ροή ειδήσεων

Υπόθεση Σύρου στη Ρόδο: παραβίαση των ευρωπαϊκών νόμων χωρίς εξηγήσεις



Στις 20 Νοεμβρίου, μια τετραμελής οικογένεια Σύρων, ο Κ. Α., η Γ. Α. και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, όλοι τους αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), πήγαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, το κοντινότερο στο νησί όπου ζουν, για να πάρουν την πτήση της Ολυμπιακής για την Αθήνα και από εκεί την πτήση της Aegean για τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου ζουν συγγενείς τους.

Είχαν μαζί τους τις βαλίτσες τους, χρήματα για το ταξίδι, τα εισιτήριά τους και τα προσφυγικά διαβατήριά τους, που τους επιτρέπουν, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να ταξιδεύουν δύο φορές τον χρόνο για τουρισμό σε όποια χώρα επιθυμούν, εκτός από τη χώρα καταγωγής τους, για διάστημα μέχρι τρεις μήνες κάθε φορά.

Εκείνη την ημέρα ανακάλυψαν ότι έχει ανασταλεί σιωπηρά το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν στη Γερμανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε ξανά τις επόμενες ημέρες με τον πιο σκληρό τρόπο, και ότι στην περίπτωσή τους η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει υποκατασταθεί στην πράξη από αυθαίρετες αποφάσεις και ενέργειες, που εκτελούνται με προφορικές εντολές, δεν εδράζονται σε καμία αναγνωρισμένη διαδικασία και επικαλούνται ψιθυριστά και αορίστως τη δυσκολία της Γερμανίας να διαχειριστεί την προσφυγική ροή.

Η αρχή έγινε φυσικά την άνοιξη με την επιβολή παράνομου μηνιαίου πλαφόν στις μετακινήσεις προσφύγων για οικογενειακή επανένωση, γεγονός που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων από 4.000 προσφύγων στην Ελλάδα, μακριά από τους πιο δικούς τους ανθρώπους, για αβέβαιο χρονικό διάστημα.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η Γερμανία ανέστειλε μερικώς την εφαρμογή των διατάξεων για την ελευθερία μετακίνησης στη ζώνη Σένγκεν για τις πτήσεις από την Ελλάδα, επικαλούμενη ευρήματα για είσοδο προσφύγων με πλαστά έγγραφα, και προχώρησε σε αυστηρούς και χρονοβόρους ελέγχους όλων των επιβατών.


Χωρίς εξήγηση

Σε αντίθεση με τη στάση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που στο θέμα του πλαφόν συμφώνησε στο παρασκήνιο με τη γερμανική πλευρά και, όταν αποκαλύφθηκε η απόφαση της Γερμανίας, επιχείρησε δημόσια να τη δικαιολογήσει, οι τωρινοί έλεγχοι διαβατηρίων ανάγκασαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να εκφράσει τη δυσφορία του, μιλώντας για αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της γερμανικής πλευράς.

Ωστόσο, στην περίπτωση της τετραμελούς οικογένειας που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να ταξιδέψει αεροπορικώς στα τέλη Νοεμβρίου στη Γερμανία, οι γερμανικές αρχές δεν περιορίστηκαν σε έλεγχο διαβατηρίων και ασφάλειας, αλλά προχώρησαν στην απαγόρευση ταξιδιού και εισόδου, χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς να επικαλούνται λόγους ασφάλειας, τη μόνη περίπτωση που θα δικαιολογούσε τέτοια ενέργεια.

Οταν έφτασε η οικογένεια στο αεροδρόμιο της Ρόδου, άκουσαν με έκπληξη τους υπαλλήλους της αεροπορικής εταιρείας να τους ενημερώνουν ότι η εταιρεία έχει στείλει ερώτημα στη Γερμανία αν επιτρέπει στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν, ενέργεια πρωτοφανής, που δεν προβλέπεται σε κανένα γνωστό ταξιδιωτικό πρωτόκολλο.

Δεν είναι σαφές αν η εταιρεία ενημέρωσε στη Ρόδο την οικογένεια για την απάντηση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Aegean που μίλησε στην «Εφ.Συν.», η εταιρεία ενημέρωσε ότι υπήρξε αρνητική απάντηση από τη Γερμανία, αλλά υποχώρησε μπροστά στην επιμονή των προσφύγων και επέτρεψε την επιβίβασή τους στην ενδιάμεση πτήση προς την Αθήνα, χωρίς να είναι σαφές με ποιο νόμιμο τρόπο μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Η εταιρεία




Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόσφυγας Κ. Α. σε μέλη τουλάχιστον δύο οργανώσεων, που παρείχαν στην οικογένεια νομικές συμβουλές, νομική εκπροσώπηση και δυνατότητα ασφαλούς στέγασης, η εταιρεία ενημέρωσε την οικογένεια ότι καθυστερεί η απάντηση της Γερμανίας και ότι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα, για να μη χάσουν την πτήση.

Οπως και να έχει, όταν η οικογένεια έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επιχείρησε να μπει στην πύλη των διεθνών πτήσεων, ενημερώθηκε είτε από υπαλλήλους της εταιρείας είτε από την ασφάλεια του αεροδρομίου ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν, γιατί υπάρχει αρνητική απάντηση της Γερμανίας.

Η οικογένεια ζήτησε να δει το έγγραφο με την αρνητική απάντηση, αλλά δεν τους το έδειξαν, ούτε τους εξήγησαν τους λόγους της απαγόρευσης.

Η οικογένεια πήρε τις αποσκευές της, κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας, βρήκε ξενοδοχείο για να μείνει και επικοινώνησε με οργανώσεις, προσπαθώντας να βρει μια άκρη.

Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μέλος οργάνωσης, που επιθυμεί να κρατηθεί η ανωνυμία του (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), εξασφάλισε τη φιλοξενία της οικογένειας σε διαμέρισμα που διαχειρίζεται η οργάνωση και επικοινώνησε με την ασφάλεια του αεροδρομίου και την αεροπορική εταιρεία.

Από την ασφάλεια, αρνήθηκαν να δείξουν κάποιο έγγραφο, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις παραδέχτηκαν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για άτυπη, ανεπίσημη ενημέρωση, ότι το τελευταίο διάστημα η Γερμανία δεν επιτρέπει το ταξίδι όχι μόνο στη συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά σε κάθε πρόσφυγα, εκτός από περιπτώσεις μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης.

Υστερα από πολλά τηλεφωνήματα στην αεροπορική εταιρεία τις επόμενες ημέρες, και αφού αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα ή να συνιστά με οποιονδήποτε τρόπο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια η οικογένεια, η εταιρεία δέχτηκε ότι η μη πραγματοποίηση του ταξιδιού δεν οφείλεται σε ευθύνη της οικογένειας ή σε άλλο νομότυπο λόγο και διατήρησε την ισχύ των εισιτηρίων, αλλάζοντας την ημερομηνία του ταξιδιού.

Προειδοποίησε όμως ότι, αν ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα με το ταξίδι, η εταιρεία δεν φέρει ευθύνη.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο εκπρόσωπος της Aegean επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία επέτρεψε στην οικογένεια να ταξιδέψει το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, ημέρα που υπήρχε πτήση για τη Στουτγάρδη, χωρίς επιβάρυνση της οικογένειας, τους ενημέρωσε όμως ότι δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτοί στη Γερμανία.

Σημείωσε ότι η ενέργεια να σταλεί ερώτημα στη Γερμανία δεν αποτελεί γενικευμένη πρακτική της εταιρείας, αλλά αποτελεί πρωτοβουλία των υπαλλήλων στη Ρόδο που είχε σκοπό την αποφυγή λάθους, καθώς δεν ήταν εξοικειωμένοι με τα ταξιδιωτικά έγγραφα των προσφύγων και με δεδομένη την απόφαση της Γερμανίας να πραγματοποιεί έλεγχους διαβατηρίου σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα μετά τις 12 Νοεμβρίου.

Δεν έγινε σαφές γιατί οι υπάλληλοι της Ρόδου απευθύνθηκαν για να λύσουν τις αμφιβολίες τους απευθείας στη Γερμανία και όχι στα κεντρικά γραφεία της Aegean στην Αθήνα.

Αρνητική απόφαση

Η συνέχεια επιφύλασσε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για την οικογένεια των προσφύγων. Το πρωί του Σαββάτου, 25 Νοεμβρίου, επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο και έστειλαν μήνυμα επιβεβαίωσης στο μέλος της οργάνωσης.

Η ανακούφιση που ένιωσε μετατράπηκε γρήγορα σε ανησυχία, καθώς δεν υπήρξε τηλεφώνημα από τη Γερμανία ότι έφτασαν ασφαλείς και για τις επόμενες δυο ημέρες ήταν αδύνατη η επικοινωνία μαζί τους.

Τα ίχνη των προσφύγων ξαναβρέθηκαν τη Δευτέρα, όταν τηλεφώνησαν όχι από τη Γερμανία αλλά από τη Θεσσαλονίκη.

Οπως εξήγησαν, με το που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, η ασφάλεια του αεροδρομίου τούς εξέφρασε την απορία της πώς ταξίδεψαν, ενώ υπήρχε αρνητική απόφαση της γερμανικής υπηρεσίας ασύλου, χωρίς ωστόσο να δείξουν οποιοδήποτε έγγραφο ή να εξηγήσουν πώς εμπλέκεται η γερμανική υπηρεσία ασύλου, καθώς οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δικαιούνται να ταξιδέψουν χωρίς άλλη προϋπόθεση, εκτός από τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και την προϋπόθεση ότι δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι υπάλληλοι της ασφάλειας ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα μαζί τους οι πρόσφυγες για το ταξίδι, αν και δεν υπάρχει σχετική προϋπόθεση ούτε και ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός.

Στη συνέχεια, κράτησαν το κινητό του Κ. Α. και τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους άφησαν να περιμένουν όλο το βράδυ σε κλειστό χώρο της αίθουσας αναχωρήσεων, συνοδεύοντάς τους κάθε φορά που χρειάστηκε να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο.

Την επομένη το πρωί, τους ζήτησαν να υπογράψουν ένα έγγραφο που δεν καταλάβαιναν, τους επέστρεψαν τα πράγματά τους, μεταξύ των οποίων το κινητό με την μπαταρία κατεστραμμένη, και τους επιβίβασαν στην πρώτη διαθέσιμη πτήση για την Ελλάδα, που έτυχε να έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα απάντησε ότι λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων η πρεσβεία δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες για μεμονωμένες περιπτώσεις και παρέπεμψε για γενικά ερωτήματα στο γραφείο Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

efsyn.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *