ροή ειδήσεων

Η Ρόδος στη συνέχεια της κόντρας για τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό




Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην επιτρέπονται ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό «στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού περιεχομένου». Το υπουργείο διευκρινίζει ωστόσο ότι εξαιρούνται τα προγράμματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας ή εκπονούνται από διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το erasmus, ενώ η απόφαση δεν αναφέρεται στις πενθήμερες σχολικές εκδρομές.

Να σημειωθεί ότι η σχετική υπουργική απόφαση ελήφθη στις 6 Μαρτίου 2017 με το σκεπτικό να μην αδικηθούν οι μαθητές, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούσαν να πληρώσουν τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό.

Η απόφαση είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, καθώς αρκετά εκπαιδευτήρια στήριζαν πλήθος προγραμμάτων σε αυτά τα ταξίδια.

«Η υπουργική απόφαση αφορά τη δευτεροβάθμια και αφορά όλα τα σχολεία. Και δημόσια και ιδιωτικά. Σαφώς πλήττονται περισσότερα τα ιδιωτικά γιατί πάρα πολλές δράσεις τους έχουν να κάνουν με το εξωτερικό. Αν πράγματι το πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι , πράγματι κάποια παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εκδρομές και το βιώνουν τραυματικά , τότε θα έπρεπε να απαγορευθούν όλες οι εκδρομές. Στόχος είναι ο περιορισμός της αυτονομίας της σχολικής μονάδας» τόνισε – μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στο Ράδιο City- ο Παναγιώτης Καράμαλης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων. «Αν κάτι είναι καλό για τον μαθητή αυτό θα κάνουμε. Επομένως ό,τι και αν πει η εγκύκλιος αν μία εκδρομή είναι καλή για τους μαθητές μας θα γίνει. Εφόσον χρειαστεί να προσβάλλουμε διοικητικές αποφάσεις θα το κάνουμε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

“Απαγορεύοντας τις μαθητικές εκδρομές προς το εξωτερικό, στρέφουμε όλο αυτό το κύμα προς την εσωτερική αγορά και δίνουμε μία καινούργια ώθηση στην ελληνική οικονομία”, δήλωσε στην Τρόικα του Αθήνα 9.84, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης.

«Το θέμα των σχολικών εκδρομών το ζητάω εδώ και δύο χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, πριν γίνουμε κυβέρνηση. Επειδή αυτό το μεγάλο πακέτο των σχολικών εκδρομών έχει φύγει προς το εξωτερικό με μία διαρροή συναλλάγματος πάρα πολύ μεγάλη, μαθητές του λυκείου δεν είχαν δει τη χώρα μας , είχαμε πει τότε να απαγορευθούν οι εκδρομές στο εξωτερικό στη λογική ότι υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι που δεν πρέπει να γίνονται» σημείωσε ο κ. Γάκης. «Οι μαθητικές εκδρομές ήταν μία αναζωογόνηση του τουριστικού τομέα στις περιοχές που γινόταν. Στη Ρόδο ερχόντουσαν 45 με 50 χιλιάδες μαθητές το χρόνο, τώρα έρχονται 3 με 4 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει μία αποδυνάμωση του οικονομικού ιστού της περιοχής» πρόσθεσε.

“Άλλη αιτιολόγηση ήταν του υπουργού, άλλη μας λέει ο κ. Γάκης” σχολίασε, επίσης στον Αθήνα 9.84, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος. «Μας λέτε ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό για να τονώσει τον τουρισμό. Αυτό τι είναι; Πονάει το δάχτυλο, θα κόψουμε το χέρι; Σε ποια άλλη χώρα απαγορεύεται στους μαθητές να πηγαίνουν στο εξωτερικό; Γυρνάτε και μας λέτε ότι δεν έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα οι εκδρομές στο εξωτερικό, ενώ η πενταήμερη επίσκεψη στη Ρόδο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα;» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Γάκη.

Newsroom Αθήνα 9.84

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *