ροή ειδήσεων

Με αξιώσεις στον παραγωγικό χάρτη της χώρας το ποιοτικό ελληνικό μέλι



Σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού, νέα προϊόντα από περισσότερους από 250 μικρούς Έλληνες παραγωγούς και σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων περιελάμβανε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, που πραγματοποιήθηκε 1 με 3 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διεξήχθη και το 8ο μελισσοκομικό συνέδριο, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων, στο οποίο συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις αλλά και τα προβλήματα και οι προοπτικές του κλάδου. Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η αγορά πλημμυρίζει από φθηνά μέλια που δεν έχουν καμιά σχέση με το ελληνικό μέλι κι ο αθέμιτος ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές. Πρότειναν, ακόμα, η πολιτεία να προωθήσει την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και το μέλι σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα σχολεία.

Στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων. Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο στη μελισσοκομία που θα βασίζεται στις συνεργασίες και τη συνεργατικότητα, επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Όπως τόνισε το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και χρειάζεται η μετάβαση στο μοντέλο με τις νέες οργανώσεις παραγωγών, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης χαρακτήρισε το 9ο Φεστιβάλ πολύτιμη εκδήλωση, καθώς όπως τόνισε τοποθετεί τον παραγωγό δίπλα στον καταναλωτή. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις μαζί με τουςμελισσοκόμους και σημείωσε ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί πρέπει να προστατέψουν το προϊόν τους.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ περισσότεροι από 250 μικροί Έλληνες παραγωγοί εξέθεσαν τα προϊόντα τους ενώ το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μοναδικές ποικιλίες, όπως πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με Superfooods (συνδυασμός τριών υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας) μέλι Π.Ο.Π Βυτίνας, μέλι από τη Χάλκη κ.ά. Οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αγοράσουν μέλι από τους ίδιους τους παραγωγούς, από όλες τις περιοχές της χώρας που παράγουν αγνό, ποιοτικό αλλά και σπάνιο μέλι: από τα ελληνικά νησιά (Κέα, Κάλυμνο, Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο, Κάρπαθο, Κύθνο, Θάσο, Κρήτη), την ηπειρωτική χώρα (Μάνη, Καρπενήσι, Σούλι, Έβρος, Τρίκαλα, Ροδόπη, Πιερία, Ιωάννινα) καθώς και την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία).

Το απολογιστικό Δελτίο τύπου της εκδήλωσης

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής πολιτικής πρωτογενούς τομέα περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιας και τιμώμενη περιφέρεια του Φεστιβάλ ήταν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Φωτάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Έλενα Σταματάκη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής ΝΔ Αθανάσιος Μπούρας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας Ταξιάρχης Φαρμάκης, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Ντούρας, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος, ο πρόξενος του Μαρόκου Mr. Chafik Cherqaoui κ.α.

Το βραβείο για την Τιμώμενη Περιφέρεια παρέλαβε ο κ. Κατσιφάρας, ο οποίος τόνισε ότι το δυνατό χαρτί της ελληνικής μελισσοκομίας είναι η ποιότητα. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως εθνικό διακύβευμα της Ελλάδας την αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, επεσήμανε την ανάγκη να επενδύσει η πολιτεία σε μια διαφορετική αντίληψη που δε θα αφήνει ανεξερεύνητες αγορές και ζήτησε από τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα αγροτικά προϊόντα.

Πολύτιμη εκδήλωση χαρακτήρισε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, καθώς όπως τόνισε τοποθετεί τον παραγωγό δίπλα στον καταναλωτή. Υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις μαζί με τους μελισσοκόμους και σημείωσε ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί πρέπει να προστατέψουν το προϊόν τους.

Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε διαχρονικά το Φεστιβάλ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας την υποχρέωση πολιτείας και φορέων να προσαρμόσουν την οικονομία της χώρας εκεί που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο στη μελισσοκομία που θα βασίζεται στις συνεργασίες και τη συνεργατικότητα, επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Όπως τόνισε το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και χρειάζεται η μετάβαση στο μοντέλο με τις νέες οργανώσεις παραγωγών, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Χαιρετισμό στο 9ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας απηύθυνε, επίσης, ηυπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας από όλη την Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τους Έλληνες παραγωγούς με το καταναλωτικό κοινό της Αθήνας.

Παράλληλα, διεξήχθη το 8ο μελισσοκομικό συνέδριο, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων, όπου συζητήθηκαν η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της μελισσοκομίας, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του. Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η αγορά πλημμυρίζει από φθηνά μέλια που δεν έχουν καμιά σχέση με το ελληνικό μέλι κι ο αθέμιτος ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές. Πρότειναν, ακόμα, η πολιτεία να προωθήσει την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και το μέλι σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα σχολεία.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες μελιού και προϊόντων μέλισσας από 250 και πλέον μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Επίσης, ανακάλυψαν τις θεραπευτικές ιδιότητες προϊόντων όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά τον τρόπο με τον οποίο αντλείται το δηλητήριο από το κεντρί της μέλισσας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μελισσοκόμων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεων μελισσοκομικού εξοπλισμού ενώ συνάφθηκαν σημαντικές συμφωνίες για τον κλάδο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *