ροή ειδήσεων

Πού πάνε τα έσοδα των Ελλήνων ξενοδόχων



Από τα 100 ευρώ της τιμής ενός δωματίου σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα, τα 16,6 ευρώ πάνε σε φόρους, όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσό είναι ακριβώς στο μισό και συγκεκριμένα στα 8,3 ευρώ. Μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης η χώρα μας αποδεικνύεται ότι έχει την… πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τους φόρους επί της τιμής ενός δωματίου αν ληφθεί υπόψη ότι στην αμέσως πιο ακριβή από εμάς Κροατία, οι κάθε είδους φόροι απορροφούν 13,3 ευρώ επί του συνόλου της τιμής των 100 ευρώ και ακολουθεί η Ιταλία με 12,7 ευρώ, η Ισπανία, 10 ευρώ και η Τουρκία 9,5 ευρώ.

Αντίθετα, όσον αφορά την καθαρή μισθοδοσία των εργαζομένων η χώρα μας είναι η πιο φθηνή, δεδομένου ότι για τον συγκεκριμένο σκοπό καταβάλλονται 17,1 ευρώ, όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσό φθάνει τα 26,1 ευρώ.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος στην εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα με τίτλο «ECFIN Seminar for Journalists from Euro Area Countries».

Σε μία προσπάθεια να καταδείξει την υπερφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς κατανέμονται τα έσοδα ενός ξενοδοχείου στην Ελλάδα και σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, με μία ενδεικτική τιμή για όλες τις περιπτώσεις στα 10 ευρώ: Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες πέντε χώρες (Κύπρος, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία) από τα 100 ευρώ, τα 28,9 ευρώ απορροφώνται για τα λειτουργικά έξοδα του ξενοδόχου. Ο καθαρός μισθός που λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος (17,1 ευρώ) και ακολουθούν Ιταλία (17,9 ευρώ), Κροατία (19,1 ευρώ) και Ισπανία (19,6 ευρώ), ενώ στην Τουρκία και την Κύπρο σε μισθούς καταβάλλονται 20 και 26,1 ευρώ αντίστοιχα από το σύνολο των 100 ευρώ.



Η Ελλάδα είναι ακριβότερη και ως προς το μη μισθολογικό κόστος εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της με αποτέλεσμα τελικά τα Λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να είναι τα χαμηλότερα για τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Τα υψηλότερα EBITDA από το σύνολο των 100 ευρώ της τιμής ενός δωματίου έχουν τα ξενοδοχεία στην Κύπρο, με 28,9 ευρώ και ακολουθούν Τουρκία και Ισπανία, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση με 20,5 ευρώ.

«Η υπερβολική φορολογία είναι ιδιαίτερα δυσμενής, καθώς αποτελεί φόρο για την ανταγωνιστικότητα: οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Η μεταφορά των επιβατών από 8% σε 24%, η διαμονή από 6,5% έως 13% και τα τρόφιμα και τα ποτά από 8% σε 24%. Κατά συνέπεια, ο συντελεστής ΦΠΑ που χρεώνεται στους τουρίστες στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τις ανταγωνιστικές χώρες. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου, υπάρχει φόρος διαμονής στα καταλύματα της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για το τουριστικό πακέτο έχει εξαλείψει το 50% των κερδών από την ανταγωνιστικότητα που προέκυψε λόγω της της εσωτερικής υποτίμησης που δημιουργήθηκε από τα Ελληνικά Προγράμματα Προσαρμογής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Το ζήτημα της υπερφορολόγησης θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει το επιτελείο του ΣΕΤΕ στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, τον κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Επιτροπής, υπεύθυνο για το ευρώ, και τον κοινωνικό διάλογο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, την κα. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς και με τον επικεφαλής εκπρόσωπο τύπου, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Επιπρόσθετα, στις 20 Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, κ.κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ και Μίλτου Κύρκου στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, θα παρουσιαστούν οι δράσεις του ΣΕΤΕ, του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ και της MarketingGreece.


newmoney.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *