ροή ειδήσεων

Τάρπον Σπρινγκς: Το «Ελληνικό Χωριό» στην Αμερική



Το άγαλμα του δύτη στο Τάρπον Σπρινγκς.


Ο Γιώργος Μπιλίρης είναι μέλος παλαιάς οικογένειας του Τάρπον Σπρινγκς. Το καΐκι του «St. Nicholas VII» διαιωνίζει την παράδοση των σφουγγαράδων της Δωδεκανήσου, αφού μεταφέρει τουρίστες στα νερά της περιοχής, όπου γίνεται επίδειξη της τέχνης από σφουγγαράδες δύτες, ενώ συγχρόνως πληροφορούνται οι επισκέπτες για τη μεγάλη αυτή παράδοση που μεταφέρθηκε από το Αιγαίο στην άκρη αυτή της Αμερικής, αλλά κινδυνεύει να σβήσει.

Συχνά βλέπει κανείς μέσα και έξω από τα καΐκια, που είναι αραγμένα δίπλα στη γραφική Λεωφόρο Δωδεκανήσου, μεγάλες ποσότητες από σφουγγάρια. Γι’ αυτό και μία από τις ονομασίες του Τάρπον Σπρινγκς, είναι «Χωριό των σφουγγαράδων». Λέγεται, όμως, και «Ελληνικό Χωριό», αφού Ελληνες νησιώτες κατοίκησαν στην περιοχή από την αρχή. Σε παράπλευρους μικρούς δρόμους, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε χωριά της Ελλάδος. Το Τάρπον Σπρινγκς, γράφεται, επίσης, σε τουριστικούς οδηγούς, «Πόλη των Θεοφανείων», αφού εκεί στον μικρό κόλπο Σπρινγκ Μπάγιου, κοντά στην ιστορική εκκλησία των πρώτων Ελλήνων κατοίκων, τον Αγιο Νικόλαο, γίνεται η φημισμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων την ημέρα των Φώτων, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Από τις προηγούμενες ημέρες, ολόκληρο το Τάρπον Σπρινγκς είναι στο «πόδι», περιμένοντας τη σημερινή γιορτή των Θεοφανείων, για την οποία έρχεται πάντα ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μαζί με τον Μητροπολίτη Ατλάντας, στη δικαιοδοσία του οποίου είναι η Φλόριδα. Πριν μερικά χρόνια, μάλιστα, είχε έλθει τέτοια μέρα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Δεν ήταν ο μόνος υψηλός επισκέπτης, αφού δεκάδες χρόνια πριν, είχε πάει στο «Ελληνικό Χωριό», ο αείμνηστος εθνάρχης, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Με τη συγκέντρωση τόσων τουριστών σήμερα στο Τάρπον Σπρινγκς, αρκετοί θα ενδιαφερθούν να ξεναγηθούν με το καΐκι του Γιώργου Μπιλίρη για να μάθουν για τα σφουγγάρια. Πριν από το καΐκι αυτό, η οικογένειά του είχε έξι άλλα παρόμοια. Γι’ αυτό και το σημερινό έχει τον αριθμό 7. Το σκάφος μπορεί να πάρει μέχρι 49 άτομα και ανάλογα με την αριθμό των επιβατών ανοίγεται στη θάλασσα κάθε μέρα. «Πηγαίνουμε σε αρκετή απόσταση και ο βουτηχτής μας κατεβαίνει στα νερά και ανεβαίνει φέρνοντας σφουγγάρια τα οποία και δείχνει στον κόσμο», είπε ο κ. Μπιλίρης στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα».

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι τουρίστες, είναι από πού προέρχονται τα σφουγγάρια και ποιες άλλες περιοχές έχουν στις θάλασσές τους. «Εκεί, βρίσκω την ευκαιρία να τους πως ότι έχουμε σφουγγάρια στην Ελλάδα, όπως και στην Ιαπωνία και σε άλλα κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού», εξήγησε ο κ. Μπιλίρης. «Ζητούν, επίσης, να μάθουν για τη ζωή των σφουγγαράδων, πόσο δύσκολη και επικίνδυνη είναι η δουλειά τους και διάφορες σχετικές ιστορίες».

Στις επιδείξεις στους τουρίστες, ο κ. Μπιλίρης χρησιμοποιεί έναν δύτη που κατεβαίνει στο βυθό με το ειδικό σκάφανδρο των σφουγγαράδων. Είναι γνωστός με το όνομα Τζέισον.

Η οικογένεια Μπιλίρη κατάγεται από την Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων. Πριν πολλά χρόνια είχε έλθει πρώτος στο Τάρπον Σπρινγκς, ο Γιάννης Μπιλίρης, προπάππος του Γιώργου Μπιλίρη. Ο παππούς του, Μιχάλης, και ο πατέρας του, Γιάννης, συνέχισαν την παράδοση. Η πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Μπέβερλι Μπιλίρη έχει παντρευτεί με έναν από την οικογένειά τους.

Ελληνας δήμαρχος

Ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, είπε στο «Περιοδικό», ότι ο τραπεζίτης Τζον Τσέινι, ήταν αυτός που άρχισε τη σπογγαλιεία στην περιοχή. Εφερε ανθρώπους από τις Μπαχάμες και το Κι Γουέστ, που έβγαζαν τα σφουγγάρια με καλάμια τα οποία στις άκρες τους είχαν γάντζους. Το 1903 εγκαταστάθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς ο Γιάννης Κόκκορης από το Λεωνίδιο Κυνουρίας και άρχισε να κάνει τη σπογγαλιεία με τους δύτες. Εφερε τους πρώτους δύτες από την Υδρα και την Αίγινα και στη συνέχεια από την Κάλυμνο, τη Χάλκη και τη Σύμη. Την περίοδο εκείνη ήλθαν 500 περίπου νησιώτες. «Από εκεί, δημιουργήθηκε συστηματικά η σπογγαλιεία και η οικονομία του Τάρπον Σπρινγκς», τόνισε ο κ. Αλαχούζος. Τότε αναπτύχθηκε η πόλη, η ελληνική παροικία και σύντομα ιδρύθηκε και ο Αγιος Νικόλαος. Η πρώτη ξύλινη εκκλησία είχε καεί και στη συνέχεια οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός. Το 1922 είχε επισκεφτεί το Τάρπον Σπρινγκς και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολλά από τα σφουγγάρια τα αγόραζε το αμερικανικό κράτος για ανάγκες στην κατασκευή αεροσκαφών. Το εμπόριο σφουγγαριών άνθισε μέχρι το 1948 που η παραγωγή άρχισε να φθίνει λόγω της ασθένειας blight, ενώ δεν άργησε να πλημμυρίζει η αμερικανική αγορά από τα συνθετικά σφουγγάρια.

Τα σφουγγάρια του Τάρπον Σπρινγκς φέρνουν τουρισμό, είπε ο Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, ο μόνος μέχρι σήμερα δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς που γεννήθηκε στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στην Κάλυμνο.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Σταύρος Μαρμαρινός

«Τα σφουγγάρια του Τάρπον Σπρινγκς, φέρνουν στην πόλη μας τουρισμό, στον οποίο στηρίζεται η τοπική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Αλαχούζος. «Ερχονται εδώ για να δουν τη σπογγαλιεία, τα σφουγγάρια και την ελληνική κουλτούρα. Ωφελείται έτσι, όχι μόνο η πόλη, αλλά και όλες γενικά οι επιχειρήσεις».

Ο κ. Αλαχούζος αισιοδοξεί και εργάζεται για την ανάπτυξη και πάλι της σπογγαλιείας. «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έλλειψη δυτών», τόνισε. Πριν λίγους μήνες, είχε καλέσει και συζήτησε με τους ιδιοκτήτες των σπογγαλιευτικών, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση. Με τη συνεργασία του ομοσπονδιακού γερουσιαστή από τη Φλόριδα, Mπιλ Νέλσον, ο κ. Αλαχούζος πιστεύει ότι θα τακτοποιηθούν μεταναστευτικά ζητήματα, ώστε να κληθούν δύτες από την Ελλάδα. «Υπάρχουν αρκετοί από την Κάλυμνο που ενδιαφέρονται να έλθουν να δουλέψουν στο Τάρπον Σπρινγκς», είπε. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ενδιαφέρθηκαν τρεις ιδιοκτήτες καϊκιών να φέρουν δύτες. Ενας μάλιστα από αυτούς, φέρνει δύο, αποκάλυψε ο κ. Αλαχούζος. «Εύχομαι να ενδιαφερθούν κι άλλοι ιδιοκτήτες», πρόσθεσε.

Κοντά στο λιμάνι του Τάρπον Σπρινγκς, ο Νικ Τοθ έχει μια επιχείρηση που κατασκευάζει το μεταλλικό εξοπλισμό των δυτών, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Ο ιστορικός ιερός ναός του Αγ. Νικολάου.

Εργα από το Δήμο

Ο κ. Αλαχούζος θα συμπληρώσει τον Απρίλιο δύο χρόνια ως δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς. «Kατά τη δική μου περίοδο διπλασιάσαμε περίπου τις δαπάνες για την μεγαλύτερη προβολή του Τάρπον Σπρινγκς με περισσότερες εκδηλώσεις, που κάνουμε με την εξαιρετική συνεργασία του οργανισμού επιχειρηματιών και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της περιοχής μας», τόνισε. Ο κ. Αλαχούζος είπε ότι στην προσπάθεια του Δήμου να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη, αύξησε σε περισσότερο από το διπλάσιο τον αριθμό των δωματίων που επιτρέπεται να έχει κάθε μία από αυτές, ενώ το ύψος τους πρέπει να «ταιριάζει» με την περιφέρεια. «Συνεχίζουμε να κάνουμε προσπάθειες για να φέρουμε νέα ξενοδοχεία στην πόλη μας», υπογράμμισε ο κ. Αλαχούζος, διευκρινίζοντας ότι οι καταστηματάρχες στη Λεωφόρο Δωδεκανήσου, που είναι και η κυρίως τουριστική με την πολύ κίνηση, συμφωνούν. «Αναζητούμε επενδυτές, αλλά, θέλουμε να διατηρήσουμε το χαρακτήρα που έχει το Τάρπον Σπρινγκς». Δημοτική υπηρεσία συνεργάζεται με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να κάνουν εξωτερικές ανακαινίσεις και αλλαγές, ενώ ο Δήμος καλύπτει τα μισά από τα έξοδα. Εξάλλου, ο Δήμος έχει ολοκληρώσει κατά 75% τις μελέτες για να αντιμετωπιστεί, όσο είναι δυνατόν με ειδικές «βαλβίδες», το μεγάλο πρόβλημα με τις πλημμύρες από τα νερά του διπλανού Ανκλοτ Ρίβερ που μέσω του δικτύου αποχέτευσης βγαίνουν προς τα έξω και κατακλύζουν τμήματα της Λεωφόρου Δωδεκανήσου. Θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, σύστημα με μεγάλη αντλία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με τους τρόπους αυτούς θα λυθεί κατά 90% το όλο πρόβλημα.

Ο κ. Αλαχούζος είναι ικανοποιημένος γιατί, όπως είπε, υλοποίησε την προεκλογική του υπόσχεση για ισορροπημένο, ή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του Δήμου. Το 2017 μάλιστα, είχε και περίσσευμα, ενώ υπήρξε και μια μείωση στους φόρους ακινήτων. Για το 2018 πέτυχε ισορροπημένο προϋπολογισμό 56 εκατομμυρίων δολαρίων, με αυξημένα μάλιστα έργα προς εκτέλεση. Πέραν αυτών, ο κ. Αλαχούζος πέτυχε ώστε ο Δήμος να έχει διαθέσιμα για περιπτώσεις ανάγκης, 8.800.000 δολάρια. Για έκτακτες ανάγκες από τον τυφώνα «Ιρμα» τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Δήμος δαπάνησε 350.000 δολάρια.

Επί των ημερών του κ. Αλαχούζου, ως δημάρχου, το πρόγραμμα Sister Cities του Τάρπον Σπρινγκς, ολοκλήρωσε την αδελφοποίηση με τα νησιά Χάλκη και Σύμη. Οι άλλες περιοχές είναι: Κάλυμνος και Λάρνακα της Κύπρου. «Κάτι που θα βοηθήσει όχι μόνο το Sister Cities, αλλά όλη την Ελλάδα», όπως υποστήριξε ο κ. Αλαχούζος, είναι το ανοιχτό φόρουμ, συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τάρπον Σπρινγκς, για την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος, με τρόπους που ωφελούν αμοιβαία τα δύο έθνη μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, του πολιτισμού και της Παιδείας. Η εκδήλωση οργανώνεται με πρωτοβουλία του κ. Αλαχούζου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Τάμπα και του ομοσπονδιακού βουλευτή Φλόριδας, Γκας Μπιλιράκη, θα έλθει δε για το σκοπό αυτό και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο να προωθηθούν στην εδώ αγορά προϊόντα μικρών εταιρειών, από νησιά και από μικρά χωριά της Ελλάδος. Θα συζητηθεί, επίσης, η ανάγκη να αυξηθούν οι έδρες ελληνικών σπουδών σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Για τους ηλικιωμένους του Τάρπον Σπρινγκς, που αποτελούν περίπου το 30% των κατοίκων, ο κ. Αλαχούζος υλοποίησε προεκλογική του υπόσχεση, ιδρύοντας το Senior Information Center το οποίο εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου. Αριστερά, ο διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου και παλαιό στέλεχος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, Χρήστος Παλαϊδης. Στη μέση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης, πρώην πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κοινότητας, που μιλά με επαίνους για τους Καλύμνιους της «πόλης των Θεοφανείων», όπως λέγεται το Τάρπον Σπρινγκς. Δεξιά η γνωστή δωρήτρια και φιλάνθρωπος Αλεξάνδρα Λαζίδου, που βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά σχολεία, κοινότητες και συλλόγους. Εθνικός Κήρυξ/Σταύρος Μαρμαρινός

Η εμπορική κίνηση

Πολλοί είναι οι ντόπιοι και οι τουρίστες, που πηγαίνουν στο Τάρπον Σπρινγκς, για τα νόστιμα παραδοσιακά και άλλα φαγητά που θα βρουν στα εστιατόρια.

Για σπιτική ελληνική κουζίνα, οι ντόπιοι γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και πολλά χρόνια και οι τουρίστες έχουν πληροφορηθεί για το εστιατόριο «Μύκονος», στην παραλιακή Λεωφόρο Δωδεκανήσου. Ο ιδιοκτήτης του, Ανδρέας Σαλιβάρας, δεν προτιμά αυτή τη λέξη, αφού στις πινακίδες απ’ έξω, έχει γράψει «Μαγειρείο». Λίγο πιο κάτω, είναι το άλλο φημισμένο εστιατόριο, «Ελλάς», που μαζί με το ζαχαροπλαστείο του, δίπλα, συγκεντρώνουν μέσα κι έξω πολύ κόσμο και κρατούν γύρω τους την κίνηση μέχρι το βράδυ, αφού για πολλούς είναι τόπος συναντήσεων.

Ο κ. Σαλιβάρας άνοιξε, τελευταία στην κοντινή Athens Street και το «Fournos Bakery» με πολλά, διάφορα και εκλεκτά προϊόντα αρτοποιίας και άλλα. Ο γιος του, Δημήτρης, έχει ακριβώς απέναντι από το «Μύκονος», το εστιατόριο «Dimitri’s On The Water», κοσμοπολίτικο και άνετο, με καθίσματα μέσα και έξω, δίπλα στα νερά του ποταμού Ανκλοτ. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν και αρκετά άλλα καλά ελληνικά εστιατόρια.

Ο κ. Σαλιβάρας γνωρίζει όσο λίγοι για την εμπορική κίνηση στην περιοχή, τους τουρίστες, τις προτιμήσεις τους, την τοπική ιστορία, πρόσωπα και πράγματα. Παλαιότερα είχε αναμειχθεί πολύ με τα ομογενειακά κοινά, ως βασικό στέλεχος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου «Προμηθέας» του Τάρπον Σπρινγκς. Διατηρεί γνωριμίες με Αμερικανούς πολιτικούς και άλλους τοπικούς παράγοντες, που πηγαίνουν εκεί για να απολαύσουν την κουζίνα του. Στο «Μύκονος» είχε γευματίσει πριν χρόνια και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, όταν το 2006 είχε επισκεφτεί το Τάρπον Σπρινγκς και προεξήρχε των εορταστικών εκδηλώσεων των Θεοφανείων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την πρώτη τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στον κολπίσκο Σπρινγκ Μπάγιου, κοντά στον Αγιο Νικόλαο. Ο Γιώργος Μπιλίρης, με το καΐκι του, που έχει το όνομα του Αγίου Νικολάου, μαθαίνει στους τουρίστες την τέχνη της σπογγαλιείας και τους ενημερώνει για την παράδοση των σφουγγαράδων της Δωδεκανήσου.

Ο Ανδρέας Σαλιβάρας κατάγεται από τη Σπάρτη, γενέτειρα του πατέρα του και από την Κίμωλο των Κυκλάδων, όπου και ο ίδιος γεννήθηκε. Στην Αμερική, ήλθε για πρώτη φορά το 1961, αλλά εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1966. «Οι τουρίστες έρχονται εδώ για κάθε τι το ελληνικό», είπε. «Ενδιαφέρονται να μάθουν πώς βγαίνουν τα σφουγγάρια και πώς είναι πριν από την επεξεργασία τους. Φοβάμαι ότι αν φύγουν τα ελληνικά εστιατόρια που βρίσκονται στη δική μας περιοχή, δεν θα θυμίζει Ελλάδα το Τάρπον Σπρινγκς».

Ο κ. Σαλιβάρας τόνισε ότι χρειάζεται να είναι οι Ελληνες πιο ενωμένοι. «Στο μαγαζί μου όλοι σχεδόν οι σερβιτόροι μιλούν ελληνικά και οι ξένοι πελάτες παρόλο που δεν καταλαβαίνουν, είναι ενθουσιασμένοι και νιώθουν ότι πήγανε στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Αυτό, πρέπει να το κρατήσουμε εμείς πρώτοι. Πρέπει να είμαστε πιο ενεργητικοί για την Ελλάδα μας. Δεν θέλουμε η περιοχή μας να μοιάζει με φλι μάρκετ, αλλά να είναι Ελλάδα. Να ακούγεται πάντα η ελληνική μουσική στους δρόμους μας. Φεύγουν οι ηλικιωμένοι Ελληνες και οι νεότεροι δεν έχουμε κάνει τίποτε». Ο κ. Σαλιβάρας είπε ότι επισκέπτονται το «Ελληνικό Χωριό» κάθε χρόνο 1.300.000 περίπου τουρίστες ενώ αρκετές ταινίες για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχουν γυριστεί εκεί. «Τα σωματεία μας πρέπει να βοηθήσουν», είπε.

Στις προτιμήσεις των πελατών του, έρχονται στις πρώτες σειρές, ο γύρος, ο μουσακάς, το γιουβέτσι, τα σουτζουκάκια, το αρνάκι φρικασέ, η ελληνική σαλάτα και άλλα φαγητά.

Ο κ. Σαλιβάρας διαφωνεί με την τακτική των περισσοτέρων καταστηματαρχών στην τουριστική Λεωφόρο Δωδεκανήσου να κλείνουν αργά το απόγευμα. «Πρέπει να μένουν ανοιχτά μέχρι αργά», υποστήριξε.

Φημισμένο εστιατόριο είναι και το «Mr. Souvlaki» που διακρίνεται για την καλή κουζίνα και την καθαριότητά του το οποίο έχει καλές κριτικές. Από τα καλύτερα, επίσης, θεωρείται και το μικρό «Λιμάνι», που έχει σπεσιαλιτέ τα σουβλάκια σε καλαμάκι και πίτα. Η παράδοση των σφουγγαράδων συνεχίζεται. Απλωμένα σφουγγάρια στην αποβάθρα από καΐκι που μόλις επέστρεψε.

Ελληνική Παρέλαση

Εδώ και πολλά χρόνια, πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, που γίνεται για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 στο Τάρπον Σπρινγκς, είναι ο Κώστας Σισόης. Εχει διατελέσει, επίσης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Αγ. Νικολάου, στην οποία σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Παράλληλα, γνωρίζει και τα θέματα των Καλυμνίων του Τάρπον Σπρινγκς, αφού είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος, κατά το παρελθόν. «Οι ομογενείς εδώ τιμάμε κάθε χρόνο τους ήρωες της Εθνεγερσίας για μια ελεύθερη Ελλάδα και συνεχίζουμε τις παραδόσεις μας», είπε. «Οι μεγαλύτεροι θέλουμε να μεταδώσουμε και στα παιδιά και τα εγγόνια μας αυτή την αγάπη για την γενέτειρα». Φέτος, η ελληνική παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς, θα γίνει την Κυριακή, 18 Μαρτίου. Για τους Καλύμνιους της πόλης, τόνισε ότι είναι άνθρωποι φιλόξενοι και ευαίσθητοι. Ο τοπικός Σύλλογος Καλυμνίων, πρόεδρος του οποίου είναι τώρα η Λίτσα Οικονόμου, έχει μακρά ιστορία, με έργα φιλανθρωπίας και συμπαράστασης στους συμπατριώτες και στο νησί τους, αλλά και με ενεργή παρουσία στην ομογενειακή ζωή, πρόσθεσε ο κ. Σισόης. «Ολοι σχεδόν σήμερα στο Σύλλογο, είναι νέοι στην ηλικία», είπε με ενθουσιασμό.

Από το 1980 μένει μόνιμα στο Τάρπον Σπρινγκς, ο Χρήστος Παλαϊδης, διευθυντής σήμερα του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Νικολάου, και πρώην αντιπρόεδρος και ταμίας της Κοινότητας στην οποία είναι μέλος του Δ. Συμβουλίου. Καθημερινώς είναι στη διάθεση της κοινότητας, στην οποία δίνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Ο κ. Παλαϊδης, διακρίνεται για τη σύνεση και τον πράο χαρακτήρα του, γι’ αυτό και οι θέσεις του στα θέματα της τοπικής ομογένειας εκτιμώνται ιδιαίτερα. «Νομίζω ότι μέχρι το 1990 περίπου, υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον για τα σχολεία μας και για τα χορευτικά μας συγκροτήματα της νεολαίας», υποστήριξε. «Οι μεγαλύτεροι φεύγουν σιγά-σιγά και οι νεότεροι δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με τους παλαιότερους συνομηλίκους τους. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τις κοινότητές μας, αλλά και με τα σωματεία μας, παντού». Το σχολείο του Αγίου Νικολάου, είναι σε τρία επίπεδα και έχει τάξεις από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την έκτη. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα. Κατάμεστη η παραλιακή Λεωφόρος Δωδεκανήσου με τα ελληνικά καταστήματα, από παρελαύνοντες και θεατές, κατά την ετήσια παρέλαση που γίνεται για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ελληνικές και αμερικανικές σημαίες παντού, ενώ σε παράπλευρους μικρούς δρόμους, νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε χωριά της Ελλάδος.

Στο Τάρπον Σπρινγκς λειτουργεί, εξάλλου, με μεγάλη επιτυχία και ένα από τα σχολεία τσάρτερ της Ακαδημίας «Πλάτων», γενικός διευθυντής του οποίου είναι ο Στηβ Χριστόπουλος.

Μόνιμη σχεδόν είναι η παρουσία στις ομογενειακές εκδηλώσεις που γίνονται στο Τάρπον Σπρινγκς, της γνωστής δωρήτριας και φιλανθρώπου, Αλεξάνδρας Λαζίδου. Αρκετά από τα σωματεία και μερικές από τις ενορίες στις περιοχές γύρω από την Τάμπα, έχουν υποστηριχτεί οικονομικά από την ίδια. Το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, «Προμηθέας», γνώρισε αρκετές φορές την γενναιοδωρία της. Γι’ αυτό και η πρόεδρος του Κέντρου, Εφη Βασιλείου, την αποκαλεί πάντα, «Μάνα του Προμηθέα». Τον περασμένο μήνα, η κ. Λαζίδου, ανέλαβε τα έξοδα της ορχήστρας, στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Αθηναίων για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Κάθε χρόνο, η ίδια πληρώνει, επίσης, για τα άρματα διαφόρων σχολείων, ενοριών και σωματείων της περιοχής, που υπάρχουν στην ελληνική παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς.

 ekirikas.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *