ροή ειδήσεων

"Πυρετός" επενδύσεων σε resorts



Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Τις 350 έφτασαν οι προτάσεις για επενδύσεις σε 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία και σε ειδικές τουριστικές υποδομές που κατατέθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην "Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ)" η οποία λειτουργεί στο υπ. Τουρισμού και καθοδηγεί υποψηφίους επενδυτές ως υπηρεσία" Οne-Shop-Stop". Από τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με την υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, το 40% περίπου έχει ήδη αδειοδοτηθεί, ενώ τα υπόλοιπα σχέδια βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης.

Όπως σημείωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη, πολλές νέες ξενοδοχειακές μονάδες ετοιμάζονται να ανοίξουν μέσα στο 2018, εκτιμώντας επίσης πως οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία που θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια θα ενισχύσουν σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών. Παράλληλα, "τρέχουν" οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ "Ενίσχυση, Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" (η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στα τέλη Μαρτίου). Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, κατηγορίας τριών αστέρων και άνω, με δυναμικότητα από δέκα έως και πενήντα κλίνες (το τμήμα του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των πενήντα κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ιδία κεφάλαια).

Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κατατέθηκαν στην ΕΥΠΑΤΕ 20 φάκελοι για επενδύσεις σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και δύο επενδύσεις που αφορούν σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και σε θεματικό ψυχαγωγικό πάρκο στην Κέρκυρα. Επιπλέον, 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, προϋπολογισμού 163,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τουλάχιστον 17 επενδυτικά σχέδια αφορούν στη δημιουργία resorts σε όλη τη χώρα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων τοποθετείται σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Παράγοντες από το χώρο των ξενοδοχείων προβλέπουν πως φέτος ο αριθμός των νέων κλινών στους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Κως, Ρόδος, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Μεσσηνία) θα είναι υψηλότερος κατά περίπου είκοσι χιλιάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, μετά και τις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων μονάδων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Όμως η διαθεσιμότητα σε κλίνες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα δυο επόμενα χρόνια, αν ληφθούν υπόψη τα εγκεκριμένα και τα προς έγκριση επενδυτικά σχέδια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος, οι ξενοδοχειακές μονάδες αυξήθηκαν κατά 22,6% την περίοδο 2000-2016,, ενώ σε όρους δωματίων η αύξηση αυτή ανέρχεται σε 31,7%. Επίσης, από τη σύγκριση της κατανομής των ξενοδοχείων με βάση την κατηγορία τους, προκύπτει ότι τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί και παράλληλα αύξησαν το μερίδιό τους στο συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό από 1% το 2000 σε 4,6% το 2016. Τα ξενοδοχεία 4 αστέρων αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 50% και τα ξενοδοχεία 3 αστέρων κατά 37%. Αύξηση παρουσίασε και το μερίδιό τους στο συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό, από 10% περίπου τα 4άστερα το 2000 σε 14,5% το 2016 και από 18,6% τα 3στερα το 2000 σε 25,4% το 2016.

Με βάση πάντως τον επικαιροποιημένο "οδικό χάρτη" για το 2021 του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), για να επιτευχθεί ο στόχος των 20 δισ. ευρώ εσόδων από τον Τουρισμό ετησίως και των 35 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών, θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 7 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά και δημόσιες επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές.

vicky.kourlibini@capital.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *