ροή ειδήσεων

Δύο Ροδίτες με τη μαγεία της μουσικής σταμάτησαν την κρουαζιέρα να είναι πληκτική



Η Wu Han και ο David Finkel, κορυφαίοι μουσικοί, θα ηγηθούν της ομάδας που θα έρθει τον Απρίλιο.

Τους πρωτογνώρισα στην Αμερική το 2009 και τους καμάρωσα. Ο Γιώργος και ο Βάσος Παπαγαπητός, δύο αδελφοί γεννημένοι στη Ρόδο, Νεοϋορκέζοι πολλές δεκαετίες πια, έχαιραν σεβασμού στον τομέα του τουρισμού σε διεθνές επίπεδο. Χάρις στο δικό τους δαιμόνιο και στην εταιρεία τους «Travel Dynamics», η κρουαζιέρα σταμάτησε να είναι πληκτική. Στον πλου της έβαλαν –ήδη από τη δεκαετία του ’60– διαλέξεις από καθηγητές Ivy League πανεπιστημίων, αρχαιολόγων πρώτης γραμμής, ιστορικών, επιστημόνων. Οι πελάτες τους ήταν τα διασημότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ όπως το Χάρβαρντ και του Γέιλ, μεγάλα μουσεία όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Σμιθσόνιαν κ.ά.

Οι Παπαγαπητοί υπήρξαν καινοτόμοι στη σύζευξη πολιτισμού, διά βίου μόρφωσης και τουρισμού. Κοντολογίς ήταν άνθρωποι που δεν έμειναν μόνο στην υπερηφάνεια της καταγωγής τους αλλά προσπάθησαν να διαδώσουν την παιδεία μας στους πιο απαιτητικούς Αμερικανούς που είχαν οικονομική ισχύ και ανώτατη μόρφωση. Και τα κατάφεραν: «Οι πελάτες μας γνωρίζουν ήδη την Ακρόπολη και τις διδαχές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Δεν τους αρκεί μια βόλτα στο μνημείο. Θέλουν εμπειρίες, ενορχηστρωμένες με διαφορετικό πνεύμα», έλεγε ο Γιώργος Παπαγαπητός σε μια συνέντευξή του πριν από δέκα χρόνια στην «Κ».



Θέλοντας να βοηθήσουν την Ελλάδα με την τόνωση του ποιοτικού τουρισμού, ξεκίνησαν ένα νέο εγχείρημα. Ιδρυσαν την Chamber Music Hellas, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και θέλει να προωθήσει τη μουσική δωματίου σε λιγότερο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς στη χώρα μας. Kαλλιτεχνικός διευθυντής της οργάνωσης είναι ο Λόουελ Λίμπερμαν, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της κλασικής μουσικής στον κόσμο. Μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού, ο Γκρέγκορι Ναζ, καθηγητής κλασικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, με έδρα την Ουάσιγκτον, ο τέως πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ο οποίος ήταν ο πιο μακροχρόνιος Ελληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον και αργότερα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ και ο Κάρλος Πικόν, ο οποίος διετέλεσε επί 25 έτη διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης στον τομέα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Εκπρόσωπος του φορέα στην Ελλάδα, η Μαρία-Χριστίνα Μπακλαβά, δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας.

Αρχικά, θα δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ μουσικής δωματίου στη Θεσσαλία, για δύο εβδομάδες με έναρξη αυτόν τον Ιούνιο, αξιοποιώντας ορισμένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, τα Μετέωρα, καθώς αρχαία ωδεία και αρχαιολογικά μουσεία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΤ. Ως πρώτη γεύση, μία ομάδα από δέκα εξαιρετικούς σολίστες του περίφημου Lincoln Center της Νέας Υόρκης θα επισκεφθούν το Πήλιο, τον Βόλο και τη Λάρισα αλλά και το ΚΠΙΣΝ στην Αθήνα για εμφανίσεις από τις 9 μέχρι και τις 18 Απριλίου. Θα υπάρχει μαγνητοσκόπηση από το δίκτυο Live at the Lincoln Center με την ΕΡΤ για να γίνει ταινία που θα προβληθεί στο PBS.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *