ροή ειδήσεων

ΒΟΜΒΑ: Ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη για το Noor 1

Αφορά την υπόθεση του πλοίου που είχε μεταφέρει δύο τόνους ηρωίνης.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, άσκησε ποινική δίωξη στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, μαζί με άλλους τρεις κατηγορούμενους.

Η ποινική δίωξη αφορά κατοχή-διακίνηση και χρηματοδότηση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Εκτός από τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού διώκονται επίσης: α) Ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκος Συντιχάκης, β) Ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης, γ) Ο ναυτασφαλιστής, Ηλίας Τσακίρης.

Η δίωξη ασκήθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, κατόπιν της ολοκλήρωσης της παράλληλης δικαστικής έρευνα για το ναρκοπλοίο Noor One.

Το εισαγγελικό πόρισμα θα παραδοθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή ή σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς για περαιτέρω έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν οι κατηγορούμενοι διέπραξαν το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικές ουσίες).

Το ιστορικό της υπόθεσης


Το πλοίο Noor 1 κατασχέθηκε στην Ελευσίνα, τον Ιούνιο του 2014 φορτωμένο με δύο τόνους ηρωϊνης. Το σχέδιο της οργάνωσης προέβλεπε, μετά από πρόχειρη αποθήκευση της ηρωίνης, τη μεταφοράς της οδικώς στο Βέλγιο και την Ολλανδία.


Η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, που είχαν έδρα στο Ντουμπάι, στην μεταφορά ηρωίνης επιτεύχθηκε την 1η Μαρτίου 2014 σε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, που ανήκε στον 42χρονο ιρανικής καταγωγής Τούρκος Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι. Ο Ζιντάστι είχε συλληφθεί ξανά για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση «Εργκένεκον» που είχε ξεκινήσει ύστερα από ένα τροχαίο δυστύχημα στο Σουσουρλούκ το 1996, όταν οι νεκροί επιβαίνοντες στο ίδιο όχημα διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας και αρχιμαφιόζοι.


Στο ραντεβού αυτό στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να έδωσε παρόν ο αδελφός του Ζιντάστι που ζούσε στην Αγγλία. Επίσης στην ίδια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν παρών - όπως ανέφερε κι ο ίδιος στις ελληνικές αρχές αργότερα - κι ο 42χρονος επιχειρηματίας Ευθύμιος Γιαννουσάκης, που καταδικάσθηκε για το ταξίδι του Noor-1, χωρίς να του αναγνωρισθεί ότι ήταν πληροφοριοδότης των ελληνικών αρχών. Ως παραγγέλων και παραλήπτης της ηρωίνης θεωρείται από τις αρχές ο ήδη συλληφθείς 44χρονος βέλγος επιχειρηματίας, τουρκικής καταγωγής, που ονομάζεται Ορχάν Ουρμ κι ο οποίος θεωρείτο ύποπτος και για άλλες υποθέσεις μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών από Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.


Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, λίγους μήνες μετά μια σειρά μυστηριωδών θανάτων, που συνδέθηκαν με το «Noor 1». Οπως η δολοφονία της 19χρονης Αρχού Σερίφι Ζιντάστι, κόρης του Τούρκου επιχειρηματία που εφημολογείτο ότι είχε εμπλακεί στην υπόθεση, και η εκτέλεση του Ιρανού Αχμέτ Σαχίντ, που διέφυγε μυστηριωδώς από την Αθήνα τη νύχτα των συλλήψεων. Επίσης, στον Ερυθρό Σταυρό κατέληξε ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό 41χρονος, τουρκικής καταγωγής, Σερχάν Μπασκάλ, που εθεωρείτο από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης, ενώ παρόμοια «τύχη» είχε και ο 32χρονος Ινδός μηχανικός του «Noor 1», Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, που κατέληξε στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζανείου Νοσοκομείου.


Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη, κρίνοντας ότι και οι δύο είχαν ενεργό ρόλο στη ναύλωση του «Noor 1» και τη μεταφορά του παράνομου φορτίου από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα.


Για απλή συνέργεια ένοχοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν –κατά περίπτωση– με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «Noor 1». Υπενθυμίζεται ότι, ενώπιον του δικαστηρίου, ο επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Γιώργος Κατσούλης είχε καταθέσει ότι ο Κοτσώνης είχε συστήσει εταιρεία στο Ντουμπάι, η οποία θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των ναρκωτικών (δεν βρέθηκαν πάντως ίχνη συναλλαγής), ενώ η ιδιοκτήτρια του πλοίου Κωνσταντίνα Αλεξανδρή και ο σύζυγός της Παντελής Καλαφάτης (και οι δύο κρίθηκαν αθώοι) είχαν υποδείξει τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα ως το άτομο που έκανε όλες τις συμφωνίες για το «Noor 1» με τον καταδικασθέντα Γιώργο Μπουρδούβαλη.


Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα του «Noor 1» καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι ενήργησαν υπό απειλή ή προσταγή. Των κατηγοριών απαλλάχθηκαν και η πρώην σύζυγος του Μάκη Γιαννουσάκη, η μητέρα της και η οικιακή βοηθός τους στη Φιλοθέη, όπου είχαν βρεθεί 500 κιλά ηρωίνης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *