επικαιρότητα

Οι τηλεπειρατές «μετατρέπουν» τους χρήστες σε... συνενόχους

σύλληψη Αυστριακού στη ΡόδοΜια διαφορετικού τύπου παράνομη… πυραμίδα παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών που υποκλέπτονται, με χιλιάδες ανυποψίαστους συμμετέχοντες και ελάχιστους επιτήδειους που κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό αποκαλύπτεται ότι στήνουν οι τηλεπειρατές κάνοντας μάλιστα, χωρίς να το γνωρίζουν, συνενόχους και όσους χρήστες για να γλιτώσουν κάποια χρήματα από τις συνδρομές των νόμιμων πλατφορμών επιλέγουν να βλέπουν προγράμματα μέσω πειρατικών συστημάτων.

Προσέξτε πώς έτσι ξαφνικά μπορεί κάποιος χρήστης να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι επιτήδειοι που πουλάνε αποκωδικοποιητές και πειρατικά συστήματα που σπάνε τους κωδικούς από συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες, μετατρέπουν σε σέρβερ τα έτοιμα σεταρισμένα κουτιά των ανυποψίαστων χρηστών. Και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τους μεταβάλλουν σε μέλη της ψηφιακής τους πυραμίδας που έχουν στήσει.

Υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, συνταξιούχος ζαχαροπλάστης στο Περιστέρι άθελά του είχε μετατραπεί σε σέρβερ του κυκλώματος χωρίς να έχει πάρει χαμπάρι το παραμικρό.

Στη Ρόδο πάλι, πρώην τεχνικός, συνεργάτης συνδρομητικής πλατφόρμας, συνελήφθη διότι μετέτρεπε πολίτες σε συνεργούς του, βάζοντάς τους ρυθμισμένα μηχανάκια που έπαιζαν τον ρόλο σέρβερ για άλλους.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί οι τηλεπειρατές μπαίνουν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχουν λοιπόν δύο πολύ σημαντικοί λόγοι. Κατ’ αρχάς με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε λίγους σέρβερ με αποτέλεσμα να πέφτει η ταχύτητα και να δημιουργούνται προβλήματα καθώς τα μηχανάκια «σέρνονται».

Παράλληλα όμως οι τηλεπειρατές με αυτή τη διαδικασία καταφέρνουν να «μπερδεύουν» τις έρευνες καθώς οι αρχές εξαιτίας αυτού οδηγούνται πάνω στην IP μόνο του τελικού χρήστη.

Ουσιαστικά στήνουν τις δικές τους... συνδρομητικές πλατφόρμες κλέβοντας βεβαίως τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν ακριβοπληρώσει άλλοι.

Χαρακτηριστική ήταν η σύλληψη, πριν από λίγο χρονικό διάστημα, Αυστριακού στη Ρόδο, ο οποίος είχε στήσει δίκτυο με 5.000 δικούς του συνδρομητές. Σε άλλη περίπτωση εντοπίστηκαν στημένοι σέρβερ μέσα σε παρεκκλήσι σε μια περιοχή έξω από την Κόρινθο.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, ο ετήσιος τζίρος των τηλεπειρατών ίσως και να ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες μέρες γράφαμε για ένα κύκλωμα που εξαρθρώθηκε έπειτα από καταγγελίες που είχε κάνει η Nova και μια συντονισμένη επιχείρηση της Europol σε τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία και Βουλγαρία.

Στην Κύπρο έγιναν συλλήψεις και κατασχέσεις μηχανημάτων, ενώ 47χρονος Ελληνας που συνελήφθη στη Βουλγαρία θεωρείται ένας εκ των εγκεφάλων του κυκλώματος.

Στη Βουλγαρία, κατασχέθηκαν 140 κεντρικοί υπολογιστές του δικτύου. Οι 60 βρίσκονταν σε κεντρικά γραφεία του 47χρονου και οι άλλοι 80 σε δύο διαφορετικά ειδικά διαμορφωμένα υποστατικά στη Σόφια.

Στην Ολλανδία πάλι, είχαν εγκατασταθεί εικονικά συστήματα, ώστε να δημιουργείται σύγχυση στις αρχές που έκαναν έρευνα αναζητώντας την κεντρική πηγή διανομής.

Για τον παράνομο διαμοιρασμό σήματος από το συγκεκριμένο κύκλωμα θα ανακριθούν στην Κύπρο περισσότεροι από 1.000 συνδρομητές, χωρίς βέβαια να συλληφθεί κανείς.

Και στην Ελλάδα όμως, οι τελικοί χρήστες τέτοιων παράνομων συστημάτων μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με τον Ν. 2121/93 αλλά και το Π.Δ. 343/2002.

Η Nova παραμένει αμετακίνητη στη θέση της αλλά και στις προσπάθειές της για την πάταξη της πειρατείας του περιεχομένου συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Η στάση της απέναντι σε αυτό το φαινόμενο παράνομης δράσης που έχει αποτέλεσμα τη διαφυγή σημαντικών εσόδων παραμένει η ίδια όλα αυτά τα χρόνια.

Χρησιμοποιεί κάθε προβλεπόμενο νόμιμο αλλά και ένδικο μέσο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και άρα των συνδρομητών της.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής υπόθεσης που έχει και διεθνείς προεκτάσεις (Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ολλανδία) η Nova θα παρέχει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές κάθε δυνατή βοήθεια, μη εξαιρουμένης και της παράστασης πολιτικής αγωγής.

Πάντως εκτός από την προστασία της κάθε επένδυσης και τη φοροδιαφυγή, με την τηλεπειρατεία μπορούν να δημιουργηθούν ζητήματα ακόμα και με τις θέσεις εργασίας.

Την τελευταία τετραετία στη χώρα μας έχουν εξεταστεί στα δικαστήρια 77 υποθέσεις και έχουν επιβληθεί καταδικαστικές αποφάσεις στις περισσότερες εξ αυτών.

Το 2014 εξετάστηκαν επτά υποθέσεις με κάποιες ποινές να φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια φυλάκισης και τα πρόστιμα να ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Το 2015 στα δικαστήρια έφτασαν 25 υποθέσεις και σε ορισμένες επιβλήθηκαν ποινές που ξεπέρασαν τα 7,5 χρόνια κάθειρξης, προβλεπόταν για κάποιους στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 51,5 χιλιάδων ευρώ.

Δεκαεννέα υποθέσεις έφτασαν σε δικαστικές αίθουσες το 2016 με ποινές φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμα 3,5 χιλ. ευρώ.

Και πέρσι βγήκαν καταδικαστικές αποφάσεις για 26 υποθέσεις και σε ορισμένες οι ποινές φυλάκισης ξεπερνούσαν τα πέντε χρόνια, ενώ προβλέπονταν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και πρόστιμα άνω των 30.000 ευρώ.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Αγόρασα αμάξι για να περνάω από το Χαρακι

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά