ροή ειδήσεων

Ο «μάντης» Βάσος Μηναϊδης



του Κων/νου Στ. Δεριζιώτη

Στους ανώμαλους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καιρούς που ζούμε, «πέρασε στα ψιλά», το συμπέρασμα μέρους μελέτης της ομάδας των οικονομολόγων του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία η αλόγιστη αύξηση των μισθών, συνέβαλλε αποφασιστικά στην χρεωκοπία της χώρας.

Θυμάμαι από την δεκαετία του 1990, τον Βάσο Μηναϊδη, να επισημαίνει σε όλους του τόνους και με όλους τους τρόπους, το πρόβλημα της αλόγιστης αύξησης του μισθολογικού κόστους. Έλεγε, δημοσίως -και έχει μεγάλη σημασία αυτό-, ότι αν συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο και αυτούς τους ρυθμούς, η αύξηση μισθών, η χώρα θα χρεωκοπήσει.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάπου στα μέσα της δεκαετίας, τόλμησε, γιατί περί τολμήματος επρόκειτο, να πάει κόντρα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα, και να προσφύγει και δικαστικά, κατά των παράλογων αυτών πρακτικών…

Τα χρόνια πέρασαν, η χώρα χρεωκόπησε, και σήμερα με στοιχεία, οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ, επιχειρηματολογούν, στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, που έλεγε ο Βάσος Μηναϊδης, πριν 20 και πλέον χρόνια.

Μάθαμε κάτι από όλο αυτό;

Μπα δε νομίζω…

Μακάριοι, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ..

Για την ιστορία, μήπως και κάποιος «συγκινηθεί», οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ, γράφουν στην μελέτη: «Η άσκηση της πολιτικής μισθών, και το πλαίσιο διαμόρφωσης αυτών, στα χρόνια πριν την εκδήλωση της κρίσης συνέβαλε ουσιαστικά στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Επιπλέον, λειτούργησε προστατευτικά προς το μέρος της οικονομίας το οποίο δεν εκτίθεται στο διεθνή ανταγωνισμό και δεν παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, φέρνοντας τους κλάδους που προσπαθούσαν να παραμείνουν διεθνώς ανταγωνιστικοί σε συγκριτικά δυσμενή θέση. Το αποτέλεσμα ήταν μια προσωρινή βελτίωση αποδοχών και του βιοτικού επιπέδου, που όμως για τους περισσότερους δεν ήταν διατηρήσιμη και η οποία κατέρρευσε με την εκδήλωση της κρίσης.

Η αύξηση των μισθών από μόνη της δεν ήταν το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν ότι η χώρα επιχείρησε να θεσμοθετήσει αποδοχές ανεπτυγμένης χώρας, χωρίς όμως να προσφέρει το πλαίσιο λειτουργίας αγορών, τη θεσμική ωριμότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας και του τομέα «διεθνώς εμπορεύσιμων» που προσφέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες.
Η κρίση κατέδειξε με τον πλέον επώδυνο τρόπο πως εάν οι αυξήσεις των μισθών δεν είναι συνεπείς με την πραγματικότητα που διαμορφώνουν παράγοντες όπως το μη μισθολογικό κόστος, η ικανότητα μετασχηματισμού της παραγωγής, το ρυθμιστικό και διοικητικό περιβάλλον, το κόστος χρηματοδότησης, η μακροοικονομική αβεβαιότητα και η λειτουργία «του κράτους δικαίου», τότε η εσωτερική και διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας χειροτερεύει, αποθαρρύνεται η οικονομική ανάπτυξη και οδηγούμαστε σε απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας, απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση εισοδημάτων για όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Το μάθημα της κρίσης προς όλους πρέπει να είναι σαφές: Μια προσπάθεια να νομοθετήσουμε μια επιστροφή στο παρελθόν, να βγούμε από την κρίση μέσω της πόρτας που μας έβαλε σε αυτή διατηρώντας τις δομικές αδυναμίες του παρελθόντος, θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα ως ανταγωνιστικός και βιώσιμος τομέας «διεθνώς εμπορεύσιμων» αγαθών και υπηρεσιών.

Αντίθετα, μια προσπάθεια να διορθώσουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος τελικά θα οδηγήσει σε μόνιμη και βιώσιμη ενίσχυση της απασχόλησης καθώς και των αποδοχών.

Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι προϋπόθεση για την παράλληλη αύξηση των μισθών και ο μόνος τρόπος ώστε να διανεμηθεί στη κοινωνία το «μέρισμα της παραγωγικότητας» χωρίς να υπονομευτεί η ανάπτυξη».


ΠΗΓΗ WWW.MONEY-TOURISM.GR

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/11/17 20:32

    Οι αυξησεις μισθων φταινε για την καταντια μας η οι λοβιτουρες αυτων που δεν εδηλωνας τα εισοδηματα τους και επληρωναν η δεν πληρωναν καθολου φορους. αποδειξη οτι απο τα επισημα στοιχεια το μεγαλυτερο ποσοστο φορων που εισεπραττε το ΔΗΜΟΣΙΟ πληρωναν οι μισθωτοι και οι συνταξιουχοι.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *