ροή ειδήσεων



Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε τις γιορτές του Πάσχα στην Τήλο. Από εκεί, κατά τα καθιερωμένα, έκανε μια εορταστική δήλωση. Η οποία κατέληγε:

"…

Θέλω από εδώ, από την ακριτική Τήλο, από τα ανατολικότερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μεταφέρω μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά και τις ευχές μου στον καθένα και στην καθεμιά, ξεχωριστά, για δύναμη, πίστη, αισιοδοξία, δημιουργία. Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα σε όλους και σε όλες".

Ξεπερνώντας τις θεωρήσεις εκείνων που, λανθασμένα, έχουν την εντύπωση ότι η πρόταση είναι σωστή γραμματικά και συντακτικά (υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία γραμματικής και συντακτικού και ακόμη περισσότεροι φιλόλογοι, να τους διαφωτίσουν) η στήλη οφείλει να σταθεί στο γεγονός πως, εκτός των άλλων, είναι εννοιολογικά λανθασμένο.

Είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να χαρακτηριστεί το γραφικό νησί της Τήλου, ως σύνορο. Είτε Ελληνικό, είτε Ευρωπαϊκό. Πολύ δε περισσότερο ως "ανατολικότερο".

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε καν ως "ένα από τ’ ανατολικότερα". Μπροστά του υπάρχει σειρά άλλων νησιών. Η Σύμη, η Ρόδος, η Ρω, το Καστελόριζο και η Στρογγυλή από τα Ελληνικά. Λίγο πιο νότια και αρκετά ανατολικά δε, έχουμε ολόκληρη την Κύπρο! Η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι διαφορετικό ευρωπαϊκό κράτος…

Το ουσιαστικό πρόβλημα πάντως, δεν βρίσκεται στον απλό προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης του όμορφου νησιού. Εστιάζεται σε όσα συμβαίνουν πάνω σε αυτό και, το κυριότερο, δυτικά του. Ο κύριος Τσίπρας είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και όσα πράττει και λέει ο ίδιος και το επιτελείο του, χαρακτηρίζουν την ίδια τη χώρα και τους κατοίκους της.

Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός, με την παρουσία μάλιστα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του (οικοδεσπότης των ημερών στην Τήλο ήταν ο κύριος Θανάσης Καρτερός, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και γνωστός δημοσιογράφος) κλείνει την παραδοσιακή εορταστική δήλωση με την αρλούμπα που έκλεισε η δήλωση από την Τήλο, αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους.

Αντίκτυπο καθόλου αμελητέο, που θα προκαλέσει συνέπειες. Αντίκτυπο για τον οποίο, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει ν’ αδιαφορήσει.

Ο εκάστοτε πρωθυπουργός της (κάθε) χώρας αποτελεί για τους πολίτες της θέσει (σε πολλές δε περιπτώσεις και φύσει) παράδειγμα προς μίμηση, ηγέτη και εγγυητή της αλήθειας όσων δηλώνει. Όποιος διαφωνεί ας βρει τις δηλώσεις Σημίτη περί χρηματιστηρίου και τα δημοσιεύματα που αποδεικνύουν πόσο του κόστισαν αυτές, παρότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα στο αντικείμενο.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι κάποιοι άνθρωποι, ορισμένοι από αυτούς νέοι, ακούγοντας ότι η Τήλος είναι Ευρωπαϊκό σύνορο (ανατολικότερο ή ανατολικό, λίγη σημασία έχει) θα το θεωρήσουν δεδομένο. Και θα το επαναλάβουν, σε πρώτη ευκαιρία.

Πολλοί ξεχνούν ότι κάπως έτσι φτάσαμε στα δισεκατομμύρια που "θ’ αναγκαζόταν η ΕΚΤ να τυπώσει το 2014", τις χιλιάδες αυτοκτονίες των Μνημονίων που δεν συμβαίνουν επί Πρώτης Φοράς Αριστεράς και το "Γκουντ Ντιπλόμασυ, ε;", που κοντεύει να φέρει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, ΠΟΛΥ ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΑ της Τήλου.

Ακόμη και έτσι όμως, το κακό θα ήταν μικρό, εάν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό. Ή έστω σπάνιο. Τότε απλά, θα είχε μεγάλη πλάκα να μαθαίνουμε για γραφειοκράτες των Βρυξελλών που αναγκάστηκαν να ψάχνουν κυριακάτικα στους χάρτες, για το σύνορο της ΕΕ που δεν γνώριζαν.

Δυστυχώς για τη χώρα, δεν είναι σπάνιο! Καθόλου σπάνιο!

Όταν μια ευρωπαϊκή χώρα έχει πρωθυπουργό ο οποίος θεωρεί τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη διαφορετικά νησιά, ο οποίος δεν αναγνωρίζει θαλάσσια σύνορα αλλά τα διαπραγματεύεται, ο οποίος είναι άθεος και ορκίζεται πολιτικά αλλά τρέχει από εκκλησία σ’ εκκλησία και από Επιτάφιο σε Ανάσταση, πληρώνει τίμημα. Τίμημα βαρύ και ακριβό. Τόσο στο εσωτερικό των συνόρων της, όσο και στο εξωτερικό.

Αν δε ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας, αν και μηχανικός, δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στην στροφή των 180 μοιρών και σε αυτή των 360, αν νομίζει ότι το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης χρόνου και επιμένει να μιλά αγγλικά ενώ μετά βίας μπορεί ν’ αρθρώσει μερικές φράσεις σε αυτήν τη γλώσσα, ο κάθε κάτοικός της έχει υποχρέωση να επισημαίνει τα λάθη, όπως και όσο μπορεί.

Η αμετροέπεια και οι αποκλειστικά επικοινωνιακοί στόχοι του μεγάρου Μαξίμου, έχουν κοστίσει πανάκριβα. Και συνεχίζουν να κοστίζουν. Πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Κοστίζουν πανάκριβα στην χώρα, κοστίζουν σε όλους μας

Πρέπει όλοι να κάνουν το καλύτερο ώστε να φτάσει κάποτε η στιγμή, τα λάθη αυτά να πάψουν να επαναλαμβάνονται. Όχι από αυτόν τον τυπάκο που, τρεισήμισι χρόνια τώρα, έχει κάνει την Ελλάδα διεθνή περίγελο. Αλλά από όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι, είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο του έδωσαν την ευκαιρία να το πράξει.​

Πέτρος Λάζος

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *