ροή ειδήσεων

Ρόδος: Οι τουρίστες διαμαρτύρονται για τον φόρο διαμονής

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ



Δυσανασχετούν -όπως ήταν αναμενόμενο- οι ξένοι επισκέπτες της Ρόδου με το τέλος διανυκτέρευσης, μέτρο που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων, αν και φαίνονται ενήμεροι για τον φόρο, οι τουρίστες εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους με αποτέλεσμα να έρχονται συχνά σε δύσκολη θέση οι υπάλληλοι της υποδοχής που πρέπει να εισπράττουν το τέλος κατά την αναχώρηση των επισκεπτών από τα ξενοδοχεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστέρησε αρκετή ώρα η αναχώρηση γκρουπ από ξενοδοχείο, καθώς οι τουρίστες αρνούνταν να καταβάλουν το τέλος. Οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου εκφράζουν ανησυχίες για τη συνέχιση των αντιδράσεων των τουριστών και κυρίως κατά την υψηλή σεζόν, όταν θα πυκνώσουν οι αφίξεις στο νησί.

Στο μεταξύ, η εγκύκλιος ενεργοποίησης της απόδοσης του φόρου διαμονής (από 0,5 έως και 4 ευρώ) ο οποίος επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 για κάθε διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έκρυβε μία έκπληξη.


Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται «εις ολόκληρον» σε υπηρεσίες ημιδιαμονής, ενώ στην περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου ή διαμερίσματος διαδοχικά από περισσότερους του ενός χρήστες, επιβάλλεται εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής σε κάθε χρήστη (διαμένοντα).

Ευτυχώς, στις περιπτώσεις που ο χρόνος παραμονής παρατείνεται για ορισμένες ώρες (late check out), η επιπλέον αυτή παραμονή δεν συνιστά υπηρεσία ημιδιαμονής και δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής.

Εφόσον, όμως, ο χρόνος παράτασης της παραμονής είναι τέτοιος που τελικά συνεπάγεται τη χρέωση μιας ακόμη ημερήσιας χρήσης του δωματίου, εξυπακούεται ότι αυτή επιβαρύνεται με φόρο διαμονής.
Η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκινά με τα απλά. Χρεώσεις από 0,5 ευρώ για δωμάτια ξενοδοχείων έως 2 αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια, 1,50 ευρώ για τα τρία αστέρια, 3 ευρώ για δωμάτια 4 αστέρων και 4 ευρώ για τα πεντάστερα.

Ο φόρος διαμονής εισπράττεται από τον πελάτη με ξεχωριστή απόδειξη, χωρίς ΦΠΑ . Κάθε μήνα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πηγαίνουν στην εφορία για να υποβάλλουν δήλωση απόδοσης του φόρου. Κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθεί και η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή.
iefimerida.gr
Πηγή: dimokratiki.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/4/18 18:12

    Εχουν ισοπεδώσει τα παντα το ιδιο θα κανουν και με τον τουρισμο που μας απόμεινε !
    Ας ερθει ο τσιπρας να δει τους τουρίστες στο check in να δει τις αντιδράσεις τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *