ροή ειδήσεων

Ρόδος: “Ψάρευε” τα θύματά του από τις αγγελίες και μέσω διαδικτύου



Στην ταυτοποίηση των στοιχείων απατεώνα με πανελλήνια δράση, που παρίστανε τον εκπρόσωπο τράπεζας της Γαλλίας και ψάρευε τα υποψήφια θύματά του από αγγελίες παροχής εργασίας σε εφημερίδες αλλά και μέσω του διαδικτύου, προχώρησαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για έναν ημεδαπό, κάτοικο Εκάλης Αττικής, εις βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία και από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα η έναρξη της έρευνας για τον εντοπισμό του ξεκίνησε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο στις γνωστές πλατφόρμες καταγγελιών για ενοχλητικά τηλέφωνα τηλεπωλήσεων.

Τρία σταθερά τηλέφωνα στην Αθήνα καταγγέλθηκαν από δεκάδες θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων υπέβαλαν και σχετικές μηνύσεις.

Ο ημεδαπός απατεώνας συστηνόταν ως «Μισέλ Φόξ» και ως εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας «Banque Postale», ενώ χρησιμοποιούσε τουλάχιστον 3 διαφορετικές συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων για να προσεγγίζει τα θύματά του.

Φέρεται δε, όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις, να έδρασε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 έως το θέρος του ίδιου έτους.

Υποσχόταν συγκεκριμένα ότι θα παρείχε εργασία κατ’ οίκον έναντι μισθού, που κυμαινόταν από 950 έως 1.500 ευρώ στα θύματά του.

Η εργασία αφορούσε την προώθηση μηνυμάτων sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συγκεκριμένο περιεχόμενο της ως άνω τράπεζας και με μαζικό τρόπο σε διευθύνσεις τις οποίες θα έδινε ο ίδιος στους εργαζόμενους μέσω tablet και τηλεφώνων i-phone, στα οποία υπήρχε ειδικό λογισμικό που θα τους προμήθευε.

Ζητούσε εν συνεχεία προκαταβολή για τα έξοδα του τεχνικού που θα τους εκπαίδευε και θα ενεργοποιούσε ειδικό δήθεν λογισμικό αλλά και ένα πλαστό έγγραφο πρόσληψής τους με λογότυπο της τράπεζας.

Οι αναρτήσεις γύρω από τη δράση του στο διαδίκτυο είναι ενδεικτικές του τρόπου που έδρασε:

– «Επικίνδυνος. Προσοχή είναι απάτη. Θα σας πει πως είναι ο Μισέλ Φοξ και πως θα σας δώσει τάμπλετ για να στέλνετε μηνύματα και θα σας ζητά χρήματα για τον τεχνικό»

– «Και σε μένα το ίδιο. Εγώ μίλησα και με μια Καραγιάννη από Γαλλία. Δεν ξέρω τι παίζει»

– «Προσοχή είναι απάτη. Θα σας πει πως είναι ο Μισέλ Φοξ και πως θα σας δώσει τάμπλετ για να στέλνετε μηνύματα και θα σας ζητά χρήματα για τον τεχνικό. Είμαι από Ηράκλειο Κρήτης».

Σε ένα από τα θύματά του απέστειλε ταχυδρομικά μια επιταγή με αναγραφόμενο το ποσό των 1.200 ευρώ. Το θύμα παρουσίασε την επιταγή σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, τον ενημέρωσαν ότι προσομοιάζει με εντολή πληρωμής κι ότι δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο παραστατικό!

Ενα άλλο θύμα του περιγράφει την εμπειρία του με τον απατεώνα ως εξής:

«Αρκετά έξυπνη απάτη, ποντάρει στην επιθυμία του ταλαιπωρημενου από την αγορά εργασίας Έλληνα για χρήμα (εφόσον τρέξει να εξαργυρώσει) και εξίσου ενοχλητική, γιατί ο κύριος Μισέλ Φοξ εξακολουθούσε να με παίρνει τηλέφωνο από άγνωστο παρότι δεν ήθελα να το σηκώσω».

Πώς έδρασε στη Ρόδο

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασαν την υπόθεση μετά από καταγγελίες ντόπιων.

Ο απατεώνας καταχώρισε συγκεκριμένα αγγελία με την οποία ζητούσε τηλεφωνήτριες για πενθήμερη εργασία και με αμοιβή ύψους 950 ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2017 συστήθηκε σε δύο Ροδίτες ως «Μισέλ Φοξ», εκπρόσωπος της ως άνω γαλλικής τράπεζας και ότι ήθελε να τους προσλάβει για να αποστέλλουν μηνύματα της τράπεζας σε συγκεκριμένες λίστες ατόμων.

Επρόκειτο, όπως τους είχε διαβεβαιώσει, ότι θα τους έστελνε δύο επιταγές με την αμοιβή τους, έναντι και ότι στην πορεία επρόκειτο να συναντηθούν με έναν τεχνικό που θα τους έδινε τον εξοπλισμό και θα τον προγραμμάτιζε με το ειδικό λογισμικό για να ξεκινήσουν την εργασία τους.

Για να προχωρήσει η διαδικασία ζητούσε όμως να του προκαταβάλουν 45 ευρώ έκαστος σε τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπού σε συστημική τράπεζα.

Για να γίνει περισσότερο πειστικός, τους απέστειλε εικονικές φόρμες πρόσληψης αλλά και δύο «μαϊμού» εντολές πληρωμής 1.200 ευρώ για καθένα εξ’ αυτών.

– Σε άλλη ημερομηνία τον ίδιο μήνα παρουσίασε σε άλλο Ροδίτη τα ίδια ως άνω ψευδή στοιχεία και του αφαίρεσε το ποσό των 55 ευρώ το οποίο κατέβαλε σε τραπεζικό λογαριασμό άλλου ημεδαπού ως προκαταβολή.

– Την 25η Ιουνίου 2017 ακόμη ένας Ροδίτης παρολίγον να πέσει θύμα του, αφού όταν του ζητήθηκε να καταβάλει τα 55 ευρώ σε άλλον τραπεζικό λογαριασμό άλλου ημεδαπού ως προκαταβολή εκείνος δεν το έπραξε.

– Λίγες ημέρες μετά μια άλλη κάτοικος του νησιού πείστηκε για τις προθέσεις του να την προσλάβει ως τηλεφωνήτρια – συνεργάτη και της ζήτησε να καταβάλει 55 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπής και λίγες μέρες μετά ακόμη 64 ευρώ σε λογαριασμό ενός άλλου ημεδαπού, δήθεν για έξοδα εμβάσματος που θα της έστελνε μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών χρημάτων.

Στο ίδιο θύμα φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα της χορηγούσε μια πιστωτική κάρτα και κωδικούς προπληρωμής.

-Τον ίδιο μήνα μέσω της ίδιας αγγελίας φέρεται να εξαπάτησε με τον ίδιο τρόπο ακόμη μια κάτοικο Ρόδου, από την οποία όμως ζήτησε να καταθέσει ως προκαταβολή το ποσό των 55 ευρώ σε λογαριασμό άλλου ημεδαπού σε συστημική τράπεζα.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί αν στην ίδια κομπίνα μετέχουν κι άλλα πρόσωπα.

newsit

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *