ροή ειδήσεων

Α/ΓΕΕΘΑ: H 339Μ αποτέλεσε μία από τις αιχμές της αεροπορικής μας ισχύος - ΦΩΤΟ



Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, διατελέσαντες Διοικητές της Μοίρας, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών, καθώς και το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο έχει υπηρετήσει στην 339Μ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 339Μ, στατική έκθεση, διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και εναπόθεση της Πολεμικής Σημαίας στο Μουσείο της Μοίρας από τους διατελέσαντες Διοικητές Μοίρας.

.

.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ
Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς με αυτή τη συγκινητική τελετή αναστέλλεται η λειτουργία της 339 Μοίρας Παντός Καιρού. Έτσι μπαίνει άνω τελεία σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο χώρο αυτό βλέπω εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη, με έντονα αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους συγκίνηση. Το γεγονός αυτό είναι δικαιολογημένο, καθώς στιγμές σαν τις σημερινές δημιουργούν ιδιαίτερα συναισθήματα στο προσωπικό που εργάστηκε φέροντας στη στολή του τον γενναίο και άτρωτο Αίαντα του εμβλήματος της 339 Μοίρας.

Για άλλη μια φορά διαπιστώνω τον χαρακτηριστικό δεσμό που αναπτύσσει το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Μονάδες που υπηρετεί, αλλά και τα οπλικά συστήματα που αυτές διαθέτουν. Ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός αποτελεί απτή απόδειξη του υψηλού αισθήματος του καθήκοντος και του επαγγελματισμού που χαρακτηρίζει τα στελέχη μας.

Από την ίδρυσή της το 1952 και για 65 συναπτά έτη, η 339 Μοίρα, εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-84G, F-84F και F-4, αποτέλεσε μία από τις αιχμές της αεροπορικής μας ισχύος, υπερασπιζόμενη την εθνική μας κυριαρχία από το Ορμένιο έως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς έως το Καστελόριζο, συνδράμοντας αποτελεσματικά στην αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό να συμβάλλει στην άμυνα και στην ακεραιότητα της χώρας. Εξίσου σημαντική ήταν και η συνεισφορά της 339 στην προβολή του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και δυνατοτήτων μας στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πληθώρα διεθνών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, με πιο πρόσφατη την άσκηση «VEGA» στην Ιταλία από την οποία επέστρεψε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες.


.

Όλα αυτά τα χρόνια, το προσωπικό της 339 δούλεψε ακούραστα και με αυταπάρνηση για να εξυπηρετήσει και να επιχειρήσει τα αεροσκάφη που η Μοίρα διέθετε, με τελευταίο το F-4, με το οποίο για σχεδόν 44 χρόνια ίπτατο στους ελληνικούς ουρανούς. Σήμερα, τιμούμε και αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων αυτών που κόπιασαν, ίδρωσαν και αρκετές φορές μάτωσαν για να φέρει καθημερινά η 339 σε πέρας την αποστολή της.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η προσφορά έγινε θυσία. Αποτίνουμε λοιπόν φόρο τιμής στους 21 πεσόντες που θυσιάστηκαν φέροντας στο στήθος το έμβλημα της 339, τόσο με F-4, όσο και με προηγούμενα αεροσκάφη της Μοίρας. Κυρίες και κύριοι, Λάβαμε την απόφαση να συγχωνεύσουμε την 339 με την 338, εντάσσοντας όλα τα αεροσκάφη F-4 σε μία Μοίρα, στην προσπάθεια που καταβάλουμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας, εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο τα διατιθέμενα μέσα και το προσωπικό μας. Εν προκειμένω, η νέα 338 Μοίρα θα εκμεταλλεύεται πλήρως τις άριστες δυνατότητες που έχει το αεροσκάφος F-4 στην εκτέλεση αποστολών αέρος – εδάφους, μετά την αναβάθμιση που έχει υποστεί, ενώ παράλληλα επιλύονται θέματα που άπτονται της στελέχωσης και υποστήριξης της Μοίρας.

Αντίστοιχες οργανωτικές αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και για το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, περιλαμβάνοντας την κατάργηση, συγχώνευση και αναδόμηση Μονάδων. Σκοπός μας είναι με την υλοποίηση των αλλαγών στη δομή μας, να αυξήσουμε διακλαδικά την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και την ευελιξία όλων των Κλάδων, με γνώμονα πάντα την άμυνα και ασφάλεια της χώρας.


.

.

Νυν και τέως προσωπικό της 339 Μοίρας, Η σημερινή τελετή αποτελεί ευκαιρία για να σας απονεμηθεί δημόσια η αναγνώριση και ο σεβασμός που σας αξίζει. Τόσο στους παλαιότερους, οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες θέσατε τις βάσεις για να αποκτήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αξιόπιστη αεροπορική ισχύ, όσο και στους σύγχρονους, καθώς συνεχίσατε με επιτυχία το έργο των προκατόχων σας καθιστώντας την Πολεμική μας Αεροπορία μία από τις καλύτερες στον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι Αποχαιρετούμε λοιπόν προσωρινά την 339 Μοίρα με τη δόξα και την τιμή που της αναλογεί και της αξίζει, και βέβαια πάνω από όλα, τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που διαχρονικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αυτήν. Στην 338, την μοναδική πλέον Μοίρα με αεροσκάφη F-4, εύχομαι κάθε επιτυχία στην επίτευξη της αποστολής της και πάντα με ασφάλεια πτήσεων και εδάφους. Σας ευχαριστώ..

.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *