ροή ειδήσεων

Ποιο ελληνικό νησί θα είναι στους top προορισμούς για το 2018;



Κρυστάλλινα νερά, γραφικά χωριά και εναλλακτικός τουρισμός κάνουν φέτος την Κάρπαθο must – και μπορείτε να τα απολαύσετε όλα πολύ οικονομικά!


Ξεκίνησε να φιγουράρει δειλά το 2016 και το 2017 σε αφιερώματα μεγάλων διεθνών μέσων ως ένας από τους προορισμούς που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Αλλά όλα δείχνουν ότι το 2018 θα είναι η χρονιά της. Η Κάρπαθος φιγουράρει στους 33 πιο οικονομικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο για το 2018, όπως τους επέλεξε το Forbes. Ο λόγος; Έχει τη γραφικότητα της Σαντορίνης και τις παραλίες της Μυκόνου, αλλά σε πολύ πιο λογικές τιμές.

Η Κάρπαθος είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό, καθώς για δεκαετίες αποτελούσε καλά κρυμμένο μυστικό. Φέτος, η Κάρπαθος είχε την τιμητική της σε πολλές διεθνείς εκθέσεις τουρισμού – και καθόλου άδικα!

Καθώς πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σε έκταση νησί (το δεύτερο στα Δωδεκάνησα μετά τη Ρόδο), προσφέρει στον επισκέπτη σχεδόν ό,τι ζητήσει: παραλίες με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, ερημικούς βοτσαλωτούς όρμους για όσους θέλουν να μείνουν μακριά από πλήθη και ανέσεις, αρχαίους θησαυρούς, γραφικά χωριά με γαστρονομικές εκπλήξεις, καθώς και πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες στη φύση: από surfing και πεζοπορία μέχρι καταδύσεις και snorkeling σε βυθούς στρωμένους με ναυάγια και σπηλιές που μαγεύουν με τα παιχνιδίσματα του φωτός.

Στα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού, θα πάτε για φαγητό, ψώνια και βραδινή διασκέδαση. Αλλά, αν προτιμάτε περισσότερη ησυχία, αφήστε τα μεγάλα ξενοδοχεία και αναζητήστε οικονομικά δωμάτια κοντά στις παραλίες του νησιού. Αν πάλι προτιμάτε πιο κομψά boutique hotels, στην Αμμοοπή θα έχετε πολλές επιλογές και θα απολαύσετε και τη νυχτερινή ζωή και την πανέμορφη αμμουδιά.

Ωστόσο, μη φύγετε από το νησί χωρίς να επισκεφθείτε την Όλυμπο (ναι, είναι θηλυκό το άρθρο), ένα ορεινό –όπως μαρτυρά και το όνομα– χωριό, περιτριγυρισμένο από ομίχλη ακόμη και το κατακαλόκαιρο, λες και πρέπει να προστατευτεί από τον έξω κόσμο. Στο χωριό με τα πολύχρωμα σπίτια και τους ανεμόμυλους θα απολαύσετε ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο, παραδοσιακές μακαρούνες με καραμελωμένα κρεμμύδια και μυζήθρα, θα πάρετε ζυμωτό ψωμί και κρίθαμο, και θα πιάσετε κουβέντα με τις ντόπιες γυναίκες, ακόμη ντυμένες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Αν τύχει να βρεθείτε εκεί τον Δεκαπενταύγουστο, θα απολαύστε φαγητό, χορό και παραδοσιακά χρώματα στο τριήμερο πανηγύρι. Ακόμη και σε άλλες περιόδους, ωστόσο, μπορεί να πετύχετε έναν από τους φημισμένους καρπαθιώτικους γάμους!

Φύση, αρχαία και ρεκόρ Γκίνες!

Οι επιλογές στις παραλίες είναι πάρα πολλές. Η πιο γνωστή του νησιού είναι η Άπελλα, μια πανέμορφη οργανωμένη παραλία με τιρκουάζ νερά, όπου όμως δεν θα νιώσετε στριμωγμένοι από την πολυκοσμία. Στην Αχάτα, τον Λευκό, την Αμμοοπή, τον Άγιο Νικόλαο (Σπόα) και την Κυρα-Παναγιά θα απολαύσετε εξίσου τις βουτιές σας και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, ενώ δεκάδες ακόμη παραλίες που δεν ανήκουν στις πιο διαφημισμένες περιμένουν τους πιο περιπετειώδεις να τις ανακαλύψουν.

Το νησί δεν προσφέρεται για ταξιδιώτες χωρίς δικό τους όχημα, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η συγκοινωνία δεν φτάνει σε όλες τις παραλίες. Ωστόσο, μην παραλείψετε να κάνετε τη διαδρομή μέχρι το νότιο άκρο του νησιού, για μια παραλία που θα σας μείνει αξέχαστη. Λίγο μετά το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται ο Διακόφτης, ένας μικρός κόλπος με ψιλή λευκή άμμο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Καραϊβική.

Τέλος, αφιερώστε μια μέρα για μια εκδρομή με καραβάκι στη γειτονική νησίδα Σαρία, η οποία μπορεί πλέον να είναι ακατοίκητη, αλλά όπως θα ανακαλύψετε έπειτα από μια σύντομη ανάβαση μέσα από ένα φαράγγι, οι αρχαιολογικοί θησαυροί μαρτυρούν ότι ήταν σημαντικός σταθμός σε άλλες εποχές. Πάρτε μαζί τη μάσκα σας και πάρτε βαθιά ανάσα, γιατί ο καπετάνιος του καϊκιού θα σας οδηγήσει για βουτιές σε σπηλιές και κολπίσκους με πλούσιο βυθό.

Τα πεντακάθαρα νερά της Καρπάθου προτιμά και η Μεσογειακή φώκια, ενώ το νησί αποτελεί το μοναδικό σπίτι του μικρού βατράχου Pelophylax cerigensis (περισσότερο γνωστός ως βάτραχος της Καρπάθου) και της σαλαμάνδρας Κοχυλίνας (Lyciasalamandra helverseni), που πλέον αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση. Περίπου το ένα τρίτο του νησιού αποτελεί μέρος ζώνης ειδικής προστασίας, όπου βρίσκουν καταφύγιο μεταναστευτικά πτηνά, φύονται ενδημικά φυτά και οι απότομες πλαγιές καλύπτονται από πλούσια βλάστηση με κωνοφόρα δέντρα.

Εκτός από την επίσκεψη στη Σαρία, αξίζει να αφιερώσετε και μερικές μέρες στη γειτονική Κάσο, που μοιράζεται αντίστοιχα εντυπωσιακά τοπία και χρώματα. Ενδιαφέρον στοιχείο: Η Ολυμπιακή Αεροπορία συνέδεε παλιότερα αεροπορικώς τα δύο νησιά, με ένα δρομολόγιο που μέχρι το 2008 κατείχε το ρεκόρ Γκίνες για την πιο σύντομη αεροπορική διαδρομή του κόσμου, διάρκειας μόλις 5 λεπτών, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει στις 10 πιο σύντομες εμπορικές πτήσεις παγκοσμίως!

Πεζοπορία ή surfing;

Σύμφωνα με έρευνα του Booking.com, 56% των ταξιδιωτών δήλωσαν πως μέσα στο 2018 θα κάνουν ένα ταξίδι με επίκεντρο κάποια δραστηριότητα, και ιδιαίτερα την πεζοπορία. Η Κάρπαθος είναι κατάφυτη, με ψηλά βουνά (ψηλότερη κορυφή στα 1215μ.) που οι πρόποδές τους αγγίζουν τις παραλίες. Με τόσο έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο, δεν θα γινόταν να μην προσφέρεται και για trekking. Μάλιστα, στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Μιλάνο φέτος, παρουσιάστηκε η εφαρμογή Karpathian paths, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε στο Android ή iOSsmartphone σας, και να την αφήσετε να σας οδηγήσει σε απολαυστικές πεζοπορικές διαδρομές με τουριστικό, αρχαιολογικό ή φυσιοδιφικό προσανατολισμό.

Ο βυθός της Καρπάθου προσφέρεται επίσης για καταδύσεις, καθώς στο νησί υπάρχουν διάσπαρτα πολλά ναυάγια πλοίων, ενώ λειτουργούν και σχολές κατάδυσης.

Στην παραλία Αρκάσα θα απολαύσετε τα κύματα πάνω στη σανίδα του σερφ σας, ενώ στην περιοχή Αφιάρτης έχει διοργανωθεί μέχρι σήμερα τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας (ISWC), οπότε να περιμένετε συνθήκες κατάλληλες για παγκόσμιας κλάσης πρωταθλητές!

Πώς θα φτάσετε (και γιατί το αεροπλάνο μπορεί να σας συμφέρει περισσότερο)

Η σύνδεση της Καρπάθου με το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς το μόνο δρομολόγιο που εκτελείται προς το νησί θα σας κοστίσει… από 18 έως 24 ώρες από τη ζωή σας. Είναι επομένως πολύ προτιμότερο να πάτε αεροπορικώς. Μάλιστα, αν είστε κάτοχοι χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας της Eurobank που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επιβράβευσης €πιστροφή, τώρα μπορείτε να εξαργυρώσετε τα ευρώ €πιστροφή σας σε αεροπορικά εισιτήρια για την Κάρπαθο (και πολλούς άλλους ακόμη προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού του δικτύου της Aegean και της Olympic Air), πληρώνοντας με την κάρτα σας μόνο τους φόρους. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ανταμείβεστε και με 3% επιστροφή από την αγορά των εισιτηρίων σας, είτε η χρέωση στην κάρτα αφορά μόνο στους φόρους, είτε στη συνολική χρέωση για την αγορά ενός εισιτηρίου.

Βάλτε ένα ταξίδι στην Κάρπαθο στη wishlist σας – είναι πιο οικονομικό από ποτέ να την επισκεφθείτε φέτος!


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *