ροή ειδήσεων

Στρατηγικές επιλογές Ελλάδας- Τουρκίας : Μελέτη περίπτωσης, σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην περιοχή του Έβρου

Γράφει ο Μαντικός Μιχαήλ, σμήναρχος ε.α 


Η περίπτωση της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στην περιοχή του Έβρου, καταδεικνύει την ανάγκη επίπονης, επίμονης και συνεχούς μελέτης – παρακολούθησης από στρατηγικής πλευράς, του συνόλου των πράξεων, δράσεων, συμπεριφορών και μηνυμάτων που αδιάκοπα στέλνει η Τουρκία. Το γεγονός μάλιστα, της δυναμικής εναλλαγής των καταστάσεων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Την ανάγκη αντίληψης της τουρκικής στρατηγικής μπορούμε να την καλύψουμε καταγράφοντας και αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον έντυπο και ηλεκτρονικό ελληνικό και ξένο τύπο. Για το λόγο αυτό θα αναπτυχθούν τα στοιχεία με τη βοήθεια της SWOTanalysis από την πλευρά της Τουρκίας.

Στις Δυνάμεις καταγράφονται:

- Νόμιμη σύλληψη και προφυλάκιση δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι εισήλθαν παράνομα εντός της τουρκικής επικράτειας

- Έχουν κατασχεθεί οι τηλεφωνικές συσκευές όπως και όλα τα αντικείμενα των συλληφθέντων

- Επίδειξη επιθετικής πολιτικής χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις

- Αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική

Στις Αδυναμίες καταγράφονται:

- Βεβιασμένη διαρροή των αιτιών προφυλάκισης τωνσυλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, στις τουρκικές εφημερίδες. (Αναφέρθηκε ότι έγινε με βάση των κατηγοριών περί «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής», «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό»)

- Είναι αβέβαιο ποιες θα είναι τελικά οι κατηγορίες

- Σοβαρά εσωτερικά προβλήματα από όσους αντιδρούν στον αυταρχισμό του Ερντογάν

Οι Ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει είναι:

- Αξιοποίηση της έρευνας των ψηφιακών δεδομένων που περιέχονται στα κινητάτων συλληφθέντωνπροκειμένου να στοιχειοθετήσειτην κατηγορία της κατασκοπείας ή άλλης μεμεγάλη βαρύτητα, όπως αυτή τηςpushbackλαθρομεταναστών (παράνομη πρακτική σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο).

- Επιμήκυνση του χρόνου κράτησης με σκοπό την επίτευξη αρνητικών ψυχολογικών επιρροών, τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους κρατούμενους.

- Να μειώσει την αρνητική επιρροή στον τουρκικό λαό των σοβαρών απωλειών της, λόγω των μαχών στο Αφρίν.

- Ενίσχυση της τουρκικής προπαγάνδας εναντίον όσων επιβουλεύονται την Τουρκία

- Αξιοποίηση των κενών στη διαχείριση και αποτροπή τέτοιου είδους κρίσεων από την πλευρά της Ελλάδας

- Να δοκιμάσει τα όρια των Ελληνικών αντιδράσεων

- Να χρησιμοποιεί - εκμεταλλεύεται«συνήθη» περιστατικά με τέτοιο τρόπο ώστε, να στέλνει μηνύματα στην Ελλάδα (παραβιάσεις, παραβάσεις, εμβολισμό σκάφους, παρεμπόδιση κινήσεων Ελλήνων αξιωματούχων, παρεμπόδιση οικονομικών δραστηριοτήτων, έκδοση NAVTEX που συμπεριλαμβάνουν ελληνική επικράτειακ.α.)

- Να δώσει μήνυμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία και ότι είναι δίκαιο το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ συλληφθέντες τούρκοι στρατιωτικοί

- Αξιοποίηση της κακής επικοινωνιακής πολιτικής της Ελλάδας

- Εντατικοποίηση των μορφών υβριδικού[i] πολέμου

Οι Απειλές που πιθανόν θα αντιμετωπίσει είναι:

- Εμπλοκή ΕΕ ,ΗΠΑ, NATO υπέρ της Ελλάδας

- Αλλαγή του ελληνικού δόγματος με αποτέλεσμα την εμπλοκή δυνάμεων (από αμυντικό σε επιθετικό)

- Τοποθέτηση σύγχρονου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφορικής Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την μεταφορά ανθρώπων και αγαθών από την πλευρά της Ελλάδας στα σύνορά της με την Τουρκία και ενίσχυση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Ελλάδας

- Δημιουργία ισχυρών συμμαχιών της Ελλάδας με χώρες που μοιράζονται την ίδια ανησυχία για την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας

- Συνεργασία των Ελλήνων με το κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που αντιστέκεται στον αυταρχισμό του Ερντογάν

- Εμπλοκή της Τουρκίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Διεθνούς δικαίου

- Μεταφορά αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό από τους ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι καλύπτουν την υπόθεση

Η καταγραφή προφανώς ενέχει την υποκειμενική αντίληψη του συντάκτη. Ωστόσο, αποτελούν στοιχεία που εμφανώς εμπεριέχονται στα γεγονότα που διαδραματίζονται λόγω, κυρίως, της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η ενδελεχής αξιολόγησή τους παρέχει κυρίαρχες στρατηγικές τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ελλάδας. Δηλαδή, η Τουρκία να διατηρήσει- εκμεταλλευτεί τα δυνατά της σημεία, να περιορίσει – εξαλείψει τα αδύνατα σημεία, ώστε με τον κατάλληλο συνδυασμό των προαναφερθέντων να πετύχει τις ευκαιρίες που τις παρουσιάζονται και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης των απειλών. Η Ελλάδα από την άλλη μεριά, μπορεί να ακυρώσει – εμποδίσει τις ευκαιρίες της Τουρκίας υποβαθμίζοντας τις δυνάμεις της, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες της και τέλος να λειτουργήσει ώστε οι απειλές της να γίνουν πραγματικότητα.




[i] Ο υβριδικός πόλεμος είναι μια στρατηγική που περιλαμβάνει όχι τόσο συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παραπληροφόρηση, κυβερνοπόλεμο, υποδαύλιση εθνοτικών εντάσεων και χρησιμοποίηση του διεθνούς δικαίου ως πολιτικού όπλου (Lawfare).

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *