του νοσοκομείου επικοινώνησαν μαζί μας και τους στείλαμε μεγάλες ποσότητες χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Αυτοί που μας τηλεφωνούν συνήθως ζητώντας βοήθεια είναι οι γιατροί και οι προϊσταμένες νοσηλευτικού. Από τις διοικήσεις, πάλι, προσπαθούν να τα μπαλώνουν, λέγοντας κάθε φορά ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται».



Πρόβλημα παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και στο νοσοκομείο "Σωτηρία". Ο διευθυντής της Παθολογικής και Ογκολογικής Κλινικής του "Σωτηρία", καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος, αναφέρει ότι τις τελευταίες τουλάχιστον 15 μέρες παρουσιάζεται έλλειψη ενός φαρμάκου που χορηγείται για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου (πνεύμονα, μαστού, ουροδόχου κύστεως κ.λπ.). «Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται στον ασθενή ενδοφλεβίως.



Επειδή όμως έχει έλλειψη, δίνουμε στους ασθενείς το ίδιο φάρμακο σε μορφή χαπιού. Αυτό έχει δύο μειονεκτήματα: δεν είναι καλά ανεκτό από τους ασθενείς και έχει πολλαπλάσια τιμή. Επίσης, τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται καθυστερήσεις γενικότερα στην προμήθεια φαρμάκων. Οι καθυστερήσεις συνήθως είναι της εβδομάδας, οπότε πάνε πίσω και οι χημειοθεραπείες».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *