επικαιρότητα

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα ταλέντα της λόγω κρίσηςΕκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μεταναστεύουν λόγω κρίσης, με τη χώρα να βιώνει μια άνευ προηγουμένου αποχώρηση εργατικού δυναμικού, γράφει η γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt.


«H Ελλάδα χάνει τα μεγαλύτερά της ταλέντα στο εξωτερικό. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν βλέπουν στην πατρίδα τους μέλλον. Το ότι φεύγουν για το εξωτερικό δεν κάνει τα πράγματα στην πατρίδα ευκολότερα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt, σημειώνοντας ότι από την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης το 2009 η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

«Αυτό όμως που αναδύεται πολύ πιο δύσκολο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μεταναστεύουν. Η χώρα βιώνει μια άνευ προηγουμένου αποχώρηση εργατικού δυναμικού. Χάνει τα καλύτερα ταλέντα της. Μια έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος αποδεικνύει το μέγεθος της μαζικής φυγής. Μεταξύ του 2008 και του 2014, περίπου 427.000 Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα -κυρίως επιστήμονες, εξειδικευμένοι εργάτες, μηχανικοί και μάνατζερ υψηλών προσόντων. Δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Γερμανία, με σχεδόν 160.000 Ελληνες μετανάστες από την αρχή της κρίσης.

Όπως επισημαίνει η Hamburger Abendblatt, «η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών, ο νεποτισμός και οι άσχημες οικονομικές προοπτικές της χώρας ήταν οι βασικές αιτίες» για τη μετανάστευση. Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, μπορεί μεν η ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται και πάλι, φέτος κατά πάσα πιθανότητα γύρω στο 2%, αλλά η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη.

Όσον αφορά στην ανεργία, παρά τη μείωσή της τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται με ποσοστό 21% στη θλιβερή αιχμή του ευρωπαϊκού δόρατος. Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, μάλιστα, το ποσοστό ανέρχεται στο 43%. Θα διαρκέσει δεκαετίες έως ότου το ΑΕΠ της Ελλάδας φτάσει και πάλι στα επίπεδα πριν από την κρίση, καταλήγει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ναι καλησπέρα, μπορώ να πω το παράπονο μου?!!
Δεν υπάρχει ένας 24ωρος κλειδαρας δλδ έλεος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά